Zelfstandige worden in Antwerpen: 7 redenen om te ondernemen in ’t Stad

14 november 2016 door Evelien Verschroeven

zelfstandige worden in antwerpen

Laat ons eerlijk zijn: Antwerpen is op veel vlakken een voorloper op de rest van het land. Mode, cultuur, gastronomie … en ook ondernemen. Dat laatste is zeker geen toeval, als je kijkt naar de uiteenlopende organisaties en initiatieven die starten er makkelijker, goedkoper, interessanter en soms simpelweg onweerstaanbaar maken. Deze 7 voordelen bieden hulp en houvast aan beginnende zelfstandigen van allerlei pluimage.

1. Gratis gesprek en begeleiding van de stad

Het Bedrijvenloket is het centrale contactpunt voor iedereen die onderneemt in Antwerpen. Eén telefoontje volstaat om een gratis startersgesprek aan te vragen. De stedelijke medewerkers helpen je met veel enthousiasme en deskundigheid verder. Aanrader dus!

Ook deze brochure van het Bedrijvenloket kan handig zijn, want die lijst alle lokale vergunningen en regelementen netjes op.

2. Verschillende premies en financiële voordelen

Als starter kan je rekenen op tal van subsidies op Belgisch of Vlaams niveau – dit handig overzicht biedt de perfecte leidraad. Maar ook Antwerpen geeft startende ondernemers een duwtje in de rug. Premies voor wie een handelspand renoveert, zijn bijvoorbeeld heel populair.

Een andere recente maatregel is de afschaffing van de zogenoemde vestigingstaks. Dat betekent dat de Antwerpse bedrijfsbelasting vanaf 2017 wegvalt voor kleine bedrijven – inclusief starters. Daarmee bespaar je jaarlijks toch alweer zo’n 210 euro.

  Deze webpagina van de stad geeft je een overzicht van alle premies.

3. Tal van starterstrajecten

Gratis hulp als ondernemer in spe is sowieso mooi meegenomen. Afhankelijk van hoe je zaak er precies zal uitzien, heb je een paar opties:

  • Start it @kbc: een incubator voor mensen met een innovatief businessidee. Eén keer per jaar openen de inschrijvingen, waarna je je idee pitcht aan een jury. De beste voorstellen krijgen een jaar lang een gratis werkplek en ondersteuning van ervaren coaches en mentoren. In Antwerpen én daarbuiten.
  • BAAS: ook BAAS is een jaarlijks traject, met dat verschil dat je een traject kan volgen op jouw maat. Pre-idee, pril idee, prestarter of starter: je kiest een reeks workshops die het best bij jouw situatie past. Deze 3 BAAS-laureaten blikken alvast enthousiast terug!
  • iStart: een recent incubatieprogramma voor technologische start-ups van iMinds, nu imec. Je krijgt er niet alleen trainingen, maar ook ondersteuning om te internationaliseren en zelfs startkapitaal. iStart is gevestigd in StartupVillage (zie verder).

4. Coworkingspaces en andere hotspots

Niet geheel verwonderlijk was Antwerpen ook de thuisbasis van de eerste Belgische coworkingspace: Bar d’Office. Intussen kwamen er al flink wat flexplekken bij, zoals Plastron en Burooz. Dit e-book over coworking toont je de beste coworkingspots van Antwerpen en andere ondernemingsgezinde steden.

Ook los van coworkingspaces geldt het motto: waar wifi is, is een weg. Check dus zeker eens deze wifi-spots in Vlaamse steden. Of probeer in de zomer deze wifi-terrassen uit.

Nieuw is StartupVillage in de Lange Gasthuisstraat. Deze ‘middelbare school voor ondernemers’ brengt groeiende start-ups samen met begeleiders en investeerders (zoals iMinds/imec en Cronos Groep). Het uiteindelijke doel? Een heus startersdorp, bruisend van de creativiteit.

5. Laagdrempelig netwerken

Moet je nog een netwerk uitbouwen, dan zijn de Open Coffee-events zeker je cup of tea. Je kan er als zelfstandige ongedwongen een gesprek aanknopen of je pitch uittesten. Check deze kalender voor Open Coffee-locaties dichtbij Antwerpen.


Eens je begint te netwerken, kan BNI (Business Network International) een interessante piste zijn. Wereldwijd bestaat die vereniging al lang, maar nu is ze ook bezig aan een opmars in Vlaanderen (en Antwerpen). Het netwerk zet vooral in op mond-tot-mondreclame.

6. Opstap voor student-ondernemers

Steeds meer Vlaamse scholen voorzien een speciaal statuut voor scholieren die studeren en ondernemen combineren. Als student-ondernemer geniet je voordelen zoals een flexibel examenrooster en professionele coaching. Verdere ondersteuning biedt TAKEOFFANTWERP, een initiatief van meerdere scholen. Er staan tal van interessante events op het programma en in de coworkingspace kan je rustig werken of vergaderen. Elke dinsdag staat bovendien een startersbegeleider klaar om studenten naar hun eigen zaak te loodsen.

7. De juiste keuze voor je formaliteiten

Waar je ook info inwint of welk traject je ook volgt, enkele formaliteiten zijn verplicht. Zo kan je jezelf pas officieel zelfstandige noemen als je ingeschreven bent bij een sociaal verzekeringsfonds.

  Hou rekening met deze 4 criteria als je een sociaal verzekeringsfonds kiest.

  Deze infografiek toont je de 10 stappen om vlot te starten.

Een nieuwe ondernemersactie, coworkingspace of steunmaatregel gespot? Laat het zeker weten, dan voegen we je suggestie(s) toe.

Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien Verschroeven begeleidt en ondersteunt bij Xerius mensen met een ondernemersdroom en zet hen op weg naar een eigen zaak. Evelien heeft al 8 jaar ervaring met het omzetten van businessideeën naar businessplannen en het begeleiden van starters tijdens hun eerste opstartjaar.

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger