<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Kosten als zelfstandige in bijberoep: wat kan je inbrengen?

09 februari 2016 door Debby Buys

Kosten zelfstandige bijberoep

Elk jaar opnieuw stijgt het aantal zelfstandigen in bijberoep. Geen wonder, want de drempel ligt bijzonder laag. Tot 25.000 euro omzet hoef je je van btw niks aan te trekken, je behoudt al je sociale rechten uit je statuut van loontrekkende … én je kan je kosten inbrengen. Maar wat betekent dat financieel? Over welke kosten gaat het precies? En vooral: hoe gaat het in z’n werk?

Gratis e-book: Starten in bijberoep Een praktische gids naar je zelfstandig  bijverdienste

Eerst even een klassiek misverstand bij veel bijberoepers rechtzetten. De overheid betaalt je beroepskosten niét integraal terug. Bij je jaarlijkse belastingaangfite mag je wel je kosten aftrekken van je jaaromzet. Op wat overschiet, betaal je vervolgens belastingen. Dat is trouwens krek hetzelfde principe als bij de beroepskosten van een fulltime zelfstandige.

Omgerekend komt het erop neer dat je in een eenmanszaak ongeveer de helft van je beroepskosten recupereert.

Over welke kosten gaat het? 

Over beroepskosten gaan soms de wildste indianenverhalen de ronde. De realiteit is echter genuanceerder. Elke kost moet verband houden met je beroep. Je moet de uitgave ook kunnen bewijzen: aan de hand van een factuur, btw-bon, onkostennota of ontvangstbewijs. Ook je inschrijvingskost – bij elk ondernemingsloket een dikke 80 euro – kan je inbrengen. Alle bewijsstukken bewaar je zeven jaar.

In de praktijk heb je ook heel wat ‘gemengde uitgaven’: voor zaken die je zowel voor je bijberoep als persoonlijk gebruikt. Denk maar aan een wagen, je internet of een ruimte in je woning die dienstdoet als werkplek. Die kosten splits je op: een deeltje mag je inbrengen als beroepskost, de rest is privé. De precieze verdeelsleutel moet vooral geloofwaardig zijn. Veel hangt af van je activiteiten en hoe vaak je werkt in je bijberoep.

 

Hoeveel mag je aftrekken?

Sommige beroepskosten zijn 100% fiscaal aftrekbaar, zoals kosten in je kantoor (intresten op je lening, huur, verwarming, telefoon, internet …), je sociale bijdragen en bepaalde verzekeringen.

Andere uitgaven kan je slechts gedeeltelijk inbrengen. Hoeveel precies? Dat varieert:

  • Restaurantkosten: 69% (van het bedrag exclusief btw)
  • Representatiekosten, voor recepties en relatiegeschenken: 50%
  • Brandstof voor je auto: 0,15 euro per kilometer voor als je naar je kantoor of werkplek rijdt. Voor andere beroepsverplaatsingen kan je 75% aftrekken.
  • Auto: tussen 75% en 100% voor eenmanszaken, tussen 50% en 100% voor vennootschappen (afhankelijk van de CO2-uitstoot)

Kost of investering?

Grotere investeringen, zoals een laptop, wagen of machine, worden niet als eenmalige beroepskosten gerekend. Je kan de kost ervan over een aantal jaren spreiden of ‘afschrijven’. Een laptop schrijf je bijvoorbeeld over drie jaar af. Dat gaat zo: drie jaar lang breng je een derde van de aankoopprijs in als beroepskost.

Wie zorgt voor een correcte ingave?

Start je als bijberoeper met een eenmanszaak, dan geef je je inkomsten en kosten in via het zogenaamde deel 2 van je belastingaangifte. Dat kan je in principe zelf doen. Let wel goed op met btw. Ben je vrijgesteld als ‘kleine onderneming’, geef dan je beroepskosten inclusief btw in. Je hebt immers de volle pot betaald, en de btw niet gerecupereerd via de btw-aangifte.

Maar eigenlijk is dit specialistenwerk. Fiscaliteit is geen wandeling in het park: een boekhouder zorgt er niet alleen voor dat alles correct verloopt, maar helpt je ook stevig wat kosten besparen. Wél kan je de prijs van je boekhouder proberen te drukken door orde te scheppen in je papierberg. Hou alle bewijzen (facturen, ticketjes en btw-bonnen) nauwkeurig bij per soort. Trouwens … ook die boekhoudingskosten mag je inbrengen!

Debby Buys

Geschreven door Debby Buys

Debby Buys werkt al meer dan 24 jaar bij Xerius. In haar job als Sales Manager ondersteunt ze boekhouders en accountants en stimuleert ze het ondernemerschap.

Ebook starten in bijberoep

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger