Ook als logopedist krijg je nu een toelage van het RIZIV. Vraag ze snel aan!

16 januari 2017 door Daan Weigand

pexels-photo-64057.jpeg

Vrije beroepen zoals artsen, tandartsen, kinesisten en apothekers kregen al langer een jaarlijkse financiële toelage van de overheid. Vanaf 2016 geldt dat zogenoemde RIZIV Sociaal Statuut ook voor verpleegkundigen en logopedisten. Die som geld gebruik je om te investeren in je sociale bescherming als zelfstandige.

Je hebt als logopedist tot 31 maart 2017 de tijd om het RIZIV Sociaal Statuut voor 2016 aan te vragen. Het exacte bedrag is afhankelijk van je prestaties in 2016.

Een budget voor betere bescherming

Met het RIZIV Sociaal Statuut kan je je sociale bescherming als logopedist opschroeven. Dit zijn je opties:

  • De opbouw van een aanvullend pensioen met een Sociaal VAPZ.
  • De bescherming van je inkomen bij arbeidsongeschiktheid met een Gewaarborgd Inkomen.
  • Een combinatie van beide: je gebruikt een deel van de toelage voor je Gewaarborgd Inkomen, de rest zet je opzij voor je pensioen.

Uiteraard hoef je je niet te beperken tot die gratis bonus. De premie is perfect combineerbaar met een (Sociaal) VAPZ dat je zelf financiert met een optimaal fiscaal voordeel: 100% van je geïnvesteerde bedrag is immers aftrekbaar op je belastingbrief.

Drie voorwaarden

  • Je was in 2016 al geconventioneerd. Dat betekent dat je een officieel nummer van het RIZIV krijgt. Alleen zo hebben je patiënten recht op terugbetaling via hun ziekenfonds. Als je in de loop van 2016 je conventionering hebt aangevraagd, wordt je toelage proportioneel berekend op basis van de duur van je conventionering.
  • Je voerde in 2016 minimaal 900 (15.750 R-waarden) en maximaal 4.000 (70.000 R-waarden) R-prestaties of verstrekkingen uit. Wanneer je vorig jaar 900 tot 1.999 verstrekkingen voor je rekening nam, dan heb je recht op 1.200 euro. Voerde je 2.000 tot 4.000 verstrekkingen uit, dan krijg je 2.475 euro.
  • Je dient voor 31 maart 2017 een aanvraag in voor het jaar 2016. Uiteraard kan je dit beter iets vroeger regelen, zodat je aanvraag zeker tijdig in orde is.

Vraag nu je RIZIV-toelage aan

De volgende stap: maak een afspraak met een Xerius-adviseur. Hij of zij geeft je alle info en loodst je naar de ideale formule. Vervolgens zorgen wij voor een vooraf ingevuld formulier dat je aan het RIZIV kan bezorgen.

Neem snel contact op, zodat je je premie niet misloopt! Bel 03 609 63 97 of mail naar contact@xerius.be
Daan Weigand

Geschreven door Daan Weigand

Daan heeft 9 jaar ervaring in de verzekeringssector, waarvan 4 bij Xerius. Dagelijks adviseert en begeleidt hij ondernemers bij de opbouw van hun aanvullend pensioen.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger