<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Je als syndicus registreren bij het ondernemingsloket: zo geregeld!

01 november 2017 door Kelly Verpoorten

syndicus registreren

Als syndicus van een of meerdere verenigingen van mede-eigenaars (VME’s) ben je wettelijk verplicht om je mandaat vóór 1 april 2018 in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) te registreren. Wees gerust: daar komen geen kafkaiaanse toestanden bij kijken. Via Xerius Ondernemingsloket kan je je registratie eenvoudig online in orde brengen. Dit moet je weten.

1. Waarom registreren?

Tot voor kort was er voor derden eigenlijk maar één manier om na te gaan wie de syndicus van hun gebouw is: in de hal of onthaalruimte vinden zij een formulier met jouw verantwoordelijkheden en contactgegevens terug. De overheid wil echter meer transparantie en besliste daarom om een databank van syndici aan te maken, zodat leveranciers en bewoners je snel en makkelijk kunnen contacteren.

2. Voor wie?

Zowel professionele als niet-professionele syndici moeten zich inschrijven. Wie niet registreert, overtreedt de wet en begaat een deontologische fout. En daar kunnen sancties op staan.

3. Deadlines

syndicus wie moet registreren?

4. Hoe registreren?

Je registratie als syndicus is een aanvulling op het dossier van je VME. Een registratie kost  87 euro per VME (wettelijk bepaald tarief). Dit zijn de mogelijke scenario’s:

4.1 Je VME heeft een ondernemingsnummer

In principe beschikt elke VME die na 2010 werd opgericht over een ondernemingsnummer. Via Xerius Ondernemingsloket kan je je mandaat als syndicus eenvoudig koppelen aan je VME in de KBO. Hiervoor heb je wel het verslag van de algemene vergadering nodig, dat bewijst dat jij de syndicus van de VME bent.

Registreer je hier eenvoudig online als syndicus.

4.2 Je VME heeft nog geen ondernemingsnummer

Is je VME nog niet ingeschreven, volg dan deze stappen:

Twijfel je of je VME wel een ondernemingsnummer heeft? Via de site van de KBO kan je de check doen. Niet vergeten: nieuwe VME’s die sinds 1 april 2017 opgericht zijn en syndici die vanaf die datum benoemd werden, moeten zich binnen de 8 dagen registreren.

Kelly Verpoorten

Geschreven door Kelly Verpoorten

Kelly Verpoorten werkt sinds 2015 voor Xerius. Dagelijks begeleidt Kelly startende ondernemers bij het opstarten en inschrijven van hun eigen zaak. Als juriste is ze bovendien een deskundige op het vlak van wetgeving.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger