Laura Verhulst (Madam Bakster): “Als student-ondernemer kan je experimenteren”

17 oktober 2017 door Ann Schoenmaekers

tips startersAls kind zat Laura Verhulst met haar neus in de boeken of met de handen in het deeg. Als studente was dat niet anders. Zo combineerde ze haar studies Taal- en Letterkunde aan de UGent met de opstart van haar eigen zaak ‘Madam Bakster’: een online bakkerij waarmee ze gezonde desserten maakt. Met de volle steun van haar vriend én Xerius vormde ze de eenmanszaak intussen om tot bvba.


Wat? Madam Bakster, een online bakkerij met desserten op basis van natuurlijke en gezonde producten.

Wie? Laura Verhulst (voormalig Masterstudente Taal- en Letterkunde)

De naam Laura Verhulst doet misschien een belletje rinkelen. In 2016 verkozen Stad Gent, de Gentse hoger onderwijsinstellingen en Student Ghentrepreneur haar tot student-ondernemer van het jaar. Zelf is Laura voorstander van het statuut: “Het is belangrijk dat jongeren gestimuleerd worden om te ondernemen tijdens én na hun studies. Met hoe meer we zijn, hoe beter we andere jongeren kunnen aanzetten om voor het ondernemerschap te kiezen.” Haar verhaal spreekt alvast boekdelen.

Een niet te stillen honger

Heel wat mensen schrappen – uit schrik voor de suikers – desserten van de menukaart. Of kunnen niet van toetjes genieten omdat ze allergisch zijn aan gluten of lactose. Daar wilde ik iets aan doen en zo kwam ik op het idee van Madam Bakster: een online bakkerij met alleen maar gezonde desserten. Ik kon niet wachten om te beginnen en besloot mijn zaak al op te starten tijdens mijn studies.

Starten als student: doen!

Dat was wel wat beangstigend, want bij de start van je zaak komt het een en ander kijken: een juridische vorm kiezen, je btw-nummer aanvragen, verzekeringen afsluiten … Bovendien wist ik niet hoe ik mijn zaakvoering, administratie en lessen ooit ging combineren. Maar dankzij het speciale statuut van student-ondernemer en belangrijke begeleiding was dit wel degelijk haalbaar.

Als student-ondernemer heb je het voordeel dat je er niet helemaal alleen voorstaat, en ook bepaalde zaken makkelijker kan afdwingen. Zo kreeg ik in mijn situatie een vrijstelling van mijn sociale bijdragen. Erg nuttig ook was het volgen van ondernemende keuzevakken aan de UGent. In het vak ‘Durf starten’ werden we een semester lang geëvalueerd op de evolutie van onze zaak en leerden we pivoteren tot we een perfect marktklaar product vonden. Ten slotte kon ik steeds te rade bij mijn contactpersoon bij Xerius, die me stap voor stap begeleidde bij mijn opstart.

Lang leve de studententijd

Achteraf gezien ben ik ontzettend blij dat ik mijn zaak tijdens mijn studies opstartte. Ze zeggen wel eens dat de studententijd de ideale periode is om te experimenteren. En dat kan ik beamen. Als student-ondernemer kreeg ik de kans om mijn concept op de markt te testen en bij te sturen. Je moet natuurlijk je eigen boontjes kunnen doppen, maar gelukkig bestaan er verschillende instanties die hun expertise met je kunnen delen of je de juiste vennootschapsvorm of werkmethodes kunnen aanbevelen.

Zo werd het tijd om mijn eenmanszaak om te vormen tot bvba. Daarmee ging ik een serieus engagement aan, en een nieuwe uitdaging. Maar we zien het zitten: mijn vriend en ik vestigden ons in een eigen pand en er staan tal van nieuwe projecten – zoals een eigen ‘bakboek’ – op stapel. Kortom: veel, maar heel leuk werk voor de boeg.

Een finale les bij wijze van afsluiter? 

Studeren is dus niet louter de lessen uitzitten in afwachting van je job. Het is hét moment om je passies te ontdekken en ook het ondernemen een kans te geven.

Ann Schoenmaekers

Geschreven door Ann Schoenmaekers

Ann Schoenmaekers werkt al 15 jaar als regioverantwoordelijke bij Xerius. Dankzij haar dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is Ann een expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger