Bijverdienen met je hobby: wanneer ben je zelfstandige?

05 december 2016 door Dirk Dello

Feit: de meeste zelfstandigen in bijberoep danken hun statuut aan een uit de hand gelopen passie. Toch is het lang niet altijd duidelijk waar de grens tussen hobby en bijberoep precies ligt. Wat als een hobby plots iets opbrengt? Mag je ook bijverdienen zonder zelfstandige te worden? En kan je zomaar een webshop opstarten om eens te ‘proberen’? Deze blogpost biedt antwoorden.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Bijberoep starten tijdens werkloosheid? Dit zijn de voorwaarden

11 oktober 2016 door Dirk Dello

Wie werkzoekende wordt, kan nu ook een bijberoep opstarten en intussen een uitkering behouden. Dat is de kern van een recente maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’. Goed nieuws voor wie stapsgewijs uit de werkloosheid wil geraken, al moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Welke vergunningen heb je nodig om een food truck te beginnen?

30 september 2016 door Dirk Dello

Je kunt er niet omheen: elk muziekfestival en stadspleintje wordt dezer dagen ingepalmd door kleurrijke food trucks. Van plan om zelf een food truck op te starten, maar weet je niet waar te beginnen? Dit overzicht bevat alle vergunningen waarover je moet beschikken.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Voorwaarden en formaliteiten rond bijberoep: wanneer mag je starten?

26 september 2016 door An Govaerts

Dat de club van zelfstandigen in bijberoep groeit als kool, is geen toeval. In veel gevallen blijf je gespaard van btw-kopzorgen, klanten werven kan soms al met een paar muisklikken, en aansluiten was nog nooit zo laagdrempelig. Tenminste, als je voldoet aan de voorwaarden en een helder zicht hebt op de formaliteiten.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wie kan starten als zelfstandige in bijberoep?

23 september 2016 door Jilles Sel

Heb je een origineel project in je hoofd of wil je van jouw passie je beroep maken? Starten als zelfstandige in bijberoep kan voor jou een goede optie zijn. Zo behoud je de sociale voordelen van je arbeidsovereenkomst en de bijhorende financiële zekerheid, maar kan je toch de sprong wagen. Rest nog een belangrijke vraag: kan iedereen zomaar starten als zelfstandige in bijberoep?

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Veelgestelde vragen over bijberoep: 7 misverstanden opgeklaard

16 augustus 2016 door Nico Dieltjens

Een kwart miljoen and counting. Zoveel zelfstandigen in bijberoep telt België. En eigenlijk zouden dat er nog veel meer kunnen zijn. Want ondanks de relatief makkelijke instap en beperkte papierberg, bestaan er helaas heel wat misverstanden rond het bijberoep. En die dwarsbomen nog al te vaak de stap naar het deeltijds ondernemerschap. Tijd voor de puntjes op de i.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat kost een bijberoep?

18 juli 2016 door Frederik De Schrijver

Of je iets nu wil verdienen aan je hobby of stapsgewijs een lucratief businessmodel op poten wil zetten: bij een bijberoep komen altijd wat cijfers kijken. Opstart, sociale bijdragen, belastingen en beroepskosten: hoe ziet de jaarlijkse eindafrekening er zo ongeveer uit?

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Interim en zelfstandige in bijberoep: mag je combineren?

23 mei 2016 door Debby Buys

Heel wat uitzendkrachten dromen ervan om een zelfstandige activiteit op te starten. Nog anderen willen simpelweg een mooie cent on the side bijverdienen. Helaas bestaat nog wat verwarring rond de combinatie interim en bijberoep. Daardoor durven lang niet alle interimmers de stap zetten. Deze blogpost schept klaarheid: hieronder lees je de voorwaarden én enkele concrete voorbeelden.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Mag ik een bijberoep opstarten tijdens tijdskrediet?

29 maart 2016 door Gert Boets

Tijdskrediet was nog nooit zo populair. Hoewel de regels errond de afgelopen jaren allesbehalve versoepelden, nemen steeds meer Belgen een time-out van het werk. Het geknipte moment om een mooie cent bij te verdienen als zelfstandige in bijberoep? Dat hangt er maar van af. Bijberoep tijdens tijdskrediet kan, maar onder enkele strikte voorwaarden.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

5 redenen om zelfstandige in bijberoep te worden

25 maart 2016 door Kathleen De Buyzer

Het aantal zelfstandigen in bijberoep in België zit al enkele jaren stevig in de lift. Zo’n 234.000 Belgen spekt zijn maandelijkse wedde aan met een financiële bonus. De beperkte sociale bijdrages en de vrijstelling van btw tot 25.000 euro omzet hebben hier zeker mee te maken. Maar ook de andere voordelen tonen mooi aan dat het een laagdrempelige manier is om je eerste stappen te zetten als ondernemer.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger