Start als zelfstandig verpleegkundige

Na enkele jaren zwoegen en zweten heb je de klus geklaard: jij hebt je welverdiende diploma verpleegkunde op zak. Nu volgt je stage, de eerste etappe op weg naar het echte werk: een loopbaan als zelfstandig verpleegkundige. Xerius begeleidt jou stap voor stap door het hele proces, en neemt daarbij heel wat papierwerk van je schouders.

Wij nemen deze 3 klussen graag van jou over

Xerius regelt voor jou

  • je inschrijving bij de KBO (105,50 euro)
  • je aansluiting als zelfstandige
  • je inschrijving bij het ziekenfonds

Zo moet jij alleen nog zorgen voor het openen van je bankrekening.

 

Online je eenmanszaak starten

1. Pas afgestudeerd? Vraag je visum aan

Zonder visum kan je niet aan de slag als verpleegkundige. Dit officiële document is immers je werkvergunning, die aantoont dat jij mag werken als medische zorgverlener.

  • Ben je afgestudeerd aan één van deze scholen? Dan ben je een bofkont, want je visum valt automatisch in je bus.
  • Staat je onderwijsinstelling niet in de lijst? Vraag dan zelf je visum aan via de FOD Volksgezondheid.



2. Start je loopbaan als zelfstandig verpleegkundige

Open op naam van je zaak een bankrekening in België

Die rekening is nodig om je zaak te laten registreren in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). Bovendien kan je zo je privé-transacties gescheiden houden van je beroepsuitgaven.



Regel je inschrijving in de KBO

Is die klus achter de rug, dan krijg je een ondernemingsnummer. Je hoeft deze registratie niet zelf te doen. Xerius neemt de klus met plezier van je schouders.


De databank van de KBO bevat alle gegevens en activiteiten van elke onderneming in ons land. Heeft de RSZ, de btw of een andere instantie gegevens nodig over een Belgisch bedrijf? Dan komen ze hier een kijkje nemen.


Je hebt als verpleegkundige – zoals dat heet – “geen btw-hoedanigheid nodig". Bijgevolg is het niet nodig om je ondernemingsnummer te laten activeren als btw-nummer.

Als verpleegkundige mogelijk btw-plichtig

Oefen je als verpleegkundige enkel therapeutische medische activiteiten uit? Dan blijf je vrijgesteld van btw.


Oefen je daarnaast ook niet-therapeutische medische activiteiten uit, zoals het knippen van de haren of het verzorgen van de nagels van je patiënt, dan ben je voor die activiteiten wel btw-plichtig.


Twijfel je of je btw-plichtig wordt? Contacteer ons en we klaren de situatie voor je uit.

Bescherm jezelf door lid te worden van een sociaal verzekeringsfonds

Volgende stap op je to do lijstje als zelfstandig verpleegkundige: zorgen voor je sociale bescherming. Dat komt in orde door aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius. Je geniet dan van sociale rechten door elk kwartaal sociale bijdragen te betalen. Zo kan je op 2 oren slapen: je pensioen, ziekteverzekering, arbeidsongeschiktheidsuitkering en moederschapsuitkering zijn in goede handen.



Regel je ziekteverzekering bij Helan

Door aan te sluiten bij dit ziekenfonds – waarmee Xerius nauw samenwerkt – ben je in orde met de verplichte ziekteverzekering. Dit betekent dat je medische kosten terugbetaald krijgt en een uitkering ontvangt bij arbeidsongeschiktheid. Een tip: laat je aansluiting bij Helan gewoon regelen door Xerius.


Indien je al aangesloten bent bij een ziekenfonds, hoef je enkel je nieuwe statuut door te geven: van student > zelfstandig verpleegkundige.

Een dag vroeger of later beginnen als zelfstandige kan een hele slok op de borrel schelen voor je pensioen. Door je startdatum heel precies te kiezen, kan je een kwartaal minder sociale bijdragen betalen en toch alle pensioenrechten van dat jaar genieten. De experts van Xerius rekenen je ideale startdatum graag voor jou uit.

Brandt er nog een vraag op je lippen? Stel ze.

De dag waarop je begint als zelfstandige kan een belangrijke rol spelen voor je pensioen. Een dag vroeger of later beginnen kan immers een verschil maken voor je sociale bijdragen en je pensioen.


Je ziet, details maken een verschil. Ons advies: zit je nog met vragen rond je start als verpleegkundige? Vraag raad aan een van onze experten.


Contacteer ons op de wijze die je verkiest:

  • vul het formulier hiernaast in en maak een afspraak met één van onze experts.
  • gratis en geheel vrijblijvend; bel 078 05 00 72 en stel je vraag rechtstreeks via de telefoon;
  • of stuur een mail naar contact@xerius.be

Maak een afspraak

3. De laatste stap: je bescherming

Je lijstje met verplichte verzekeringen

Als verpleegkundige draag je veel verantwoordelijkheid. Daarom verplicht de wet jou om enkele verzekeringen af te sluiten. Zo blijven jij en je cliënten beschermd bij een beroepsfout.

  • de verzekering beroepsaansprakelijkheid compenseert de kosten voor fouten die eigen zijn aan je beroep.
  • de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid betaalt de schade terug die een derde – dit betekent: iemand anders dan je cliënt – oploopt wanneer je onbedoeld een fout maakt.


Bouw extra zekerheid in met aanvullende verzekeringen

Een tip: vul de verplichte verzekeringen aan met bijkomende dekkingen. Zo kan je het niveau van je bescherming opkrikken tot dat van een ambtenaar of loontrekkende. Daarbij zijn de volgende dekkingen interessant:



Een slim idee: je RIZIV-toelage aanvragen

Je kan als verpleegkundige aansluiten bij het RIZIV, en zo jezelf ertoe verbinden om tegen afgesproken tarieven te werken. Jij rekent je patiënten dus geen supplementen aan die hun ziekenfonds niet terugbetaalt. Als wederdienst voor je engagement krijg je elk jaar een toelage, het zogenaamde “RIZIV Sociaal Statuut”. Met dit bedrag kan je jouw sociale bescherming versterken, bijvoorbeeld met een gewaarborgd inkomen of VAPZ.


Wordt je dossier goedgekeurd? Dan krijg je een RIZIV-nummer als “kandidaat in opleiding”. Met dit nummer:

  • is het mogelijk je prestaties aan te geven bij het RIZIV;
  • kunnen je patiënten hun medische kosten terugbetaald krijgen van hun ziekenfonds.

Het is erg belangrijk om dit nummer te vermelden op al jouw brieven, getuigschriften, evaluaties en andere officiële documenten.


Ken je jouw RIZIV-nummer? Vraag dan je RIZIV-toelage aan vóór 30 september. Een tip: laat die klus over aan Xerius. Elk jaar opnieuw zorgen wij tijdig en correct voor de heraanvraag van je toelage. Zo mag jij echt gerust zijn, en kan je focussen op wat echt telt: de zorg voor je patiënten.

Regel mijn RIZIV-toelage

Wat vind je op deze pagina?