Hoe registreer je als syndicus je gegevens in de Kruispuntbank van Ondernemingen?

24 maart 2017 door Kelly Verpoorten

syndicus.jpgVerbouwingen, poetsbeurten voor gemeenschappelijke ruimtes of collectieve aankopen: eigenaars van appartementen beslissen er samen over in de vereniging van mede-eigenaars, kortweg VME. Die groep is in feite een aparte rechtspersoon met een ondernemingsnummer. Aan het hoofd staat een syndicus. Vanaf 1 april 2017 zal een nieuwe wet je verplicht maken om je als syndicus te ‘verbinden’ aan je VME in de Kruispuntbank van Ondernemingen. Dat doe je via Xerius Ondernemingsloket.

Voor de VME zelf blijft alles bij het oude: de organisatie blijft een aparte juridische entiteit, dus mét ondernemingsnummer. VME’s opgericht na 2010 hebben normaal gezien automatisch zo’n nummer.

Gegevens van de syndicus openbaar

Sta je als syndicus aan het hoofd van een VME? Tot nu toe was er voor anderen maar één manier om dat na te gaan: na je aanstelling heb je bijvoorbeeld een formulier in de inkomhal gehangen waarin je functie beschreven staat. De overheid wil dit echter moderniseren en meer transparant maken voor iedereen: door de functie van de syndicus ook publiek te maken, kunnen derden zoals leveranciers (elektriciteit, watermaatschappij …) jou contacteren.

Situatie 1: nog geen ondernemingsnummer

Bestaat je VME al langer dan 2010 en ben je niet zeker of die wel een ondernemingsnummer heeft? Via de Kruispuntbank van Ondernemingen kan je dit opzoeken. Blijkt dit nummer nog niet te bestaan, volg dan deze stappen:

  1. Schrijf je VME in bij een hypotheekkantoor in jouw buurt. Daar krijg je een ondernemingsnummer.
  2. Verbind je naam als syndicus aan je VME in de KBO via Xerius (zie verder). Hiervoor heb je het verslag van de algemene vergadering nodig waarin jij door de leden van de VME als syndicus bent aangesteld.

Situatie 2: wel al een ondernemingsnummer

Ook als je VME al geregistreerd staat bij een hypotheekkantoor, moet je de VME nog linken met jouw gegevens als syndicus. Via Xerius kan je vanaf nu op een eenvoudige manier je functie van syndicus toevoegen aan de VME, waarna die gegevens in de KBO verschijnen. Net zoals in situatie 1, heb je hiervoor het verslag van de algemene vergadering nodig, dat bewijst dat jij syndicus bent. 

Kelly Verpoorten

Geschreven door Kelly Verpoorten

Kelly Verpoorten werkt sinds 2015 voor Xerius. Dagelijks begeleidt Kelly startende ondernemers bij het opstarten en inschrijven van hun eigen zaak. Als juriste is ze bovendien een deskundige op het vlak van wetgeving.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via [email protected] of meld je aan als guestblogger