RIZIV-toelage voor artsen: zo vraag je ze aan

15 juni 2017 door Marc Hellemans

RIZIV-toelage artsen

Als arts is het niet evident om later je levensstandaard met je wettelijk pensioen op peil te houden. Daarom voorziet de overheid een jaarlijkse financiële vergoeding, het ‘RIZIV Sociaal Statuut’ genoemd, die artsen kunnen investeren in hun sociale zekerheid. Zodra je bent afgestudeerd, kom je in aanmerking voor die premie. Via Xerius kan je ze snel aanvragen en optimaal laten investeren.

1. Wat is het RIZIV Sociaal Statuut?

Via het RIZIV Sociaal Statuut, een jaarlijkse financiële bonus, geeft de overheid artsen een duwtje in de rug om meer sociale zekerheid in te bouwen.

2. Regel alles in één keer

Wil je zeker zijn dat je je toelage niet misloopt, dan kan je een afspraak maken met een adviseur van Xerius. Hij of zij bezorgt je alle info en loodst je naar de ideale formule. Je adviseur zorgt vervolgens jaarlijks voor een vooraf ingevuld formulier dat je aan het RIZIV kan bezorgen. Handig toch?

Extra luxe: enkel bij Xerius kan je alles – van de aanvraag van je premie tot de investering ervan – in één keer voor jou laten regelen. Wij centraliseren je administratie en waken over de jaarlijkse heraanvraag van je premie.

3. Hoeveel bedraagt je vergoeding?

Vanaf het jaar waarin je je eerste RIZIV-nummer krijgt, heb je recht op een premie van maximaal 4.790,23 euro in 2017. Ben je gedeeltelijk toegetreden, dan ligt dat bedrag iets lager.

4. Welke voorwaarden gelden?

Om van het RIZIV Sociaal Statuut te genieten moet je aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je bent erkend als arts en hebt een officieel RIZIV-nummer. Alleen zo hebben je patiënten recht op terugbetaling via hun ziekenfonds. Dat nummer kan je schriftelijk aanvragen via de FOD Volksgezondheid en wordt je nadien per post bezorgd door het RIZIV.
  • Je bent ‘geconventioneerd’. Dat betekent dat je volledig of gedeeltelijk toegetreden bent tot het Nationaal Akkoord Artsen-Ziekenfondsen, dat onder meer de tarieven bepaalt die toegetreden artsen mogen aanrekenen.
  • Je toetreding heeft betrekking op het hele jaar, maar ook in je eerste jaar als HAIO of ASO heb je al recht op je premie.
  • Je volgt de wet rond de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging.

5. Waarvoor kan je je premie gebruiken?

De premie die je geniet, kan je investeren in:

  • Je pensioenopbouw

De meeste artsen kiezen voor een aanvullend pensioenplan met een zogeheten ‘sociaal karakter’. Zo geniet je optimale bescherming: je vult je pensioen aan én beschermt tegelijk je inkomen met een basisverzekering. Mocht het voorvallen dat je langdurig buiten strijd bent, dan springt Xerius bij in je pensioenopbouw.

  • Een gewaarborgd inkomen

Gebruik je je RIZIV-toelage om je verzekeringspremies te betalen, dan dekt Xerius je inkomstenverlies bij arbeidsongeschiktheid met een vervangingsinkomen.

  • Een combinatie van beide

Het deel dat je niet investeert in je gewaarborgd inkomen, zet je opzij voor je pensioen.

Uiteraard hoef je je niet te beperken tot de RIZIV-toelage. Idealiter combineer je ze met andere aanvullende pensioenplannen die je zelf financiert en waarbij je een optimaal fiscaal voordeel geniet. Je boekhouder kan je hier zeker in bijstaan. Of ga te rade bij een pensioenadviseur van Xerius. Zo krijg je meteen een klare kijk op de kwestie!

Niet vergeten: breng je RIZIV-premie tijdig in orde!

Je RIZIV Sociaal Statuut moet je normaal gezien jaarlijks vóór 1 juli aanvragen. Al krijg je in je eerste jaar als startende arts nog drie maanden de tijd om alles in orde te maken. Als gevestigde arts heb je tijd tot 30 juni, als starter tot 30 september.

 

Klik hier om je RIZIV-premie meteen in orde te brengen.

 

Hulp nodig? Onze adviseurs bekijken het graag voor jou.

Bel 03 609 63 97 of laat ons iets weten via contact@xerius.be.

Marc Hellemans

Geschreven door Marc Hellemans

Marc Hellemans werkt al 30 jaar bij Xerius. Als partnerships manager staat hij dagelijks in contact met (startende) ondernemers en hun federaties. Marc is expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger