Starten als zelfstandig kinesist in 4 stappen

01 mei 2017 door Marc Hellemans

Zelfstandig worden als kinesist.jpeg

Proficiat, na vijf jaar studeren en ettelijke stage-uren, ben je afgestudeerd als master in de kinesitherapie. Maar voor het echte werk kan beginnen, moet je beschikken over de nodige documenten en verzekeringen. Met deze handige checklist helpt Xerius je op weg naar een stralende carrière als zelfstandig kinesitherapeut.

 Starten als kinesist.jpeg

1. Het startschot: erkenning en visum  

Eerst en vooral heb je een visum en erkenning als kinesitherapeut nodig. Het goede nieuws is dat je hiervoor geen aanvraag hoeft te doen. Enkele weken nadat je je masterdiploma hebt behaalt, ontvang je per post je erkenning als kinesitherapeut. Ook je visum krijg je na je afstuderen automatisch van de FOD Volksgezondheid.

Eerst specialiseren? 

Wil je je eerst specialiseren en pas daarna je eigen praktijk starten? Dan sta je zelf in voor de aanvraag van je erkenning. Dat gaat heel eenvoudig via het e-loket van de FOD Volksgezondheid.

 

Voor meer info over de voorwaarden en procedure kan je hier terecht.

2. Het belang van een RIZIV-nummer

Zodra je erkend bent, valt ook je RIZIV-nummer in de bus. Dat is van cruciaal belang, zowel voor jou - je hebt het nodig om je prestaties aan te geven – als voor je toekomstige patiënten. Zij kunnen de gemaakte kosten enkel terugkrijgen via het ziekenfonds als ze in behandeling zijn bij een zorgverlener met een RIZIV-nummer. Je moet het nummer vermelden op alle officiële documenten: brieven, getuigschriften, evaluaties enzovoort.

Vergeet je RIZIV-premie niet! 

Als kinesist heb je recht op een extra vergoeding van het RIZIV. Die jaarlijkse premie, het ‘RIZIV Sociaal Statuut’, vult je sociale bescherming aan. Daarmee kan je investeren in een gewaarborgd inkomen of VAPZ. Die kan je bovendien combineren met andere aanvullende pensioenplannen die je zelf financiert en waarbij je een optimaal fiscaal voordeel geniet.

 

Meer info? Bel 03 609 63 97.

3. Schrijf je gratis in bij de KBO

Als zelfstandig kinesist moet je je laten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Dat is de databank die de gegevens van alle ondernemingen in België bijhoudt. Xerius helpt je hier graag bij. Je kan je inschrijving online regelen of een afspraak maken in één van onze regionale kantoren. Je eerste inschrijving bij de KBO is altijd gratis.

4. Breng je sociale zekerheid in orde 

Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds

Je staat als zelfstandige zelf in voor je sociale zekerheid. Wie een eigen zaak start, is daarom wettelijk verplicht om zich aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Elk kwartaal zal je sociale bijdragen betalen (het bedrag hangt af van je geschatte netto-jaarinkomen). In ruil voor deze bijdragen geniet je sociale rechten: een ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering, moederschapsuitkering, maandelijks pensioen …

Bij Xerius regel je je inschrijving bij de KBO en aansluiting als zelfstandige in één keer.

Bescherm jezelf tegen mogelijke risico’s

Een aantal verzekeringen zijn wettelijk verplicht. Denk echter goed na of je het enkel bij deze verplichte nummers zal houden of wil investeren in bijkomende verzekeringen. Een gewaarborgd inkomen, bijvoorbeeld, dekt een deel van je inkomensverlies bij ziekte of ongeval. En ook al ben je nog niet gestart, denk al aan het einde van je loopbaan. Zelfstandigen ontvangen immers geen al te hoog wettelijk pensioen. Daarom doe je er goed aan om nu al te investeren in een VAPZ, een pensioenaanvulling voor zelfstandigen.

Burgerlijke en beroepsaansprakelijkheid

Je bent als zelfstandig kinesist ook verplicht om de verzekeringen beroepsaansprakelijkheid en burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. De eerste dekt de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep. De burgerlijke aansprakelijkheid dekt ook schade die een derde – iemand anders dan je patiënt – oploopt als je onbedoeld een fout maakt.

Marc Hellemans

Geschreven door Marc Hellemans

Marc Hellemans werkt al 30 jaar bij Xerius. Als partnerships manager staat hij dagelijks in contact met (startende) ondernemers en hun federaties. Marc is expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger