<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

De 6 alternatieven voor een banklening

05 december 2014 door Hans Hermans

alternatieven-banklening
Eens je businessplan gevormd, je doel scherp en je financiële noden berekend, weet je of je kapitaal zal nodig hebben. En hoeveel. Het vinden is vaak nog een ander paar mouwen.

Banken lenen nog steeds geld

Wat niet de goede strategie is? Binnenstappen bij je bankier en zonder plan een zak geld vragen. Zo verbazen heel wat bankiers en startersbegeleiders zich erover dat dit gebeurt … en dat dit gebeurt voor foutieve doelen. Zo zegt Patrick Schollaert, adviseur ondernemingen bij BNP Paribas Fortis in Start in je garage: “Vaak worden we pas als laatste geconsulteerd door een starter, nadat het hele idee uitgewerkt is. We merken dan dat hij of zij verwonderd is dat er vragen gesteld worden of dat hij zijn concept moet aanpassen.”

Daarentegen, zij die met een sterk plan en eigen financieel engagement het bankkantoor binnenstappen, krijgen wel nog een lening. Zelfs in deze moeilijkere tijden.

Toch is je bank niet de enige plaats waar geld te vergaren is. Wat zijn de 6 interessante alternatieven voor starters?

Startkapitaal kan je ook vinden bij deze 6 partners

Alles staat of valt met het eigen vermogen van de starter, blijkt uit een studie van startersnetwerk Bryo. De belangrijkste 3 financieringsvormen zijn eigen middelen (88%), friends, family & fools (46%) en de bank (42%). De overheid is met risicokapitaal en maatregelen goed voor amper 25%.

We overlopen de 6 belangrijkste financieringsalternatieven voor starters:

 1. Kijk eerst in je eigen spaarpot
  Dit is het goedkoopste geld dat je in je start-up kunt investeren. Je hoeft jezelf geen rente uit te betalen. Al kan je via het uitkeren van dividenden bij winst, er toch een mooie return aan overhouden. Tegelijkertijd is dit geld ook de grootste hefboom om anderen te laten instappen. ‘Jij investeert fors? Dan zal je er wel voor gaan om je onderneming tot een succes te laten uitgroeien’, begrijpen andere potentiële investeerders hieruit.
 2. Raap vervolgens geld bij je friends, family and fools
  Met andere woorden, welke mensen ken je en zijn bereid je te ondersteunen? En wie is er ook bereid om risico te lopen? Dit kan op een officiële manier via de win-win- en BA+- lening van friends, family & fools (FFF).
 3. Kan je materiaal leasen?
  In plaats van een krediet voor een wagen aan te gaan, kan je deze leasen. Zo bouw je geen schulden op, en betaal je maandelijks het voorafgesproken bedrag. Dit kan voor klein tot heel groot productiemateriaal.
 4. Subsidies van overheden en verschillende overheidsmaatregelen
  Bijvoorbeeld Starteo, de generieke waarborgregeling en de startlening. Hierover vertelt de blog Op welke subsidies heb je recht als startende zelfstandige? je alles.
 5. Zet je project op crowdfunding-platform
  Dit is ongetwijfeld de hipste methode om je kapitaal op te halen. Wat voor sommigen enkel geschikt is voor kleinere projecten, is voor anderen dé tool om hun business opgestart te krijgen. Deze financiering door de massa verdient binnenkort een aparte blog.
 6. Businessangels zijn een moeilijker alternatief
  Dit concludeert economiestudent Wouter Michiels in het onderzoek voor Bryo. “Banken blijken goedkoper te zijn. Geen enkele businessangel wil zijn geld riskeren tegen de lage rentevoeten die de banken hanteren. Van banken wordt vaak gezegd dat ze enkel interesse hebben in concrete projecten met producten en klanten, maar uit ons onderzoek blijkt dat dat bij businessangels niet anders is.” Het is dus telkens weer de vraag van de kip of het ei: heb je eerst geld nodig voor projecten of moet je eerst al een project hebben om geld los te weken? Een andere reden waarom businessangels niet zo populair zijn, is de zeggenschap die ze
  eisen in het bedrijf. Jonge ondernemers staan op hun zelfstandigheid en geven de controle niet graag uit handen.

Serveer deze 5 cruciale cijfers aan investeerders

Wie je ook als investeerder wil aantrekken, hij of zij heeft graag zoveel mogelijk inzage in je cijfers.

De 5 cijfers die elke financier van jou wil kennen:

 1. Voor hoeveel ga je de producten verkopen?
 2. Hoeveel kost de productie van jouw producten?
 3. Welke marge realiseer je?
 4. Hoeveel moet je verkopen om alle kosten te dekken?
 5. Wie is je markt? Jouw klanten? Hoe groot is jouw markt?

Dit is geen evidente oefening. "Het heeft anderhalf jaar en 3 presentaties gevraagd om de ideale presentatie te houden voor businessangels”, gaf Bert Quatacker van Q-Racing toe. “Telkens heb ik mijn cijfers verbeterd op basis van de feedback die ik kreeg. Het komt er vooral op aan je visie duidelijk en helder uit te leggen, met cijfers antwoord te geven op concrete vragen. Mijn plan zelf werd zowel ambitieuzer als realistischer.”

Opgeven mag dus al zeker niet in je woordenboek staan. Maar dat verwacht ik niet bij jou als gedreven starter ;-)

Hans Hermans

Geschreven door Hans Hermans

Hans Hermans is auteur en uitgever bij B2B-uitgeverij Compact Publishing. Als journalist van Vacature, Bizz magazine en Trends schrijft hij al jaren over en voor ondernemers. In 2012 zette hij ook zelf een eigen zaak op. Hij helpt experts en organisaties met online content, e-boeken en boeken. Speciaal voor startende zelfstandigen schreef hij de boeken 'Start in je garage' en 'Geniaal begonnen, half gewonnen'.

Gratis ebook Vind geld voor je zaak

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger