Failing Forward (of hoe starters kunnen leren uit fouten)

03 november 2016 door Britt Marlier

failing-forward.jpg

Terwijl de ene starter met zijn idee, enthousiasme en lef de weg naar succes plaveit, gaat de ander ondanks dezelfde ambities roemloos ten onder. Het bewijs dat je niet uit het juiste ondernemershout gesneden bent? Helemaal niet. De rasechte ondernemer is net diegene die ook na het vallen weer recht veert … en leert uit zijn fouten. Niet toevallig het credo van het jaarlijkse startersevent Failing Forward.

Failure is not a crime!

Meer zelfs: je leert er ontzettend veel mee bij. Want het is net als startende ondernemer dat je de kans krijgt om te experimenteren en overboord te gooien wat niet werkt. Ter illustratie: het verhaal van Dirk Valkenborg en Sebastian Contreras, die met ‘Toffe Peren’ hun eigen perensapje ontwikkelden. Elk obstakel dat ze onderweg tegenkwamen, bleek uiteindelijk nodig om te bouwen aan een succesrecept.

Hoge toppen (of floppen)

Waarom sommige start-ups slagen en andere falen, was ook de vraag die Bill Gross, oprichter van het Amerikaanse startersplatform Idealab, zich stelde. Na onderzoek bij 200 bedrijven stelde hij vast dat er eigenlijk vijf sleutels tot succes zijn. Hier lees je welke er met kop en schouders bovenuit steekt.  

 In deze blog deelt ook expert Quintin Schevernels zijn zeven succesfactoren voor start-ups.

Er zit meer in mislukken dan je denkt

Dat er niets mis is met eens stevig onderuit te gaan, klinkt ook op Failing Forward: de jaarlijkse hoogmis van mislukkingen in het bedrijfsleven. Die dag strijken ondernemers uit diverse sectoren in Brussel neer voor enkele inspirerende gastlezingen. Volleerde entrepreneurs doen er starters het onvervalste verhaal van hun tegenslagen op de weg naar succes en van de lessen die ze daaruit trokken.

Infographic - in 10 stappen naar je eigen zaak

Wat kan je er zoal bijleren?

Op Failing Forward zijn al je vragen welkom en krijg je coaching en waardevolle input voor je eigen uitdagingen als starter. Je kan er drie ‘tracks’ meepikken:

  • Speakers: gevierde entrepreneurs brengen hun persoonlijke verhaal over vallen en opstaan.
  • Power Meetings: ervaren mentors en ondernemers geven in een one-on-one gesprek van een kwartier advies en feedback in verschillende kennisdomeinen.
  • Workshops: debatteer, deel en leer van elkaar. Onder leiding van een expert werk je samen met andere deelnemers aan bestaande cases die stof tot nadenken geven.

Meer faalverhalen?

Failing Forward is lang niet meer het enige event dat het taboe rond falen aan diggelen slaat. In Brussel en Antwerpen zijn er regelmatig zogeheten FuckUp Nights: gratis bijeenkomsten met een gelijkaardige insteek. De sprekers van dienst vertellen er op epische wijze hoe ze hun project in de vernieling reden. Je vindt er volk van allerlei pluimage – dus niet alleen ondernemers.

 

Britt Marlier

Geschreven door Britt Marlier

Britt Marlier werkt al 5 jaar als Conversation manager & Content marketeer bij Xerius. Britt gebruikt haar liefde voor content en social media om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de mooie kanten en de vele kansen van het ondernemerschap.

ebook_starten_met_netwerken

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger