De tax shelter voor startende ondernemingen: zo haal je kapitaal op bij particulieren

13 februari 2017 door Evelien Verschroeven

bank-note-euro-bills-paper-money-63635.jpeg

Ondernemerschap wordt meer dan ooit gestimuleerd. De tax shift is wellicht het bekendste voorbeeld. Iets minder berucht, maar voor starters misschien zelfs nog interessanter, is de tax shelter. Die maatregel geeft wind in de zeilen van beginnende ondernemers op zoek naar kapitaal. Want plots worden crowdfunding en andere privéinvesteringen een pak voordeliger.

Online geld inzamelen bij het grote publiek – via donaties, leningen of aandelenopties – is al langer populair bij tal van innovatieve starters. Daar zijn deze vier voordelen van crowdfunding zeker niet vreemd aan. En met de tax shelter mogen we daar een sterk vijfde argument aan toevoegen.

Opgelet: verwar de tax shelter voor bedrijven niet met de tax shelter voor de audiovisuele en kunstensector. Die laatste maatregel geeft fiscale voordelen aan wie investeert in Belgische films, televisie of theater.

De tax shelter in een notendop

Wie investeert in een Belgische start-up via aandelen, kan rekenen op een belastingvermindering tussen 30 en 45% van het investeringsbedrag.

Die investering kan rechtstreeks, via een erkend startersfonds of via een crowdfundingplatform. Een andere – steeds populairdere – piste is www.winwinner.be. Dat platform heeft zich specifiek toegespitst op deze tax shelter én de winwinlening, nog zo’n interessante manier om investeerders te lokken.

Wanneer kan je meedoen?

Met die tax shelter heb je er weer een argument bij om particulieren te overtuigen om mee te bouwen aan jouw zaak. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Enkel vennootschappen komen in aanmerking.
  • Je zaak werd ten vroegste opgericht op 1 januari 2013.
  • De deal moet geklonken zijn binnen de 4 jaar na je oprichting.
  • In ruil voor een geldinjectie moet je nieuwe aandelen van je bedrijf uitgeven.
  • Je kan in totaal maximaal 250.000 euro ophalen via de tax shelter.
  • Dit is je zaak niet (deze ondernemingen komen niet in aanmerking): beursgenoteerd, een vastgoed-, management- of beleggings­vennootschap, of een vennootschap die al dividenden heeft uitgekeerd.

Wat zijn de voorwaarden voor investeerders?

  • Wie: elke natuurlijke persoon. Enkel als bedrijfsleider (zaakvoerder of bestuurder) kom je niet in aanmerking als je aandelen van je eigen zaak koopt.
  • Aandelen: je investeerder moet je aandelen minstens 4 jaar aanhouden.
  • Maximumbedrag: een particulier mag jaarlijks maximaal 100.000 euro investeren én ten hoogste voor 30% participeren in de vennootschap.

Hoeveel belastingvoordeel maakt dat precies?

Is je zaak een kmo, dan mag je investeerder 30% van het bedrag van zijn belastingen aftrekken. Dat kan zelfs 45% worden, maar dan moet je bedrijf tegelijk een micro-onderneming zijn. De voorwaarden? Je hebt minder dan 10 werknemers, je jaaromzet is maximaal 700.000 euro en je balanstotaal gaat niet hoger dan 350.000 euro.

Wie 30% belastingaftrek krijgt, kan zo maximaal 30.000 euro per jaar winnen. In het geval van de 45% loopt dat bedrag op tot 45.000 euro!

Iets voor mij! Wat nu?

Denk je particuliere investeerders te kunnen overtuigen van je potentieel? Dan is een gesprek met je boekhouder de logische volgende stap. Is hij/zij minder vertrouwd met de materie, dan staat de taks shelter haarfijn uitgelegd op een handige FAQ op het winwinner-platform.
Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger