Als werkloze zelfstandig worden: maak werk van je zaak

Steeds meer werkzoekenden staan voor een dilemma. Op jacht naar een job … of je eigen werk creëren? Maar de stap naar het zelfstandig ondernemerschap is geen evidentie. Geld is de hoofdbekommernis: wat als je je uitkering verliest en je zaak tijd nodig heeft om op dreef te raken? Het VDAB-traject ‘Maak werk van je zaak’ verlicht je zorgen. Je krijgt begeleiding tot aan de opstart van je bedrijf.

De voorbije twee jaar klopten 3.500 mensen met een ondernemersdroom aan bij de VDAB. Vaak gaat het om mensen die een tegenslag – noodgedwongen terug op de arbeidsmarkt – willen ombuigen naar een nieuwe kans.



Geen begeleiding zonder voorbereiding

Vroeger was de situatie voor werkzoekenden minder gunstig. Zelfstandige worden? Weg met je uitkering! Een spijtige zaak die je vandaag vermijdt met Maak werk van je zaak, een starterstraject van VDAB en Syntra, betaald met Europese fondsen (ESF). Maximaal een jaar lang word je klaargestoomd voor je eigen bedrijf. Intussen behoud je je statuut als werkzoekende en blijf je beschikbaar voor de arbeidsmarkt.


Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Je wil starten als zelfstandige in hoofdberoep;
  • Je woont in Vlaanderen (in Brussel kan je terecht bij JobYourself, vooral Franstalig)
  • Je hebt al een concreet idee.

Dat laatste is erg belangrijk. Aangezien de VDAB in een eerste fase de haalbaarheid van je idee onder de loep neemt, bereid je je best zo grondig mogelijk voor. Twijfel je nog over je idee? Bekijk eens deze ideeënpistes.



Hoe werkt het?

Je maakt een afspraak met de VDAB via 0800 30 700. Tijdens het een eerste gesprek gaat een consulent na of je in aanmerking komt voor de begeleiding. Je hebt dan twee opties: ofwel volg je een traject bij Syntra, waar je begeleiding, opleiding en workshops à la carte kiest. Je werkt ook samen een businessplan uit.


De andere optie is een traject bij een Starterslabo. Daar test je je concept uit in een veilige omgeving. Je oefent dan al echt commerciële activiteiten uit, terwijl je toch je uitkering behoudt. Intussen kom je te weten of ondernemen in al zijn facetten (commercieel, persoonlijk en financieel) iets voor jou is. Zo’n parcours kan tot 18 maanden duren.



Wat met bijberoep?

Als werkzoekende kan je wettelijk gezien niet starten met een zelfstandig bijberoep. Enkel als je je bijberoep al drie maanden uitoefende vóór je werkloos werd, kan je onder specifieke voorwaarden je bijberoep behouden. Je contacteert daarvoor best altijd je lokaal RVA-kantoor.


Wat vind je op deze pagina?