<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Starten als zelfstandig thuisverpleegkundige: 5 tips van Kristien

31 oktober 2017 door Marc Hellemans

starten als zelfstandige verpleegkundigeSommigen beschouwen het bijberoep als de ideale springplank naar een carrière als ondernemer. Anderen zien het dan weer als welkome afwisseling naast hun job in loondienst. Kristien Telen hoort daarbij: na 17 jaar als verpleegkundige in loondienst waagde ze zich aan thuiszorg in bijberoep. Haar ervaring vertaalt ze naar deze vijf tips voor zelfstandige thuisverpleegkundigen in spe.

Een korte kennismaking

Wie? Kristien Telen, 46 jaar
Jobs? Halftijds in loondienst in chirurgisch dagcentrum, thuisverpleegkundige in bijberoep 

Dezelfde passie, nieuwe drijfveren

Kristien begon haar carrière als voltijds verpleegkundige in een ziekenhuis: eerst op orthopedie en nadien op de spoedafdeling, waar ze 12 jaar adjunct-hoofdverpleegkundige was. Werken in de zorg is haar passie, maar na 17 jaar was ze toe aan een nieuwe uitdaging. Daarom ging ze halftijds aan de slag in een chirurgisch dagcentrum en startte ze daarnaast ook als thuisverpleegkundige in bijberoep.

Kristien: “Een belangrijke motivatie voor mij was de welkome afwisseling, maar ook het feit dat je als zelfstandige je beroepskennis en netwerk verder kan uitbreiden. Kiezen is natuurlijk ook verliezen: zo ontving ik als bijberoeper niet langer een RIZIV-toelage en tegemoetkoming voor mijn softwarepakket. Maar die voordelen gaf ik bewust op voor andere, zoals meer autonomie en flexibiliteit qua werkuren .” Voor verpleegkundigen die een gelijkaardige stap overwegen, heeft Kristien nog deze vijf tips.

Tip 1: “Bijt in het begin even door”

“Starten in bijberoep vond ik best spannend, want ik wist eigenlijk weinig af van het zelfstandigenbestaan. In het begin is het wat zoeken, want er valt veel te regelen: je moet je inschrijven als zelfstandige, materiaal en software aankopen, je tarieven bepalen … Om mijn nieuwe werkveld goed voorbereid te betreden, koos ik er bovendien voor om mij bij te scholen.

Het eerste jaar was even uitdagend als onzeker: in de eerste maanden was mijn loon erg variabel en mijn klantenbestand beperkt. Je hoort wel eens dat je er als zelfstandige alleen voor staat, maar dat is een klassiek misverstand. Zo kon ik rekenen op hulp van verschillende mensen en organisaties.”

Tip 2: “Maak gebruik van je netwerk”

“Als zelfstandige heb je veel aan een netwerk. Ik had het geluk dat ik kon meedraaien met een vriendin die al als zelfstandig verpleegkundige werkte. Op die manier leerde ik niet alleen snel bij over mijn bijberoep, maar ook over mijn taken en verplichtingen als zelfstandige. Het is dus zeker aan te raden om eens in je vriendengroep te polsen of er mensen zijn die ervaring hebben in je branche.

Als zelfstandige werken, betekent trouwens ook niet dat je geen collega’s kan hebben: vandaag werken heel veel zelfstandige verpleegkundigen samen in een groepspraktijk. Die telt meestal 2 tot 3 personen, maar in uitzonderlijke gevallen ook meer dan 30. Momenteel werk ik in een groep van 6 collega’s, die ik tot mijn plezier zelf kon oprichten. Wel belangrijk hierbij is dat je zelfstandige samenwerkingsovereenkomst in orde is.”

Netwerken: hoe begin je eraan? Wie spreek je aan? En welke kanalen helpen je daarbij? Je ontdekt het allemaal in deze gratis gids met negen praktische tips.

Tip 3: “Bekijk het stap voor stap”

“Ik kan me inbeelden dat de opstart sommige zelfstandigen in spe wat afschrikt. Maar uit ervaring weet ik nu dat dit allemaal haalbaar is als je de zaken een voor een aanpakt. Bij drempelvrees kan je in een groepspraktijk altijd eerst de nodige ervaring opdoen, om het dan later alleen in bijberoep proberen.

Loopt dat vlot, dan kan je ook groeien in je bijberoep: momenteel doen wij met de collega’s één ronde door drie gemeentes, maar in de nabije toekomst willen we daar - met dezelfde bezetting - twee rondes door zes gemeentes van maken. Op die manier houden we onze job gevarieerd en hopen we onze praktijk stevig op de kaart te zetten.”

Tip 4: “Laat je bijstaan door een erkende boekhouder”

“Of je nu zelfstandige bent in hoofd- of bijberoep: de hulp van een boekhouder is onontbeerlijk. Natuurlijk betekent dat een extra kost, maar die expertise betaalt zich dubbel en dik terug. Zo komt een boekhouder meteen van pas bij de bepaling van je tarieven en eerste facturaties, die niet evident zijn voor een leek. Verder kent hij de ins en outs van je beroepskosten en btw-verplichtingen, en helpt hij je met je jaarlijkse belastingaangifte (die dat tikkeltje complexer is voor zelfstandigen).”/

Op zoek naar een boekhouder? Aan de hand van deze criteria maak je een gerichte keuze.

Tip 5: “Informeer je voldoende op voorhand”

“Om te vermijden dat je voor ongewenste verrassingen komt te staan, informeer je je best grondig op voorhand. Zelf kan je online al heel wat info terugvinden, maar je kan ook te rade gaan bij bepaalde professionele instanties.”

Enkele voorbeelden:

Marc Hellemans

Geschreven door Marc Hellemans

Marc Hellemans werkt al 30 jaar bij Xerius. Als partnerships manager staat hij dagelijks in contact met (startende) ondernemers en hun federaties. Marc is expert in sociale bijdragen en de opstartformaliteiten van een zelfstandige.

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger