<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Bijberoep starten tijdens werkloosheid? Dit zijn de voorwaarden

04 oktober 2017 door Dirk Dello

voorwaarden bijberoep starten tijdens werkloosheid

Wie werkzoekende wordt, kan nu ook een bijberoep opstarten en intussen een uitkering behouden. Dat is de kern van de maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’. Goed nieuws voor wie stapsgewijs uit de werkloosheid wil geraken, al moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Springplank naar zelfstandige

De cijfers liegen er niet om: jaarlijks maken zo’n 10.000 zelfstandigen in bijberoep de stap naar hoofdberoep. Dat toont duidelijk aan dat bijberoep een toegangspoort tot werk is. Om die trend te stimuleren, maakte de regering werk van een nieuwe maatregel: voortaan kan je als werkloze starten in bijberoep, en intussen maximaal een jaar uitkeringen ontvangen.

Wat zijn de voorwaarden?

  1. Je meldt de start van je bijberoep bij je uitbetalingsinstelling op het ogenblik van je uitkeringsaanvraag. Ontvang je al uitkeringen, dan doe je dat vóór je opstart. Opgelet: laat je dit niet tijdig weten, dan riskeer je uitkeringen te verliezen.
  2. Je mag je job als loontrekkende niet stopzetten puur om van deze maatregel te kunnen profiteren.
  3. Je mag je toekomstig bijberoep niet als hoofdberoep uitgeoefend hebben in de afgelopen zes jaar.
  4. Je mag je activiteit niet door derden laten uitoefenen, bijvoorbeeld door iemand aan te werven met een contract of via onderaanneming.

Lees meer over de voorwaarden, uitzonderingen en andere verplichtingen op de site van de RVA.

Bijberoep: iets voor mij?

Wellicht heb je er niet om gevraagd, maar als werkzoekende heb je tijd. Tijd die je nuttig kan besteden  in bijvoorbeeld het uitbroeden van een businessidee. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar dit e-book leert je in 4 stappen een topidee bedenken. Om na te gaan of je over de nodige goesting en skills beschikt om een zaak te starten, kan je jezelf aan deze ondernemerstests onderwerpen:

Alternatief: je eigen zaak voorbereiden (mét uitkering)

Een andere optie dan een bijberoep is ‘Maak werk van je zaak. Dit starterstraject van VDAB en Syntra stoomt je maximaal een jaar lang klaar voor je eigen bedrijf. Intussen behoud je je statuut als werkzoekende en blijf je beschikbaar voor de arbeidsmarkt.

Geïnteresseerd? In deze blogpost kom je te weten hoe je aan dit traject begint.

 

Dirk Dello

Geschreven door Dirk Dello

Dirk Dello werkt al 10 jaar bij Xerius. Als klantenadviseur begeleidt hij elke dag ondernemers bij de start van hun eigen zaak.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger