Wat is een ondernemingsnummer? 4 verhelderende antwoorden

06 februari 2017 door Dirk Dello

Voor zelfstandigen in spe zijn de formaliteiten om te mogen starten niet altijd even duidelijk afgebakend. De eerste stap richting officieel ondernemerschap is de aanvraag van een ondernemingsnummer. Deze blogpost doet de eventuele mist opklaren, met antwoorden op de meest gestelde vragen over ondernemingsnummers.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Hoe vraag ik mijn btw-nummer aan?

28 november 2016 door Dirk Dello

Vaak gehoord bij starters: “Ik vraag mijn btw-nummer aan en dan kan ik starten als zelfstandige.” Dat klopt echter niet helemaal. Het btw-nummer is slechts één essentiële stap in de opstartformaliteiten. Deze blogpost zet alle stappen nog even helder op een rij. Spoiler alert: het makkelijkst is om alles in één keer online te regelen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Je klantenlisting of btw-listing indienen: hoe zit dat precies?

07 november 2016 door Liesbet Bex

Als zelfstandige draai je onvermijdelijk mee in een papiermolen … al wordt dat stilaan meer een molentje. Want het aantal formaliteiten – en al zeker die op papier – daalt stelselmatig. De jaarlijkse klantenlisting of btw-listing is weliswaar nog altijd verplicht, maar een klassieker in de starterscategorie ‘losweg vergeten’. Dit overzicht toont je wat je hoe moet aangeven.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Welke vergunningen heb je nodig om een food truck te beginnen?

30 september 2016 door Dirk Dello

Je kunt er niet omheen: elk muziekfestival en stadspleintje wordt dezer dagen ingepalmd door kleurrijke food trucks. Van plan om zelf een food truck op te starten, maar weet je niet waar te beginnen? Dit overzicht bevat alle vergunningen waarover je moet beschikken.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Waarom is het belangrijk om je merknaam te laten registreren?

16 september 2016 door Evelien Verschroeven

De kogel is door de kerk. Na een brainstorm heb je een merknaam voor je concept of product bedacht. Heb je er ook al over nagedacht om deze merknaam te laten registreren? Wij zetten de belangrijkste wetenswaardigheden even voor jou op een rij.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zelfstandige samenwerkingsovereenkomst: gratis voorbeeld

05 september 2016 door Tamara Troucheau

Stroomt de workload op tijd en stond gezellig over? Dan kan je de structurele hulp van een zelfstandige inschakelen. In dat geval doe je er goed aan om de afspraken op papier te zetten. Met zo’n zelfstandige samenwerkingsovereenkomst verduidelijk je niet alleen de verwachtingen, maar bouw je ook bescherming in. In sommige gevallen is de hulp van een specialist zeker aangewezen, maar je kan altijd vertrekken vanuit deze gratis te downloaden template.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat moet er in de statuten van mijn vennootschap staan?

02 september 2016 door Dirk Dello

Heb je plannen om een eigen zaak te starten, maar weet je niet goed waar te beginnen om de statuten van je vennootschap op te stellen? Het kan helpen om eens te bladeren door de statuten van een gelijkaardige onderneming. Maar waar vind je die terug?

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een bvba oprichten: hoe begin je hieraan?

19 augustus 2016 door Dirk Dello

 

Na heel wat informeren en vergelijken ben je tot een besluit gekomen: de juridische vorm van een bvba past het best bij jouw zakelijke situatie. Welke stappen moet je doorlopen om een eigen bvba op te richten? Wij lichten alle nodige stappen toe en geven ook een duidelijk beeld van het bijhorende kostenplaatje.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Ik wil graag zelfstandige worden: hoe begin ik eraan?

12 augustus 2016 door Dirk Dello

Waag je de grote sprong en word je zelfstandige? Na het lezen van deze blogpost kan je pas echt goed voorbereid van start gaan. Neem er even rustig de tijd voor!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Btw-aangifte indienen: checklist

09 februari 2016 door Jeroen Kegeleers

De btw is slechts één belasting, maar voor veel startende ondernemers wel de lastigste. Op periodieke basis stort je de btw die je ontvangen hebt van je klanten door naar de staat. En dat doe je maar beter tijdig en accuraat, want de boetes zijn niet mals. Dankzij deze handige checklist zie je geen formaliteiten over het hoofd.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger