Hoe kies je je sociaal verzekeringsfonds? 4 essentiële criteria

12 september 2016 door Danny De Pourcq

sociaal-verzekeringsfonds-kiezen.jpeg

Om officieel van start te gaan als zelfstandige, moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Dat betekent dat je wettelijk in orde bent en sociale bijdragen betaalt. Maar – om de rollen even om te draaien – welk fonds sluit het best aan bij jou? Waarop baseer je jezelf bij je keuze?

Bij welk sociaal verzekeringsfonds je jezelf als startende zelfstandige inschrijft, kies je helemaal zelf. Maar elk fonds heeft zijn eigen werkwijze en dienstverlening. De belangrijkste criteria voor je keuze op een rijtje.

1. Liever lage beheerskosten

Wil je alvast enkele overbodige uitgaven schrappen? Ga dan voor een sociaal verzekeringsfonds met lage werkingskosten. Die administratiekosten, uitgedrukt in een percentage op je sociale bijdragen, horen er nu eenmaal bij. Maar ze kunnen variëren van 3,05% tot 4,3%. Voor exact dezelfde sociale rechten: voordelen en voorwaarden zijn overal gelijk. Al kan de service natuurlijk verschillen (zie: de volgende criteria).

 

Bij Xerius betaal je met 3,05% de laagste kosten van de sector. Vergis je niet: een lagere administratiekost kan op termijn wel degelijk een stevig verschil maken. Dat is nog meer het geval als je een aanzienlijke omzet draait. Je sociale bijdragen worden namelijk gebaseerd op je inkomsten.   

2. Alles binnen muisklikbereik

Wie zich nog moet inschrijven als zelfstandige, kan dat bij Xerius online doen. Na een paar simpele muisklikken van jouw kant, brengen wij de rest in orde:

  • we maken een ondernemingsnummer aan en registreren je bedrijf officieel;
  • we sluiten je aan als zelfstandige bij het sociaal verzekeringsfonds;
  • we brengen de btw op de hoogte dat je start met btw-plichtige activiteiten;
  • we helpen je verder met andere opstartformaliteiten.

 

Om je heel wat papier- en speurwerk te besparen, kan je bij sommige fondsen ook je persoonlijk dossier online raadplegen. Zo vind je bij Xerius al je gegevens terug via ‘Mijn dossier’

  • een fiscaal attest voor de aangifte van je personenbelasting;
  • alle loopbaangegevens van je carrière als zelfstandige;
  • een overzicht van de ingevorderde bijdragen en je betalingen;
  • een attest van aansluiting en alle nuttige formulieren;

 

Bovendien verloopt het rechtstreekse contact met je team van dossierbeheerders en adviseurs via hetzelfde platform.

3. Advies en kennis voor de boekhouder

Als zelfstandige – ook in bijberoep – is een boekhouder onontbeerlijk. Die helpt je om via uitgekiende fiscale wegen een bom geld besparen, maar heeft daarvoor ook de juiste attesten en informatie nodig. Zoals het jaarlijkse fiscaal attest (een overzicht van je betaalde sociale bijdragen), gegevens over je inkomsten en andere nuttige kennis over je loopbaan.

 

Via de digitale tools van Xerius heeft je boekhouder toegang tot al die info – ideaal om je nog beter te adviseren. Bovendien kan hij of zij op die manier ook de voordeligste sociale bijdragen berekenen, een vennootschap online aansluiten, pensioenen optimaliseren, noem maar op. Tot slot krijgt je boekhouder ook proactief berichten over bepaalde deadlines, zoals de belastingaangifte. Een extra zekerheid dat jij wettelijk altijd in orde bent.

4. Een geïnformeerd zelfstandige …

Kan je rekenen op voldoende informatie en bijstand? Concrete adviezen? Een duidelijke uitleg? Ook dat is een belangrijke filter voor de keuze van je sociaal verzekeringsfonds. Een voorbeeld: als klant bij Xerius krijg je ook gratis pensioenadvies. Daar denk je misschien niet onmiddellijk aan als starter, maar deze 6 redenen tonen je waarom je je pensioen als zelfstandige best niet uitstelt.

 

De Xeriusblog voor starters biedt je bijvoorbeeld al meer dan 250 relevante artikelen, die niet alleen ‘droge’ informatie bevatten over btw, sociale bijdragen en andere formaliteiten. De blog bruist ook van de praktische tips. Weet je bijvoorbeeld hoe je een factuur opstelt of een webshop start? Hoe je als bijberoeper kosten inbrengt? Of welke subsidies je kan scoren? Dat alles en veel meer vind je er makkelijk terug.  

Danny De Pourcq

Geschreven door Danny De Pourcq

Danny De Pourcq werkt al 25 jaar als regioverantwoordelijke bij Xerius. Dankzij zijn dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is Danny een expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger