3 financiële struikelblokken voor starters

09 januari 2017 door Vera Smets

finance-is-fun.jpegXerius gaat ook in 2017 volop voor de starter! We beginnen het nieuwe jaar met een blog over financiële basisbegrippen die elke starter onder de knie moet hebben. Vera Smets schreef het boek ‘Finance is fun!’ waarin op een eenvoudige en plezierige manier uit de doeken wordt gedaan wat financiële rapporten wel en niet vertellen. In het boek vind je doorheen de tekst een quiz met 50 vragen. Ook de antwoorden vind je al lezende. Als voorproefje serveert Vera je hier graag drie vragen uit de quiz. €njoy!

Stelling 

stelling 1 NL.png

Niet waar. Een bedrijf gaat niet failliet omdat er verlies is. Een bedrijf gaat failliet omdat er geen cash is. Als er geen geld meer is om de betalingen te doen en er kan geen extra financiering gevonden worden, dan is het einde verhaal.

Probleem bij vele starters is dat ze het verschil tussen winst en cash niet begrijpen. Iedereen weet wat cash is. Maar winst (of verlies) is een begrip dat weinig mensen echt vatten. Op mijn site vind je een quiz met 10 vragen https://www.financeisfun.be/ehbf/quiz en antwoorden die je gaan helpen beter te begrijpen wat winst betekent.

Een goede manager gaat niet alleen de cashpositie van zijn bedrijf goed opvolgen, hij gaat ook de evolutie van de winst in het oog houden. Vooral dat tweede gebeurt te weinig. En als winst al wordt opgevolgd dan is het meestal enkel omwille van fiscale redenen. Spijtig, want de informatie die het winstgetal je geeft, is essentiële managementinformatie die de sterktes en zwaktes van je bedrijf blootlegt. Dit niet kunnen begrijpen is een groot ‘verlies’.

Stelling

stelling 2 NL.png

Deze stelling is waar! Waar gaat het over. Als een bedrijf producten of diensten levert, dan betaalt de klant bijna nooit onmiddellijk. Je moet eerst een factuur sturen en dan wachten op je geld. Vele bedrijven geven hun klanten een maand betalingsuitstel. Gedurende die tijd spelen ze bankier voor hun klanten. Want zij hebben je producten of diensten ontvangen en daarvoor nog niet betaald. Je bent zelfs een hele lieve bankier want je vraagt geen intrest. Je geeft je klanten dus een gratis lening.

Als starters failliet gaan, dan ligt hier vaak het probleem. Want toen de starter zijn financieel plan maakte, heeft hij er rekening mee gehouden dat hij een kantoor, een computer en een website nodig had. Maakt hij producten dan heeft hij ook gedacht aan een machine en grondstoffen. Maar de meeste starters onderschatten dat ze heel wat geld nodig hebben om de periode te overbruggen tot de eerste klant betaalt. Voeg daar nog bij dat je regelmatig klanten zal hebben die te laat gaan betalen. Een extra buffer voorzien is dus geen luxe.

Dit financieringsprobleem kan misschien opgelost worden door op jouw beurt je leveranciers laat te betalen. De gratis leningen die jij geeft aan je klanten laat je dus financieren door de gratis leningen die jij krijgt van je leveranciers. Mogelijk probleem is dat je als starter misschien nog niet bekend bent in de markt en dat leveranciers je niet veel betalingsuitstel willen geven.

Stelling

stelling 3 NL.png

Vele startende ondernemers hebben met scha en schande moeten ondervinden dat deze stelling niet waar is. Het woord ‘ verkoop’ is een financiële term die heel vaak fout begrepen wordt. Verkopen staat gelijk met facturen sturen. Zoals bij vraag 13 hierboven gezegd, sturen de meeste bedrijven facturen voor geleverde producten. Op het moment dat je factureert, heb je verkocht. Je kan dus heel veel verkopen en toch failliet gaan… als je klanten niet betalen.

Dit heeft soms vervelende gevolgen voor de btw. Vele starters hebben een verkoopcijfer dat onder de 500.000 euro per jaar ligt en moeten dus elk kwartaal – en niet elke maand – hun btw afrekenen. Heb je een grote factuur te sturen bij het einde van het kwartaal, dan kan je bekijken of je deze beter niet het volgende kwartaal stuurt. De btw van een factuur met bv. datum 31 maart, moet je betalen aan de staat op 20 april. Is je factuur gedateerd op 1 april, dan moet je de btw pas betalen op 20 juli. 

Meer weten?

Xerius biedt het boek ‘Finance is fun!’ – ook verkrijgbaar in Frans en Engels – aan als kerstgeschenk aan de partners. Wil jij ook graag dit boek, dan kan je via Xerius een korting van 5 euro krijgen. Gewoon bij de bestelling ‘Xerius’ vermelden en wij weten voldoende. Bestellen kan via deze link https://www.financeisfun.be/boek

Fijn 2017 aan jullie allen!

Vera Smets

Geschreven door Vera Smets

Sinds 1995 onthult Vera Smets met haar bedrijf Fincover de geheimen van het financiële denken aan niet-financiële professionals. 'Finance is fun!' is Vera's motto. Haar trainingen bij zowel grote bedrijven als kmo’s draaien rond eenvoud, maatwerk en fun.

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger