9 vragen die elke starter zich best stelt vóór 2017

15 december 2016 door Evelien Verschroeven

vragen-2017.jpeg

Ah, de eindejaarsperiode. Dé tijd van het jaar om met je familie door te brengen, menig kerststronk te verorberen en terug te kijken op de afgelopen 12 maanden van je leven. En die van je ontluikende onderneming. Stel jezelf als starter deze 9 vragen vooraleer je de champagne ontkurkt. Zo bereid je jezelf en je onderneming al voor op 2017. Schol!

1. Langs geweest bij de boekhouder?

Het is nooit te laat om te investeren – of in de volksmond: ‘kosten te maken’. Check daarvoor wel eens bij je boekhouder of het dit jaar nog de moeite loont om extra kosten of afschrijvingen te maken. Hij kan je immers vertellen of het bijvoorbeeld interessant is om dit jaar nog een bedrijfswagen te kopen, dan wel in 2017. Heb je nog geen boekhouder, hou dan met deze zaken rekening bij je keuze.

2. Aanvullend pensioen afgesloten?

Ondernemers hebben alle baat bij een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen, beter bekend als de VAPZ. Deze premies zijn niet alleen 100% aftrekbaar, maar helpen je ook tot 20% besparen op je sociale bijdragen. Wat je betaalt aan VAPZ-premies, wordt namelijk afgetrokken van je bruto inkomen om je netto belastbaar inkomen – en dus je sociale bijdragen – te bepalen.

Als je dit jaar nog een VAPZ afsluit, betaal je een pak minder belastingen en sociale bijdragen. Dat je sowieso best niet te lang wacht met je pensioen op te bouwen, tonen deze 6 redenen aan.

3. Balans tussen bruto en netto gemaakt?

Als je start met ondernemen in 2017, is het handig eens de balans op te maken tussen bruto en netto. Zo weet je hoeveel je overhoudt op het einde van de rit. Breng daarbij je omzet, sociale bijdragen en jaarlijkse personenbelasting in rekening. Dit voorbeeld toont je het verschil tussen bruto en netto.

4. Sociale bijdragen verhoogd of verlaagd?  

Lag je inkomen dit jaar hoger dan je had verwacht? Dan vraag je je boekhouder best een verhoging van je sociale bijdragen aan. Doe je dat niet, dan betaal je volgend jaar een (te) laag percentage en krijg je later de rekening gepresenteerd. Slimmer is om te anticiperen, want sociale bijdragen zijn volledig fiscaal aftrekbaar. Op die manier bekom je een lager netto belastbaar inkomen, en betaal je dus minder belastingen.

Komt je inkomen lager uit dan dat van drie jaar terug? Dan maak je aanspraak op een vermindering van je bijdragen. Zo vraag je die verlaging van sociale bijdragen aan.

5. Businessplan opgesteld?

Failing to plan is planning to fail. Anders gezegd: leg nu al je doelen voor volgend jaar vast. Dat lijkt evident, maar dat is het in de praktijk allerminst. Daarom vis je best nog eens je businessplan op om te weten of je de juiste koers vaart. Van plan om je doelen bij te stellen? Pas die dan aan in je businessplan, zodat het te allen tijde een wegwijzer blijft. Hier vind je een goed voorbeeld.

6. Marketingplan uitgestippeld?

Heb je in 2016 nog geen marketingplan uitgedokterd? Of loopt je huidige marketingplan spaak? Probeer dan eens contentmarketing. Met dit gratis e-book ontdek je wat het concept inhoudt, welke voordelen eraan verbonden zijn, hoe je van content naar verkoop gaat en hoe andere starters content gebruiken.

7. Pitch al uitgetest?

Een goede pitch is voor heel wat ondernemers cruciaal: je hebt ‘m immers nodig om klanten te werven, investeerders te overtuigen of om personeel aan te trekken. De kerst- en eindejaarsfeestjes met de familie bieden dan ook de ideale gelegenheid om je elevator speech in te oefenen, want ook je oma van 90 of neefje van 12 moeten snappen waarover het gaat. Zo leer je je boodschap kort en krachtig verpakken.

8. Nieuwjaarsrecepties aangestipt?

December en januari betekenen nieuwjaarsrecepties à volonté. Voor starters de ideale gelegenheid om je netwerk uit te breiden. Maar in het grote aanbod aan recepties staat kiezen gelijk aan verliezen. Ons advies? Pols eens bij je klanten en collega-ondernemers waar zij heen gaan. Trek ook online je stoute schoenen aan: vraag influencers op Twitter of bekende sectorgenoten op LinkedIn op de man af welke nieuwjaarsrecepties het nuttigst zijn om te netwerken.

9. Last but not least: aan een nieuwjaarskaartje gedacht?

Toon aan je klanten dat je aan hen denkt en verras ze met een attent nieuwsjaarkaartje. Geen must, maar een kleine moeite waar je steevast mee scoort. Veel geld of tijd hoef je daar niet aan te spenderen. Op het internet vind je tal van gratis tools waarmee je in een-twee-drie je nieuwjaarswens vorm geeft. Ook wij doen het online. Hou tijdens de kerstperiode onze Twitter- of Facebookpagina in de gaten!

 

Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

Download nu: 10 stappen naar je eigen zaak

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger