De 10 populairste Xerius-blogposts voor starters van 2016

26 december 2016 door Britt Marlier

top-10-2016.jpgIn 2016 liet Xerius een dikke 100 blogposts voor starters los op de wereld. Over uiteenlopende facetten: van opstartformaliteiten over financieringsopties tot praktische wenken voor specifieke sectoren. Welke stukken kon je het meest smaken? James, de eindejaarshitlijst graag!

10. Zelfstandige samenwerkingsovereenkomst: gratis voorbeeld

Onze SD Worx-gastblogger, Tamara Trucheau, opent de top 10 met een artikel dat ondernemers een gratis basic samenwerkingsovereenkomst aanreikt. Bijzonder handig als template voor je eigen contracten én als checklist wanneer je begint te onderhandelen met potentiële partners.

9. Zelfstandige en zwanger: wat met uitkering en verlof?

Bij vrouwen met een kinderwens én ondernemersambities spelen heel wat twijfels. Zijn zwanger- en ondernemerschap wel compatibel? En welke sociale rechten krijg je als ondernemende mama? Deze blogpost klaart het uit en geeft 3 tips om je zaak voor en na je bevalling draaiende te houden.

8. Wat kost een bijberoep?

Opstart, sociale bijdragen, belastingen en beroepskosten: hoe ziet de jaarlijkse eindafrekening er ongeveer uit? Spoiler alert: voor een inschrijving betaal je maximaal 150,05 euro (inclusief btw). Vanaf dan heb je enkel nog vaste en variabele jaarlijkse kosten.

7. Belastingaangifte voor zelfstandigen: zelf doen of via boekhouder?

Je belastingaangifte zelf invullen? Perfect doenbaar. Als je tenminste geen schele hoofdpijn krijgt van de ruim 800 fiscale codes. Trouwens, een boekhouder kent ongetwijfeld aftrekposten die je zelf over het hoofd ziet. Voor beide pistes geven we je meteen enkele praktische wenken mee.

6. Als werkloze zelfstandig worden: maak werk van je zaak

‘Een job zoeken’, dat stond vroeger zowat synoniem met ‘als loontrekkende aan de slag gaan’. Dat deze blogpost in 2016 opvallend populair was, toont aan dat steeds meer werkzoekenden overwegen om hun eigen job te creëren. Het VDAB-traject ‘Maak werk van je zaak’ helpt daarbij.

5. Een eigen zaak starten zonder geld: haalbaar met deze 5 tips

Een officiële inschrijving als zelfstandige kost een habbekrats, maar wat met je kantoor, materialen, leveranciers, marketing en ga zo maar door? Dit artikel legt je uit hoe je de cash doet vloeien: van een duidelijke financiële leidraad over verstandige geldkeuzes tot externe geldschieters.

4. Bijberoep starten tijdens werkloosheid? Dit zijn de voorwaarden

Nummer 6 in deze lijst bewees al dat heel wat werkzoekenden eigenlijk graag een eigen project op poten zouden zetten. Maar tot voor kort kon je vanuit werkloosheid enkel de sprong naar een hoofdberoep nemen. Een nieuwe overheidsmaatregel laat nu toe om je uitkering en bijberoep te combineren.

3. Een kamer verhuren via Airbnb: moet je je inkomsten aangeven?

Een buitenbeentje in deze op ondernemerschap gefocuste hitparade? Hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Want hoewel Airbnb-verhuur perfect mogelijk is als particulier, kan een statuut als zelfstandige (in bijberoep) ook interessant zijn. Deze blogpost zet alle opties en cijfers helder op een rij.

2. Kosten als zelfstandige in bijberoep: wat kan je inbrengen?

“Kosten maken!” Een veelgehoorde kreet, ook bij bijberoepers. En over beroepskosten hoor je de wildste indianenverhalen. Maar over welke kosten gaat het precies? En ‘inbrengen’, hoe doe je dat eigenlijk? Dit overzicht werpt licht op een van de grootste bekommernissen van bijberoepers.

1. Welke subsidies krijg je als startende zelfstandige?

Het goud gaat naar een blogpost die tekenend is voor deze top 10. Minstens 5 ervan gaan immers over kosten, inkomsten of belastingen. Lees: geld! Lang niet de drijfveer voor ondernemers, maar wél een niet te onderschatten zorg voor wie de stap neemt. Gelukkig zijn er tientallen subsidies, premies en steunmaatregelen. Dit artikel wijst je de weg.  

Britt Marlier

Geschreven door Britt Marlier

Britt Marlier werkt al 5 jaar als Conversation manager & Content marketeer bij Xerius. Britt gebruikt haar liefde voor content en social media om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de mooie kanten en de vele kansen van het ondernemerschap.

Download nu: 10 stappen naar je eigen zaak

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger