<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Een businessplan opstellen: zo begin je eraan

20 april 2014 door Evelien Verschroeven

Je eerste businessplan opstellen: een beknopte handleiding

Een goed idee kan het startschot zijn voor een bloeiende zaak. Maar voor je goed en wel uit de startblokken bent, moet je al enkele hordes nemen. Een businessplan opstellen, bijvoorbeeld. Een stevige taak, maar wel onmisbaar op je parcours. Aan de finish wacht je namelijk een handige wegwijzer om je idee in de juiste richting te loodsen. Met deze handleiding ben je in geen tijd gestart.

Vlaanderen telt gelukkig heel wat organisaties die je helpen om een ondernemingsplan op te stellen. Vóór je echter die hulplijnen inroept, kan je best voor jezelf een ruwe versie van een plan schetsen. Dat proces dwingt je namelijk om dieper na te denken over een aantal concrete vragen over het ondernemerschap:

 • Waar haal je je financiële zekerheid?
 • Hoe bouw je je netwerk op?
 • Aan welke formaliteiten moet je voldoen?

Businessplan opstellen: plicht of must?

Je businessplan is soms verplicht, soms niet. Enkel in een eenmanszaak ben je niet verplicht om het op te stellen. Maar vraag je ooit een lening of subsidies aan, dan moet je het wel kunnen voorleggen.

Toch is een businessplan in elke situatie een echte aanrader. Zelfs al zijn je ambities bescheiden en begin je als zelfstandige in bijberoep. Ook na de start van je zaak blijft je ondernemingsplan een praktische leidraad. Stuur je je bedrijf later bij, dan is het een handig evaluatie-instrument. Een duidelijk plan is dus een goede basis om op verder te bouwen.

Structuur en voorbeelden

Je ondernemingsplan stippelt je strategische koers uit en bevat deze onderdelen:

 • Projectbeschrijving (de inleiding)
 • Voorstelling producten en diensten
 • Marktanalyse en marketingplan
 • Financieel plan

McKinsey: dé handleiding

Een even veelgebruikte als ingenieuze gids is het handboek van McKinsey & Company (2006), een Amerikaanse consultancybureau. Deze samenvatting in het Nederlands maakt je vooral wegwijs in het zakendoen – en hoe je dat op papier zet. Aan de basis van je businessplan ligt een goed idee, maar ben je daar nog niet 100% zeker van? Dan kan je eerst beter aan de slag met de checklist SOS idee.

De marketinginsteek

Voor een eerste ruwe versie zijn de vier P’s van de marketing een handig ezelsbruggetje. Zijn deze vier elementen waterdicht, dan ben je op de goede weg.

 • Product: vind iets waar je uniek in bent, en positioneer je ook als autoriteit op dat vlak. Verdiep je dus in je markt en leer je toekomstige klanten door en door kennen.
 • Prijs: neem alle tijd om je concurrenten aandachtig te bestuderen en breng je kosten in kaart. Wat heb je nodig om kosten en omzet in evenwicht te houden? En waar maak je winst op? Dit vormt de aanloop naar je financieel plan.
 • Promotie: naar wie richt je je? Begin bij mensen en organisaties die je goed kent. Mond-tot-mondreclame gaat in ons klein land tenslotte vrij snel.
 • Plaats: waar breng je je product of dienst op de markt? Een marktonderzoek is hiervoor de basis. Duik in je sector en onderzoek hoe ‘ver’ je kan gaan – vaak is de wereld rondom je een goed startpunt.

En een P die vaak over het hoofd wordt gezien, is Public. Wie zijn je klanten en hoe ben je van plan naar hen te luisteren? Zonder klant immers geen bedrijf!

Business model canvas

Een steeds populairdere methode om je businessplan op te stellen? Het businessmodelcanvas! Dit praktische model bevat negen bouwstenen, onderling verbonden, waarrond je business kan opbouwen. Het voordeel van dit startpunt is dat je het kan blijven gebruiken, ook wanneer je plan verandert onder invloed van nieuwe inzichten, advies of veranderde omstandigheden.

Dit model wordt ook vaak gebruikt voor bedrijven die willen rebranden of hun strategie over een andere boeg gooien.

Meer lezen over je ondernemingsplan?
Ontdek snel meer over een goed businessplan… en alle andere stappen om zelfstandige te worden.
Hoe pak(te) jij het businessplan opstellen aan? Deel gerust je ervaringen via de commentaren hieronder.
Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

New Call-to-action

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger