Het Zomerakkoord: wat moet je weten als startende zelfstandige?

01 februari 2018 door Daan Weigand

Het Zomerakkoord: wat moet je weten als startende zelfstandige?

Het fel besproken Zomerakkoord, dat sinds 1 januari 2018 zijn eerste concrete uitwerkingen kent, heeft belangrijke gevolgen voor jou als starter. Een overzicht van de nieuwigheden en hun impact:

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Aftrekbare beroepskosten: de mythe ontkracht

24 januari 2018 door Stefaan Viaene

‘Je moet kosten maken’ of ‘zet het maar op de zaak’: door die vaak verkondigde boodschappen zou je haast denken dat alles gratis is voor zelfstandigen, maar niets is minder waar. In deze blogpost maken we komaf met de mythe van het kosten maken.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Checklist: hoe schat je je prijzen en inkomsten beter in?

17 januari 2018 door Stefaan Viaene

Hoeveel is mijn product of dienst waard? Het is een cruciale vraag waar heel wat starters mee kampen. Zet je je prijs te hoog, dan dreig je niet te verkopen. Reken je te weinig aan, dan geraak je misschien niet uit de kosten. Deze checklist van zeven vragen helpt je je tarieven (en inkomsten) beter inschatten:

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat zijn je boekhoudkundige verplichtingen? Een overzicht

10 januari 2018 door Danny De Pourcq

Ruim zes op de tien starters wagen hun eerste stappen in de ondernemerswereld met een eenmanszaak. Logisch, want die ondernemingsvorm is makkelijk en goedkoop op te richten. Bovendien volstaat een beperkte, ‘enkelvoudige’ boekhouding. Al is die term wat misleidend, want er komt best wel wat bij kijken. We zetten je boekhoudkundige verplichtingen als zelfstandige op een rij.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Belastingaangifte voor zelfstandigen: zelf doen of via boekhouder?

05 januari 2018 door Danny De Pourcq

Een keer per jaar moet iedereen er aan geloven: de jaarlijkse belastingaangifte. Deel 1 van de aangifte moet iedereen invullen. Zodra je zelfstandige bent, moet je ook een deel 2 invullen. Hoewel de meeste ondernemers hun aangifte toevertrouwen aan hun boekhouder, kan je dat in principe ook zelf doen. Maar let op, want een eenvoudige klus is het allerminst.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Je pensioen opbouwen als zelfstandige: 6 redenen om het niet uit te stellen

03 januari 2018 door Karel Goyvaerts

Vroeger diende je als zelfstandige zelf je boontjes te doppen. Ook na je pensioen. Maar tegenwoordig wordt de kloof met loontrekkenden steeds kleiner. Zo is het minimumpensioen voor zelfstandigen tegenwoordig volledig gelijkgeschakeld met dat van werknemers. Goed nieuws voor wie nu begint met ondernemen ... maar toch leg je ook als starter best zo snel mogelijk een extra spaarpotje aan voor later. En wel om deze 6 redenen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Prijszetting: welke methode is ideaal voor jou?

20 december 2017 door Peter Forceville

Hoeveel ben je waard? Naast een tv-programma waarbij men streeft naar zoveel mogelijk nullen vóór de komma, is dit een vraag waar veel starters mee worstelen. Begrijpelijk: prijszetting ís soms een taaie brok. Enerzijds verwachten klanten iets voor een bepaald budget, anderzijds heb je je eigen kosten en inkomsten. Gastblogger en prijsexpert Peter Forceville schept klaarheid.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Freelance journalist Jeroen: “Informeer je over sociale en fiscale opties.”

12 december 2017 door Nik Tilkin

Al in zijn studententijd wist Jeroen dat hij in de journalistiek wou belanden. Maar door een gebrek aan ervaring en een krimpende krantenmarkt werkte hij eerst een aantal jaar als barman. In het buitenland. Tijdens de zomers was hij aan de slag op een Franse camping, in de winters in een Oostenrijkse après-skibar. Tot hij alsnog een job als journalist aangeboden kreeg. Lang moest hij niet nadenken. “Geduld is een schone deugd”, vat Jeroen samen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Consultant Stijn: “Mijn boekhouder en Xerius loodsten me vlot doorheen een totaal nieuwe wereld.”

29 november 2017 door Johan Helsen

Stellen dat zelfstandige consultants doorwinterde experts zijn, is een understatement. Een pak ervaring in een rijkgevulde loopbaan is meestal de ideale bagage naar het ondernemerschap. Maar twee vragen prijken steevast bovenaan hun checklist: wat met formaliteiten en administratie? En vooral: hoe geraak ik aan klanten? Dat was bij Stijn, sinds 2015 zelfstandig procurement consultant, niet anders.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Ludovic: “Zonder mijn boekhouder was ik nooit ondernemer geworden”

28 november 2017 door Mieke Vercauteren

Twee decennia. Zolang stelde Ludovic zijn ondernemerschap uit. De reden? “Ik zag het niet zitten om mijn toenmalige vaste job op te geven voor een financieel risicovol project, zonder garantie op slagen.” Uiteindelijk trok zijn boekhouder – Steven Decorte van Dfisc – hem over de streep. Hij stelde Ludovic gerust en ondersteunde hem doorheen zijn proces van werknemer tot ondernemer. “Dankzij hem zette ik de stap”, besluit Ludovic.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger