<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Van bijberoep naar hoofdberoep: 6 waardevolle lessen voor de sprong

12 oktober 2017 door Tom Holsters

bijberoep naar hoofdberoepThomas* ging aan de slag als loontrekkende, maar de droom van een eigen zaak liet hij nooit varen. Zijn werkgever toonde zich gelukkig flexibel, waardoor Thomas van het ondernemerschap kon proeven als zelfstandig design consultant in bijberoep. Anderhalf jaar later heeft hij de smaak flink te pakken en is hij klaar voor de sprong naar hoofdberoep.


Wie? Thomas, design consultant
Wat? Bijberoeper, klaar voor de sprong naar hoofdberoep

Het bijberoep is de ideale proeftuin voor je ondernemingsidee. Maar floreren je zaken wonderwel of begint de combinatie met je job als loontrekkende zwaar door te wegen, dan is het moment misschien aangebroken om van je passie je hoofdberoep te maken. Die conclusie maakte ook Thomas, met deze zes ondernemerslessen in het achterhoofd.

Hoe ben je in het ondernemerschap gerold?

De goesting om te ondernemen is er altijd geweest, maar ik aarzelde door mijn gebrek aan ervaring. Tot ik tijdens het netwerken een ondernemersadviseur leerde kennen. Als een ware mentor heeft die me stap voor stap in de ondernemerswereld binnengeloodst en me geholpen bij het opzetten van mijn bijberoep.

Les 1: Je kan niet alles alleen. Mede-ondernemers, boekhouders, experts en werkgevers kunnen je heel veel bijleren, adviseren en motiveren in je opstart.

Wat maakt van jou een goede ondernemer?

Het feit dat mijn bijberoep ook mijn passie is, werkt heel motiverend. Ik beschouw mezelf niet als een expert in specifieke zaken, maar wel als belangrijke tussenschakel: als design consultant verbind ik verschillende partijen en producten.

Les 2: Elke ondernemer heeft zijn eigen gewoontes. Zo probeer ik mijn dag te starten met een nieuw inzicht, dat loshangt van mijn werk van de vorige dag. In de boutade ‘pick off where you left’ geloof ik daarom niet, want zo blijf je steeds door dezelfde bril staren.

Hoe verliepen je eerste jaren als ondernemer? 

In het begin was het zoeken. Ik leerde ermee leven dat niet elk goed gesprek met klanten uitdraait op een project of getekende offerte. Maar ook dat kleine opdrachten kunnen leiden tot grote projecten en klanten. Zo ontstond er gelukkig een fijne zaken- en vriendschapsrelatie met een van mijn eerste klanten.

Les 3: Durf je netwerk aanspreken en betrekken. Steek niet onder stoelen of banken dat je druk in de weer bent of je zaak wil uitbreiden, want zo bereik je ook klanten die op zoek zijn naar dat beetje meer.

Wat was de rol van je boekhouder?

Zelf ben ik niet goed thuis in de boekhoudmaterie en heb ik er ook weinig tijd voor. Maar nu ik een boekhouder heb ingeschakeld, kan ik me volop focussen op mijn kernactiviteiten. Ik hecht veel vertrouwen in mijn boekhouder: hij gaat erg professioneel te werk en staat me bij met advies. Ik wou echter zelf ook inzicht in mijn kostenstructuur, waardoor we nu transparanter samen.

Les 4: Ik heb te lang gewacht met een boekhouder te zoeken, en eens zover, te snel gekozen. In het begin liet ik me bijstaan door een te groot kantoor. Dat bleek te duur voor mijn bescheiden start.
Op zoek naar een boekhouder?
Zo maak je de juiste keuze en hou je de kost ervan beperkt.

Hoe zat het met je vrije tijd?

Ik combineerde mijn job als loontrekkende met bijberoep, maar had het gevoel dat ik twee fulltimes werkte. Er kruipt veel energie in een eigen zaak, want alle taken komen enkel bij jou terecht.  Toch verplichtte ik mezelf om tijd vrij te maken.

Les 5: Durf af en toe ‘neen’ zeggen. Het heeft geen zin om te veel hooi op je vork te nemen waardoor de projecten je boven het hoofd groeien. Zo verlies je enkel tijd en vooral energie.

Een laatste les als afsluiter?

Veel mensen associëren het zelfstandigenleven nog steeds met risico’s en onzekerheid. Maar laat je daar niet door afschrikken. Natuurlijk komt er een beetje avontuur aan te pas, maar met de juiste begeleiding en een ruime blik sta je sterker in je schoenen.

Les 6: Luister naar anderen en leer uit hun ervaringen. Netwerk niet alleen met klanten, maar ook met mede-ondernemers, gelijkgezinden en zelfs concullega’s. Goede relaties kunnen tot interessante samenwerkingen leiden.
* Deze ondernemer wou omwille van privacyredenen liever anoniem blijven. Daarom hebben we zijn naam en dat van zijn bedrijf niet vermeld. De naam Thomas is fictief.
Tom Holsters

Geschreven door Tom Holsters

Tom Holsters werkt al 6 jaar bij Xerius. Hij komt dagelijks in contact met starters en gevestigde ondernemers. Op een persoonlijke manier brengt hij zijn kennis van opstartformaliteiten, sociale bijdragen, verzekeringen en pensioenopbouw over.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger