<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Aftrekbare beroepskosten: de mythe ontkracht

24 januari 2018 door Stefaan Viaene

‘Je moet kosten maken’ of ‘zet het maar op de zaak’: door die vaak verkondigde boodschappen zou je haast denken dat alles gratis is voor zelfstandigen, maar niets is minder waar. In deze blogpost maken we komaf met de mythe van het kosten maken.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zelfstandige worden in eenmanszaak of vennootschap? De voor- en nadelen op een rij

10 januari 2018 door Sara Heemskerk

Zelfstandige worden is knopen doorhakken. Een van de de eerste en belangrijkste beslissingen die je moet nemen als je zelfstandige wordt, is de keuze voor de ondernemingsvorm van je bedrijf: eenmanszaak of vennootschap. Om je te helpen bij je keuze, zetten we de verschillen voor je op een rijtje.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat zijn je boekhoudkundige verplichtingen? Een overzicht

10 januari 2018 door Danny De Pourcq

Ruim zes op de tien starters wagen hun eerste stappen in de ondernemerswereld met een eenmanszaak. Logisch, want die ondernemingsvorm is makkelijk en goedkoop op te richten. Bovendien volstaat een beperkte, ‘enkelvoudige’ boekhouding. Al is die term wat misleidend, want er komt best wel wat bij kijken. We zetten je boekhoudkundige verplichtingen als zelfstandige op een rij.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Belastingaangifte voor zelfstandigen: zelf doen of via boekhouder?

05 januari 2018 door Danny De Pourcq

Een keer per jaar moet iedereen er aan geloven: de jaarlijkse belastingaangifte. Deel 1 van de aangifte moet iedereen invullen. Zodra je zelfstandige bent, moet je ook een deel 2 invullen. Hoewel de meeste ondernemers hun aangifte toevertrouwen aan hun boekhouder, kan je dat in principe ook zelf doen. Maar let op, want een eenvoudige klus is het allerminst.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Consultant Stijn: “Mijn boekhouder en Xerius loodsten me vlot doorheen een totaal nieuwe wereld.”

29 november 2017 door Johan Helsen

Stellen dat zelfstandige consultants doorwinterde experts zijn, is een understatement. Een pak ervaring in een rijkgevulde loopbaan is meestal de ideale bagage naar het ondernemerschap. Maar twee vragen prijken steevast bovenaan hun checklist: wat met formaliteiten en administratie? En vooral: hoe geraak ik aan klanten? Dat was bij Stijn, sinds 2015 zelfstandig procurement consultant, niet anders.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Ludovic: “Zonder mijn boekhouder was ik nooit ondernemer geworden”

28 november 2017 door Mieke Vercauteren

Twee decennia. Zolang stelde Ludovic zijn ondernemerschap uit. De reden? “Ik zag het niet zitten om mijn toenmalige vaste job op te geven voor een financieel risicovol project, zonder garantie op slagen.” Uiteindelijk trok zijn boekhouder – Steven Decorte van Dfisc – hem over de streep. Hij stelde Ludovic gerust en ondersteunde hem doorheen zijn proces van werknemer tot ondernemer. “Dankzij hem zette ik de stap”, besluit Ludovic.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een boekhouder kiezen: 5 gouden tips

22 november 2017 door Debby Buys

Begin je een eigen zaak, dan wacht je een doolhof van fiscale regels en administratieve verplichtingen. Gelukkig hoef je er niet in te verdwalen. Meer nog, met een goede boekhouder hoef je dit mijnenveld zelfs nooit in. Maar waar begin je je zoektocht? Wij geven je vijf tips.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Boekhouding eenmanszaak: zelf doen of hulp inschakelen?

08 november 2017 door Pieter Devloo

Zo’n 62% van de starters waagt zijn eerste stappen in de ondernemerswereld met een eenmanszaak. Logisch, want die ondernemingsvorm is makkelijk en goedkoop op te richten. Bovendien volstaat een beperkte, ‘vereenvoudigde’ boekhouding. Al is die term wat misleidend, waarschuwt onze gastblogger Pieter Devloo. Uit zijn ervaring als boekhouder legt hij uit wat je zelf kan doen, en waarom dat niet altijd een goed idee is.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Aftrekbare kosten: welke uitgaven mag je als zelfstandige inbrengen?

02 oktober 2017 door Debby Buys

Beroepskosten: je hoort er soms de wildste indianenverhalen over. De realiteit is genuanceerder: een eigen zaak vergt nu eenmaal de nodige uitgaven en investeringen. Dat je die van je belastingen kan aftrekken, is vaak broodnodig. Maar over welke uitgaven gaat het precies? En waarop moet je letten bij je aftrekbare kosten? Een overzicht in mensentaal!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Boekhouder of accountant: wat is het verschil?

28 juni 2017 door Danny De Pourcq

Accountant, fiscalist, boekhouder, financiële professional: what's in a name? Als de cijfers maar kloppen en je zo weinig mogelijk belastingen betaalt, toch? Dat neemt niet weg dat er toch een klein verschil is tussen een boekhouder en een accountant.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger