Bijverdienen met je hobby: wanneer ben je zelfstandige?

05 december 2016 door Dirk Dello

hobby-bijberoep.jpeg

Feit: de meeste zelfstandigen in bijberoep danken hun statuut aan een uit de hand gelopen passie. Toch is het lang niet altijd duidelijk waar de grens tussen hobby en bijberoep precies ligt. Wat als een hobby plots iets opbrengt? Mag je ook bijverdienen zonder zelfstandige te worden? En kan je zomaar een webshop opstarten om eens te ‘proberen’? Deze blogpost biedt antwoorden.

Een graficus die sporadisch eens een logo ontwerpt voor de kmo om de hoek. Een mama die haar zelfgebreide kinderkledij ook online wil verkopen. Of een ontwerpster die de vraag krijgt om op een marktje te staan met handgemaakte juwelen. De voorbeelden van twijfelgevallen zijn legio. Telkens rijzen de vragen: mag dat? Moet ik mijn inkomsten aangeven? En wat met mijn sociaal statuut?

Situatie 1: je verkoopt iets eenmalig

Stel: een of twee keer per jaar steek je een website ineen, verhuur je een kamer of organiseer je een workshop. Verdien je geld met zo’n ‘occasionele activiteit’, dan hoef je geen zelfstandige te worden. Je maakt dan een onkostennota aan je opdrachtgever en je geeft je inkomsten als ‘diverse inkomsten’ aan op je belastingaangifte. Die worden dan apart belast aan 33%.

 

Belangrijk is dat die activiteiten geen ‘beroepskarakter’ hebben. In de praktijk:

  • Ze komen slechts heel sporadisch voor (1 of een paar keer per jaar).
  • Ze hebben inhoudelijk weinig te maken met je hoofdberoep.
  • Doorheen de jaren vinden ze niet regelmatig plaats.

Opletten geblazen, want de fiscus oordeelt streng!

Situatie 2: je wil nu en dan iets bijverdienen

Wil je systematischer bijverdienen? Dan ben je verplicht om je als zelfstandige aan te sluiten. Dat betekent dat je een ondernemingsnummer aanvraagt bij een ondernemingsloket – dat wordt vervolgens ook je btw-nummer. Zo’n aansluiting kan eenvoudig online.

Werk je ook als loontrekkende of ambtenaar (minstens halftijds) of krijg je een uitkering? Dan kan je je zelfstandige activiteit starten in bijberoep.

Wat met sociale bijdragen?

Elke zelfstandige, hoofd- of bijberoep, betaalt 4 keer per jaar sociale bijdragen. Jaarlijks komt dit neer op 20,5% van je netto belastbaar jaarinkomen (je omzet min je beroepskosten). Liggen die inkomsten in bijberoep echter lager dan 1.439,92 euro? Dan betaal je helemaal geen sociale bijdragen!

 

Dirk Dello

Geschreven door Dirk Dello

Dirk Dello werkt al 8 jaar bij Xerius. Als klantenadviseur begeleidt hij elke dag ondernemers bij de start van hun eigen zaak.

Ebook starten in bijberoep

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger