Belastingaangifte voor zelfstandigen: zelf doen of via boekhouder?

05 januari 2018 door Danny De Pourcq

Een keer per jaar moet iedereen er aan geloven: de jaarlijkse belastingaangifte. Deel 1 van de aangifte moet iedereen invullen. Zodra je zelfstandige bent, moet je ook een deel 2 invullen. Hoewel de meeste ondernemers hun aangifte toevertrouwen aan hun boekhouder, kan je dat in principe ook zelf doen. Maar let op, want een eenvoudige klus is het allerminst.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Freelance journalist Jeroen: “Informeer je over sociale en fiscale opties.”

12 december 2017 door Nik Tilkin

Al in zijn studententijd wist Jeroen dat hij in de journalistiek wou belanden. Maar door een gebrek aan ervaring en een krimpende krantenmarkt werkte hij eerst een aantal jaar als barman. In het buitenland. Tijdens de zomers was hij aan de slag op een Franse camping, in de winters in een Oostenrijkse après-skibar. Tot hij alsnog een job als journalist aangeboden kreeg. Lang moest hij niet nadenken. “Geduld is een schone deugd”, vat Jeroen samen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Consultant Stijn: “Mijn boekhouder en Xerius loodsten me vlot doorheen een totaal nieuwe wereld.”

29 november 2017 door Johan Helsen

Stellen dat zelfstandige consultants doorwinterde experts zijn, is een understatement. Een pak ervaring in een rijkgevulde loopbaan is meestal de ideale bagage naar het ondernemerschap. Maar twee vragen prijken steevast bovenaan hun checklist: wat met formaliteiten en administratie? En vooral: hoe geraak ik aan klanten? Dat was bij Stijn, sinds 2015 zelfstandig procurement consultant, niet anders.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Ludovic: “Zonder mijn boekhouder was ik nooit ondernemer geworden”

28 november 2017 door Mieke Vercauteren

Twee decennia. Zolang stelde Ludovic zijn ondernemerschap uit. De reden? “Ik zag het niet zitten om mijn toenmalige vaste job op te geven voor een financieel risicovol project, zonder garantie op slagen.” Uiteindelijk trok zijn boekhouder – Steven Decorte van Dfisc – hem over de streep. Hij stelde Ludovic gerust en ondersteunde hem doorheen zijn proces van werknemer tot ondernemer. “Dankzij hem zette ik de stap”, besluit Ludovic.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Hoe selfmade woman Isabelle een verzorgingslijn uitbracht

14 november 2017 door Evelien Verschroeven

“Mijn vader was een ondernemer die vroeger sneeuwmannen met mij maakte in de tuin. Ik wil en kan hetzelfde doen met mijn dochter.” Aan het woord is Isabelle Ulenaers, voormalig business consultant en nu ondernemer met een eigen huidverzorgingslabel. Het gebrek aan natuurlijke ingrediënten in huidcrèmes was voor Isabelle de trigger om een eigen merk op de markt te brengen. Nadat ze in contact kwam met begeesterde CEO’s, besloot ze om haar droom na te jagen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Starten met een vrij beroep: ook mogelijk in bijberoep!

09 november 2017 door Steven Grielens

Na haar studies wou kinesiste Sanne absoluut aan de slag in het buitenland. Australië lonkte, maar uiteindelijk vertrok ze naar Zwitserland. Een overhaaste beslissing, bleek achteraf. Na twee jaar keerde ze terug naar België en moest ze opnieuw van nul beginnen. Na een interimjob vond ze gelukkig snel werk: als loontrekkende in een woonzorgcentrum, en met de hulp van Xerius ook als zelfstandige in bijberoep.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Je als syndicus registreren bij het ondernemingsloket: zo geregeld!

01 november 2017 door Kelly Verpoorten

Als syndicus van een of meerdere verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) ben je wettelijk verplicht om je mandaat vóór 1 april 2018 in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) te registreren. Wees gerust: daar komen geen kafkaiaanse toestanden bij kijken. Via Xerius Ondernemingsloket kan je je registratie eenvoudig online in orde brengen. Dit moet je weten.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zo ging Zhong Yuan Xu in 4 fases naar een lean start-up

01 november 2017 door Evelien Verschroeven

De rode draad doorheen Zhong Yuan Xu’s professionele leven? Complementariteit. Aan de UGent werd Jan Hollez eerst zijn thesisbegeleider en daarna medeoprichter van POSIOS. “We waren verschillend maar hadden hetzelfde doel voor ogen”, legt Zhong uit. Enkele jaren later smolt POSIOS samen met Lightspeed, om dezelfde reden. Zhong: “Zij zaten in de retailsector, wij in de horeca. Samenwerken was gunstig voor beide partijen.”

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Starten als zelfstandig thuisverpleegkundige: 5 tips van Kristien

31 oktober 2017 door Marc Hellemans

Sommigen beschouwen het bijberoep als de ideale springplank naar een carrière als ondernemer. Anderen zien het dan weer als welkome afwisseling naast hun job in loondienst. Kristien Telen hoort daarbij: na 17 jaar als verpleegkundige in loondienst waagde ze zich aan thuiszorg in bijberoep. Haar ervaring vertaalt ze naar deze vijf tips voor zelfstandige thuisverpleegkundigen in spe.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

6 ondernemerstips van Pieter-Jan Vandendriessche, het brein achter Tripodmaker

19 oktober 2017 door Evelien Verschroeven

Het ondernemersbloed kruipt waar het niet gaan kan. Dat ondervond ook burgerlijk ingenieur Pieter-Jan Vandendriessche. Op de schoolbanken droomde hij al van een eigen zaak, maar toch belandde hij eerst in een groot bedrijf. Daar verdiepte hij zich in de wondere wereld van 3D-printing, wat uiteindelijk leidde tot het ontwerp van zijn eigen 3D-printer en de start van zijn fulltime ondernemerscarrière.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger