<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1807140382886183&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Aanmelden Xerius Drive >

Aftrekbare beroepskosten: de mythe ontkracht

24 januari 2018 door Stefaan Viaene

‘Je moet kosten maken’ of ‘zet het maar op de zaak’: door die vaak verkondigde boodschappen zou je haast denken dat alles gratis is voor zelfstandigen, maar niets is minder waar. In deze blogpost maken we komaf met de mythe van het kosten maken.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Checklist: hoe schat je je prijzen en inkomsten beter in?

17 januari 2018 door Stefaan Viaene

Hoeveel is mijn product of dienst waard? Het is een cruciale vraag waar heel wat starters mee kampen. Zet je je prijs te hoog, dan dreig je niet te verkopen. Reken je te weinig aan, dan geraak je misschien niet uit de kosten. Deze checklist van zeven vragen helpt je je tarieven (en inkomsten) beter inschatten:

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Belastingaangifte voor zelfstandigen: zelf doen of via boekhouder?

05 januari 2018 door Danny De Pourcq

Een keer per jaar moet iedereen er aan geloven: de jaarlijkse belastingaangifte. Deel 1 van de aangifte moet iedereen invullen. Zodra je zelfstandige bent, moet je ook een deel 2 invullen. Hoewel de meeste ondernemers hun aangifte toevertrouwen aan hun boekhouder, kan je dat in principe ook zelf doen. Maar let op, want een eenvoudige klus is het allerminst.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een boekhouder kiezen: 5 gouden tips

22 november 2017 door Debby Buys

Begin je een eigen zaak, dan wacht je een doolhof van fiscale regels en administratieve verplichtingen. Gelukkig hoef je er niet in te verdwalen. Meer nog, met een goede boekhouder hoef je dit mijnenveld zelfs nooit in. Maar waar begin je je zoektocht? Wij geven je vijf tips.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Aftrekbare kosten: welke uitgaven mag je als zelfstandige inbrengen?

02 oktober 2017 door Debby Buys

Beroepskosten: je hoort er soms de wildste indianenverhalen over. De realiteit is genuanceerder: een eigen zaak vergt nu eenmaal de nodige uitgaven en investeringen. Dat je die van je belastingen kan aftrekken, is vaak broodnodig. Maar over welke uitgaven gaat het precies? En waarop moet je letten bij je aftrekbare kosten? Een overzicht in mensentaal!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

De winwinlening: een snelle weg naar investeerders?

06 september 2017 door Youssef Deconinck

Sommige starters hebben genoeg aan een laptop en een website, maar meestal komen er meer kosten kijken bij een eigen zaak. Schiet je eigen spaarpot tekort, maar denk je investeerders te kunnen overtuigen van je potentieel? Dan is de winwinlening misschien wel iets voor jou.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Omgaan met wanbetalers: een ingedekte ondernemer is er twee waard

26 juli 2017 door Vincent Van Dam

Wie onderneemt, krijgt vroeg of laat te maken met wanbetalers (of poëtischer: ‘dubieuze debiteuren’). Dit zijn handelaren of particulieren die facturen of rekeningen niet betalen binnen de vooropgestelde termijn. “Vervelend, maar helaas onvermijdelijk”, zegt advocaat Vincent Van Dam. “Gelukkig kan een goede voorbereiding je heel wat leed besparen.” Als specialist inzake invordering van facturen deelt hij in deze gastblog enkele gouden tips voor starters.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Wat kost een bijberoep?

19 juli 2017 door Stefaan Viaene

Of je iets nu wil verdienen aan je hobby of stapsgewijs een lucratief businessmodel op poten wil zetten: bij een bijberoep komen altijd wat cijfers kijken. Opstart, sociale bijdragen, belastingen en beroepskosten: hoe ziet de jaarlijkse eindafrekening er zo ongeveer uit?

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Een factuur opstellen, hoe doe je dat?

05 april 2017 door Evelien Verschroeven

Een factuur opstellen is voor startende zelfstandigen vaak het minst sexy gedeelte van het ondernemerschap. Precies daarom maak je het jezelf best zo makkelijk mogelijk. Deze checklist verlicht je facturatieleed.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Deze 4 voordelen van crowdfunding zijn een zegen voor starters

05 april 2017 door Stefaan Viaene

Stel je voor: je bent op een tentoonstelling, bekijkt een indrukwekkende foto en zwaait met één armbeweging het volgende kunstwerk tevoorschijn. Het kan binnenkort, dankzij Meural, een start-up uit New York. Zij bedachten het nieuwe digitale canvas en lanceren zo een intrigerend product.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger