<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Zo ging Zhong Yuan Xu in 4 fases naar een lean start-up

01 november 2017 door Evelien Verschroeven

Posios Lightspeed Lean startupDe rode draad doorheen Zhong Yuan Xu’s professionele leven? Complementariteit. Aan de UGent werd Jan Hollez eerst zijn thesisbegeleider en daarna medeoprichter van POSIOS. “We waren verschillend maar hadden hetzelfde doel voor ogen”, legt Zhong uit. Enkele jaren later smolt POSIOS samen met Lightspeed, om dezelfde reden. Zhong: “Zij zaten in de retailsector, wij in de horeca. Samenwerken was gunstig voor beide partijen.”

Wat? POSIOS, met Lightspeed samengesmolten tot Lightspeed POS

Wie? Zhong Yuan Xu, met Jan Hollez medeoprichter van POSIOS

Via de lean startup-methode gingen Zhong Yuan Xu en Jan Hollez in amper 4 stappen van een idee naar een mondiaal product. POSIOS – een all-in-one horecamanagementsysteem – werd op amper 1 jaar tijd bedacht, uitgewerkt, en op de markt gebracht. Nog eens 2 jaar later fuseerden ze met Lightspeed. Symbolisch, gezien de snelheid waarmee het duo de markt bestormde. Dit opmerkelijke traject verliep in vier fases.

1. Zo vader, zo zoon

Zhong werd al op jonge leeftijd door zijn vader geïntroduceerd in de horeca. Die hield zich immers bezig met het verbeteren van de bedrijfsvoering in die sector. Toen Zhong merkte dat de traditionele managementsystemen niet meer voldeden aan de huidige normen, verdiepte hij zich in software.  

Tijdens zijn studententijd richtte hij zo al een webdesignbedrijf op. Zhong combineerde daarna zijn masterthesis met een iBootcamp, een initiatief van imec. Daar leerde hij hoe je een product ontwikkelt, een businessmodel uitwerkt en je budget ontwikkelt door je product meteen te verkopen. “Die contacten via imec kwamen me later nog van pas”, vult Zhong aan.

2. Duo met Jan Hollez

Zhong en zijn thesisbegeleider Jan Hollez raakten meer en meer op elkaar ingespeeld. Snel daarna gingen ze samen aan de slag bij Siruna, een Gentse start-up. Later solliciteerden ze allebei bij het Brusselse EVS Broadcast.

Langzaamaan groeide echter het idee om samen een bedrijf op te richten. Zhong en Jan staken vanaf dan al hun vrije tijd in hun software. Zelfs de Brusselse ochtend- en avondspits was niet veilig voor hun werklust. “Terwijl Jan aanschoof in de file, programmeerde ik vanop de passagierszetel. En vice versa”, vertelt Zhong.

3. Lancering POSIOS

Na een jaar zwoegen was POSIOS een feit. Via de App Store ging POSIOS meteen globaal. Dankzij hun eerste klanten, horecazaken uit de VS, konden ze hun netwerk uitbreiden in deze nichemarkt. Zhong: “Een minpunt van die globale aanpak? We beloofden 24/24 uur service, ongeacht de tijdzones van onze klanten. Jan en ik werden meer dan eens in het holst van de nacht opgebeld. Daardoor was het niet altijd makkelijk om werk en privé gescheiden te houden.”

Het duo volgde ook een traject via imec.iStart, een initiatief van imec. Daar kregen ze de nodige begeleiding en fondsen. Pitchen deden ze via Youtube en leidde tot partners op verschillende continenten. Die partners lanceerden op hun beurt POSIOS in hun regio. Met behulp van de Go West- en Go East-programma’s van imec openden Zhong en Jan vervolgens een kantoor in New York en Singapore. Op twee jaar tijd groeide POSIOS van 2 naar 24 mensen.

4. Fusie met Lightspeed 

Lightspeed – op dat moment marktleider in kassasystemen voor retail – vroeg zich af hoe een klein Belgisch bedrijf op amper 2 jaar tijd zo’n netwerk van klanten en partners kon uitbouwen. Ze namen contact op en al snel bleken de twee bedrijven complementair: Lightspeed in retail, POSIOS in horeca.

“Jan en ik stelden onszelf de vraag of we een groot deel wilden zijn van een klein bedrijf, of een klein deel van een groot bedrijf. We gingen in zee met Lightspeed maar konden onze autonomie behouden. Afdelingen zoals sales en support werden wel gesynchroniseerd”, verklaart Zhong.

Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger