<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Starten met een vrij beroep: ook mogelijk in bijberoep!

09 november 2017 door Steven Grielens

kinesist bijberoep starter

Na haar studies wou kinesiste Sanne absoluut aan de slag in het buitenland. Australië lonkte, maar uiteindelijk vertrok ze naar Zwitserland. Een overhaaste beslissing, bleek achteraf. Na twee jaar keerde ze terug naar België en moest ze opnieuw van nul beginnen. Na een interimjob vond ze gelukkig snel werk: als loontrekkende in een woonzorgcentrum, en met de hulp van Xerius ook als zelfstandige in bijberoep.

Wie? Sanne Van Put

Beroep? Kinesiste, als loontrekkende in een woonzorgcentrum én als zelfstandig bijberoeper in een groepspraktijk.

Bijberoep en vrij beroep gaan nooit samen: het is één van de klassieke misverstanden rond hoofd- en bijberoep. Maar een vrij beroep in bijberoep kan wel degelijk, wanneer je bijvoorbeeld je hoofdactiviteit in loondienst uitoefent. Denk aan een architect in een architectenbureau, een jurist bij een groot bedrijf of een kinesiste in een woonzorgcentrum, zoals Sanne. Zij springt, na haar uren, ook bij in een groepspraktijk, als zelfstandige in bijberoep. Zo proeft ze al eens van het leven als zelfstandige, en heeft ze voor de toekomst ook een opstap klaar naar haar eigen praktijk.

Je ging eerst aan de slag in Zwitserland?

Klopt. Reizen is één van mijn passies en daarom wou ik het na mijn studies eerst proberen in het buitenland. Ik belandde uiteindelijk in een skigebied in Zwitserland. Dat leek me een toffe uitdaging, maar op administratief vlak verliep alles er anders en veel complexer. Twee jaar later keerde ik terug naar huis en kon ik – na een interimjob – als loontrekkende aan de slag in een woonzorgcentrum. Gek genoeg kreeg ik diezelfde week nog ook de vraag om te starten in een groepspraktijk.

Hoe heb je dat aangepakt?

Tot op vandaag combineer ik beide jobs. In het woonzorgcentrum oefen ik mijn hoofdberoep uit: ik werk er 25 uur per week in loondienst. Omdat ik minstens halftijds werk in het woonzorgcentrum, mocht ik ook aan de slag in de groepspraktijk, maar dan als zelfstandige in bijberoep. Voor alle formaliteiten die bij mijn opstart kwamen kijken, kon ik toen gelukkig bij Xerius terecht.

Hoe zit het met de werk-privébalans?

In het begin was het zoeken naar een evenwicht. Maar door goed af te stemmen met mijn werkgever vond ik het juiste werkritme en kwam er meer tijd voor mezelf vrij. Om eens te gaan sporten, maar ook om een opleiding in manuele lymfedrainage te volgen. Mijn inkomsten lagen dan wel tijdelijk wat lager, maar in de toekomst betaalt die gewonnen expertise zich dubbel en dik terug.

Krijg je hulp van een boekhouder? 

In Zwitserland deed ik geen beroep op een boekhouder. En daar heb ik mijn lessen uit getrokken. Als zelfstandige laat ik me nu wel bijstaan. Mijn boekhouder helpt me mijn beroepskosten en -inkomsten in kaart brengen, maar ook mijn belastingaangifte invullen. Een welkome hulp als je twee soorten beroepen combineert en bovendien aan pensioensparen doet.

Op zoek naar een boekhouder?

Zo maak je de juiste keuze en hou je de kost ervan beperkt.

Ben je aangesloten bij een beroepsvereniging?

Neen, maar door het Pro-Q-Kine-kwaliteitslabel te halen, kom ik wel terecht in het Nationaal Kwaliteitsregister voor Kinesitherapeuten. Daarnaast schrijf ik me in op beroepsgerelateerde nieuwsbrieven en hou ik de resultaten van de RIZIV-conventies in het oog. Natuurlijk houden we elkaar ook met de collega’s up-to-date.

Ambities in de toekomst?

Ik droom van een eigen praktijk, maar wacht nog even af met de stap naar zelfstandig hoofdberoep. Op de korte termijn wil ik eerst in het woonzorgcentrum mijn stempel drukken op een aantal zaken. Zo streef ik met collega’s naar een fixatievrij beleid. Tegelijk sluit ik een reisje of nieuwe buitenlandse ervaring niet uit.

Nog tips voor mede-ondernemers?

Bij je inschrijving komt natuurlijk wat papierwerk kijken, en het blijft hard werken. Toch raad ik iedereen aan om het als zelfstandige te proberen. Er is geen mooier gevoel dan je eigen keuzes te kunnen maken, en je kan bij tal van instanties terecht voor hulp. Ten slotte biedt mijn bijberoep al een handige opstap naar een eigen praktijk later.

Steven Grielens

Geschreven door Steven Grielens

Steven werkt als adviseur bij Xerius, waar hij ondernemers zeer uiteenlopend advies geeft tijdens hun loopbaan. Een job die hij al meer dan 10 jaar met heel veel plezier en enthousiasme doet.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger