Checklist voor je eigen zaak: zijn deze 7 dingen in orde?

20 oktober 2016 door Evelien Verschroeven

checklist-eigen-zaak.jpgAmbitie, lef en een topidee zijn essentieel, maar volstaan helaas niet om een zaak uit de grond te stampen. Wil je zelfstandige worden, dan komt er uiteraard ook wat voorbereiding bij kijken: van je inschrijving bij de Kruispuntbank van Ondernemingen over een businessplan tot het afsluiten van verplichte verzekeringen. Zijn alle fronten afgedekt? Deze handige checklist brengt redding.

Een vlekkeloze voorbereiding is cruciaal om te beginnen als zelfstandige. Heb je zeker gedacht aan …

1. … een ronkende bedrijfsnaam?

Het lijkt misschien een kleine stap, maar een goede handelsnaam doet veel. Open je een dorpsbakkerij, dan is een obscure Engelse marketingterm niet nodig. Ontwikkel je apps, dan mag het best catchy.

  Zo kies je een bedrijfsnaam die p(l)akt.

2. … een waterdicht businessplan?

Een gefundeerd ondernemings- of businessplan is de hoeksteen van je zaak. En ga je voor subsidies of financiering, dan is het zelfs verplicht. Al zijn je ambities bescheiden of begin je als zelfstandige in bijberoep, ook na de start van je zaak blijft je businessplan een praktische leidraad.

Deze tips kunnen van pas komen:

3. … de juridische vorm van je zaak? 

Er bestaan verschillende soorten juridische vormen om als zelfstandige te starten: zo kan je gaan voor een eenmanszaak of vennootschap. Een kwestie van alle pro’s en contra’s goed af te wegen.

  Onze tip: laat je hierover grondig informeren door je boekhouder.

4. … een zakelijke bankrekening?

Als zelfstandige doe je er goed aan om een professionele bankrekening te openen. Op die manier maak je een duidelijk onderscheid tussen persoonlijke en beroepsinkomsten en -uitgaven.

5. … de klassieke opstartformaliteiten?

Zijn bovenstaande voorbereidingen getroffen, dan wachten je nog deze formaliteiten:

 

6. … (verplichte) verzekeringen?

Ondernemen is je eigen boontjes doppen. Maar een tegenslag mag natuurlijk niet de doodsteek voor je zaak betekenen. Daarom speel je als zelfstandige best op zeker door je voldoende te verzekeren.

   Deze blogpost geeft je een overzicht van alle verplichte en bijzonder nuttige verzekeringen.

7. … je boekhouding?

Start je een eenmanszaak, dan heb je meestal de keuze tussen een vereenvoudigde of dubbele boekhouding. Voor de meeste vennootschap is dat laatste alleszins verplicht.

  Via dit stappenplan kies je een boekhouder op maat.

 

 

In 10 stappen naar je eigen zaak

Is de goesting er wel, maar het overzicht nog niet helemaal? Dan hebben we voor jou deze infografiek met 10 concrete stappen. Naast een duidelijk overzicht van wat je moet regelen als zelfstandige, geven we je ook tips om er als ondernemer aan te beginnen.

Download hier je gratis infografiek, en start goed voorbereid aan je eigen zaak. Succes! 

Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

Download nu: 10 stappen naar je eigen zaak

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger