Een zaak starten als koppel: 4 opties voor je bedrijfsvorm

19 december 2016 door Danny De Pourcq

bedrijf-starten-koppel.jpeg

Voor sommigen klinkt het als muziek in de oren, anderen zouden ervan gruwen: een bedrijf oprichten met je partner. Maar los van hoe plezierig het al dan niet is om in tandem te ondernemen, is het vooral belangrijk om de rolverdeling glashelder te bepalen. Neemt iemand de leiding of hak je alle knopen samen door? Welke taken neemt wie voor zijn rekening? En hoe vertaal je dat naar de optimale structuur voor je zaak in wording?

Sommigen vergelijken een eigen zaak met een kindje grootbrengen. Start je als koppel, dan gaat die parallel nog meer op. Ondernemen is immers geen nine-to-fivejob. Het komt er dus vooral op aan om duidelijke afspraken te maken: over verantwoordelijkheden in de zaak én hoe je de balans tussen werk en privé evenwichtig houdt.

Eerst taakverdeling, dan ondernemingsvorm

Een beslissing die je neemt nog vóór je officieel start als ondernemer: onder welk statuut ga je starten? Sta je er alleen voor, dan is de keuze tussen een eenmanszaak of vennootschap relatief snel gemaakt. Je boekhouder zal namelijk vooral kijken naar je verwachte omzet en de mate van aansprakelijkheid.

Als koppel moet je echter eerst je huiswerk maken voor je met je boekhouder afspreekt. Streef je naar gelijkwaardigheid en identieke verantwoordelijkheden, ook op papier? Dan zal je bedrijfsstructuur anders zijn dan een situatie waarbij jij of je partner de leiding neemt.

1. Eenmanszaak met meewerkende partner/helper

Ben je gehuwd of wettelijk samenwonend? Eén van jullie wordt zelfstandige in hoofdberoep, de andere is officieel de ‘meewerkende partner’. Je sluit je beide aan bij hetzelfde sociaal verzekeringsfonds. Officieel mag de meewerkende partner niet werken in ondergeschikt verband, anders kan dit gezien worden als schijnzelfstandigheid. Eigenlijk sta je dus op gelijke voet met je partner, wat deze regeling erg populair maakt.

 

Ben je (nog) niet wettelijk samenwonend of gehuwd, dan geldt een gelijkaardig systeem: dat van de zelfstandig helper. Met één groot verschil: terwijl een meewerkende partner in sommige gevallen iets minder sociale bijdrage (voor dezelfde rechten) betaalt, is dit als helper altijd de minimumbijdrage van een zelfstandige in hoofdberoep (of 720,65 euro). In deze categorie mag je ook je sociaal verzekeringsfonds kiezen.

  Lees meer over het statuut van meewerkende partner en dat van zelfstandig helper.

2. Elk een eigen eenmanszaak

In dit geval heb je elk een afgelijnd takenpakket en factureer je onder elkaar. Ben je nog niet zo superlang samen, dan kan dit een interessante optie zijn: loopt het ooit fout op relationeel vlak, dan kan je in principe blijven samenwerken. Belangrijk is dat je de verantwoordelijkheden en zaken zoals prijzen, kosten en investeringen op papier zet. Dit gratis voorbeeld van zo’n ‘zelfstandige samenwerkingsovereenkomst’ zet je alvast op weg.

3. Samen als vennoten

Als je zaak genoeg opbrengt – in de praktijk meestal vanaf 36.000 euro winst – is een vennootschap fiscaal interessanter dan een eenmanszaak. Ga wel op voorhand na hoe je aandelen aankoopt en hoe je ze verdeelt: leg je elk een deel in en werk je afzonderlijk als vennoten? En zo ja, fifty-fifty of een andere verdeling? Of koop je de aandelen samen met gemeenschappelijk geld? In dat geval vormen jullie als koppel één vennoot.

Omdat het hier om complexe materie gaat – zo komt er ook nog iets als ‘stemrecht’ bij vennootschappen kijken – is het cruciaal dat je je door een boekhouder laat bijstaan.

4. Jij of je partner in loondienst

Is één van jullie duidelijk de grondlegger van het bedrijf? Dan kan je werken volgens het principe werkgever-werknemer. Die aanpak heeft zijn voordelen: zo is het sociaal statuut van een loontrekkende nog altijd beter dan dat van een zelfstandige. Maar bedenk dat loondienst ook hiërarchie impliceert. Bij meningsverschillen laat zich dat duidelijk voelen: de baas trekt meestal aan het langste eind. Dat kan gevoelig liggen in een relatie. Ander nadeel: je hebt minder flexibiliteit in je werkuren.

 

Danny De Pourcq

Geschreven door Danny De Pourcq

Danny De Pourcq werkt al 25 jaar als regioverantwoordelijke bij Xerius. Dankzij zijn dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is Danny een expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger