<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

De student-ondernemers van Uni-Cycle: “Eerst Antwerpen, dan de rest van de wereld”

10 oktober 2017 door Danny De Pourcq

uni-cycle ondernemersVoor jonge durvers klinkt de vrijheid van het ondernemerschap als muziek in de oren. Bij Benjamin, Nick en Christian was dat niet anders. Toen ze als Erasmussers merkten hoe duur het is om in het buitenland een fiets te huren, richtten ze prompt Uni-Cycle op. De missie: tweedehandsfietsen in Antwerpen verhuren aan gaststudenten. De middelen: bakken ambitie en steun van ouders, vrienden, TAKEOFFANTWERP, een clevere boekhouder en Xerius.

Wat? Uni-Cycle, fietsverhuur voor buitenlandse studenten

Wie? Benjamin Bergers (Master Handelsingenieur), Nick Haverals (Master Industrieel Ingenieur) en Christian De Catelle (Master Rechten)

Nooit eerder werd het ondernemerschap bij jongeren zo hard gestimuleerd. En dat moet ook wel, want België heeft op dat vlak nog een achterstand in te halen. Het volwaardige statuut voor de student-ondernemer is alvast een goede stap. Daarnaast zijn er tal van initiatieven die studenten naar het ondernemerschap loodsen, die we ook met Xerius ten volle ondersteunen. Op een infoavond  van SINC, een studentenorganisatie die ondernemerschap stimuleert, maakten we voor het eerst kennis met de Antwerpse studenten Benjamin, Nick en Christian. Ze stonden toen aan de vooravond van een ongelooflijk start-upverhaal.

Eerste podiumplaats beet

De drie studenten hebben niet alleen een voorliefde voor vintage racefietsen, maar ook fietsen in het algemeen. Als Erasmusstudent in Zweden ondervond Benjamin hoe moeilijk het was om aan een betaalbare fiets te geraken: “Het aanbod was beperkt, te duur en daarna moest je die fiets ook weer kwijt kunnen.” Zo kwamen de drie vrienden op het idee om buitenlandse studenten in Antwerpen aan een degelijke tweedehands tweewieler te helpen, aan een redelijke prijs.

Begin 2016 zag Uni-Cycle het licht. De studenten begonnen klein, met de verhuur van acht fietsen. Kort daarna wonnen ze de ondernemerswedstrijd Careerlane, een project van Wikings-NSK (faculteit TEW) aan de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met VOKA Antwerpen. De geldprijs van 1.000 euro konden ze integraal in hun bedrijfje pompen.

Steun en supporters

Ouders en vrienden steunden de student-ondernemers van bij de opstart heel sterk. “Maar toen ik thuis vertelde dat we nog eens 50 fietsen wilden aankopen, vroegen mijn ouders zich af hoe we die ooit gingen kwijt raken. Gelukkig bleek dat geen probleem: de vraag is enorm”, vertelt Benjamin. “Verder kunnen we rekenen op hulp van de universiteit, maar ook van GATE15, een infocentrum voor student-ondernemers. Daar krijgen we begeleiding van TAKEOFFANTWERP.”

Daarnaast werkt Uni-Cycle samen met het Erasmus Student Netwerk (ESN) in Antwerpen. “Via  hun Facebookpagina bereiken we zo’n 800 studenten die in Antwerpen komen studeren”, zegt Benjamin. “Maar voor ons was de administratieve rompslomp het grootste struikelblok. We waren maar al te blij dat Xerius voor ons alle opstartformaliteiten regelde.”

Boekhouder stippelt koers uit

Ook de boekhouder speelde een belangrijke rol. “Via de ouders van Christian kwamen we terecht bij Werner Eynatten in Edegem”, licht Benjamin toe. “Zijn boekhoudkantoor is klein, maar precies daarom heel geschikt voor ons. Bovendien kan hij zich perfect verplaatsen in de ideeënwereld van jonge starters.”

Boekhouder Werner vult aan: “We gingen op zoek naar de voordeligste manier om met drie te starten, want studenten beschikken niet over startkapitaal. In eerste instantie dachten we aan een maatschap, een eenvoudige en goedkope juridische structuur waarin verschillende ondernemers kunnen samenwerken. Maar uiteindelijk is het een eenmanszaak geworden op naam van Nick. De anderen schreven we bij Xerius in als zelfstandig helper. Binnenkort komen ze weer langs om hun eerste jaar af te sluiten. Mogelijk vormen we de eenmanszaak dan om naar een vennootschap.”

Meer weten over studeren en ondernemen?

Deze blogpost toont je de voordelen van het statuut student-ondernemer.
Nog meer inspiratie nodig? Ook deze 3 student-ondernemers breken potten!

Van beloftes naar internationals

De toekomst voor Nick, Benjamin en Christian laat zich moeilijk voorspellen. Maar één ding is zeker: dit is een enorme leerschool voor hen. “Christian zou na z’n studies advocaat kunnen worden, maar ik zie hem toch eerder verdergaan als ondernemer”, meent Werner. De ambitie van de jonge entrepreneurs spreekt alvast boekdelen. Benjamin: “Zelf  denken we dat ons concept ook zou aanslaan in wereldsteden als Parijs, Barcelona of Amsterdam. Maar laat ons eerst Antwerpen maar veroveren.”

Danny De Pourcq

Geschreven door Danny De Pourcq

Danny De Pourcq werkt al 25 jaar als regioverantwoordelijke bij Xerius. Dankzij zijn dagelijks contact met boekhouders en ondernemers is Danny een expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger