<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Consultant Stijn: “Mijn boekhouder en Xerius loodsten me vlot doorheen een totaal nieuwe wereld.”

29 november 2017 door Johan Helsen

Boekhouder bij XeriusStellen dat zelfstandige consultants doorwinterde experts zijn, is een understatement. Een pak ervaring in een rijkgevulde loopbaan is meestal de ideale bagage naar het ondernemerschap. Maar twee vragen prijken steevast bovenaan hun checklist: wat met formaliteiten en administratie? En vooral: hoe geraak ik aan klanten? Dat was bij Stijn, sinds 2015 zelfstandig procurement consultant, niet anders.

Wat? Van managementfuncties in multinationals naar een carrière in de consultancy

Wie? Stijn, procurement consultant

Grote multinationals zijn de rode draad doorheen Stijns vorige leven als loontrekkende. Zijn loopbaan startte als software engineer in de telecomsector, waar hij vervolgens doorgroeide naar purchasing officer en uiteindelijk global procurement manager. Na 17 jaar, in 2014, ging hij een nieuwe uitdaging aan in de oliesector als senior buyer. En daar ontkiemde zijn goesting om het ook als zelfstandige te proberen.

Bij je laatste werkgever was je slechts één jaar aan de slag. Vanwaar die snelle overschakeling naar zelfstandige?

Een samenloop van omstandigheden. Na een jaar had ik het gevoel dat ik al heel goed ingewerkt was. Zo kon ik er dankzij mijn ervaring bij vorige werkgevers heel wat best practices en optimalisaties delen. Dat gaf enorm veel voldoening. En het leek me boeiend om dit te blijven doen: nieuwe omgevingen leren kennen, uit mijn ervaring putten en verbeteringen voorstellen.

Bovendien kwam ik op datzelfde moment in contact met een ex-collega die begonnen was als zelfstandig consultant. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk: ook bij mij begon het te kriebelen.

Heb je meteen de stap gezet? Of eerst nog zaken voorbereid?

Ik was getriggerd, maar zat nog met een aantal onzekerheden. Wat houdt zo’n zelfstandig statuut precies in? Hoe start je een zaak op? En wat met fiscaliteit, facturatie of btw? Daarnaast was ook klanten werven onbekend terrein. Uiteindelijk heeft mijn ex-collega me in contact gebracht met een bedrijf dat zelfstandige consultants samenbrengt met klanten uit de procurement-sector. Voor zowel kortstondige opdrachten als projecten die jaren duren. Zo was mijn klantenprobleem snel opgelost. Die organisatie was doorslaggevend in mijn beslissing om zelfstandige te worden.

Welke andere partijen hebben je geholpen?

Ik hoorde dat de meeste consultants een vennootschap hebben. Die wereld was helemaal nieuw voor mij. Gelukkig kon Xerius me vlot helpen met info over opstartformaliteiten, mijn sociaal statuut en verzekeringen. Zij verwezen me vervolgens door naar een boekhouder. Die vertelde me dat een vennootschap eigenlijk vooral interessant is als je inkomsten voldoende hoog zijn. En daar hadden we het volste vertrouwen in.

De boekhouder toonde me ook opties voor loonoptimalisatie, zoals onkosten, voordelen alle aard, mijn woning als kostenpost enzovoort. Verder stemden we de wederzijdse verwachtingen af, zoals regelmatige afspraken of de correcte aanlevering van facturen. Kort samengevat: het gesprek met mijn boekhouder nam mijn laatste twijfels om de stap te zetten weg.

Meer info over fiscale optimalisatie in een vennootschap?
In een vennootschap heb je uiteenlopende opties om netto meer loon over te houden. Je boekhouder is op de hoogte van deze pistes voor fiscale optimalisatie. Bereid je tot in de puntjes voor met het gratis e-book ‘Je loon als zelfstandig bedrijfsleider’.

Dus eigenlijk raak jij aan klanten via een soort ‘interimbureau’ voor consultants?

Ja, maar mijn partner focust zich exclusief op de aankoopbranche. De organisatie is een soort matchmaker tussen klanten en consultants. In zowat elke sector bestaan er gelijkaardige partnerorganisaties die bedrijven met een behoefte aan expertise en zelfstandige experts samenbrengen.

Aan een mogelijk partnerschap gaan een aantal gesprekken vooraf. Als er een klik is en als je het juiste profiel en de nodige skills hebt, dan kan de samenwerking beginnen. Komt er een klantenvraag binnen, dan spreken we eerst af met het management van de klant. Pas als ook daar de klik en het vertrouwen goed zitten, kan een project van start gaan. Uiteraard ben je nooit 100% zeker van opdrachten, maar als loontrekkende heb je ook altijd een mate van onzekerheid. In elk geval: sinds de start van mijn nieuwe carrière heb ik nog geen week zonder opdracht doorgemaakt.

Als je terugblikt op je prille ondernemerschap, welke nadelen zie je?

Voorlopig eigenlijk géén. Misschien heb ik van een iets spijt: dat ik niet vroeger de stap heb gezet!

Jong, creatief en benieuwd naar de laatste ondernemersverhalen?

Schrijf je in voor onze blog >

Deze ondernemer wou omwille van privacyredenen liever anoniem blijven. Daarom hebben we zijn naam en dat van zijn bedrijf niet vermeld.

Johan Helsen

Geschreven door Johan Helsen

Johan werkt al meer dan 18 jaar bij Xerius, waar hij starters begeleidt met hun opstartformaliteiten als ondernemer. Hij adviseert ook boekhouders en beroepsverenigingen met de sociale zekerheid van hun klanten.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger