Het Zomerakkoord: wat moet je weten als startende zelfstandige?

01 februari 2018 door Daan Weigand

Het fel besproken Zomerakkoord, dat sinds 1 januari 2018 zijn eerste concrete uitwerkingen kent, heeft belangrijke gevolgen voor jou als starter. Een overzicht van de nieuwigheden en hun impact:

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Je pensioen opbouwen als zelfstandige: 6 redenen om het niet uit te stellen

03 januari 2018 door Karel Goyvaerts

Vroeger diende je als zelfstandige zelf je boontjes te doppen. Ook na je pensioen. Maar tegenwoordig wordt de kloof met loontrekkenden steeds kleiner. Zo is het minimumpensioen voor zelfstandigen tegenwoordig volledig gelijkgeschakeld met dat van werknemers. Goed nieuws voor wie nu begint met ondernemen ... maar toch leg je ook als starter best zo snel mogelijk een extra spaarpotje aan voor later. En wel om deze 6 redenen.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Hoe kies je de beste verzekering Gewaarborgd Inkomen?

07 juni 2017 door Johan Van Nyen

Tenzij je onderneemt vanuit een steriele bubbel, is de kans reëel dat je ooit een tijdje ziek of arbeidsongeschikt bent. Vervelend voor jezelf én je zaak, maar in een vorige blogpost toonden we al hoe je stapsgewijs de juiste bescherming kiest. Zo’n Gewaarborgd Inkomen – de broodnodige extra bovenop je uitkering van het ziekenfonds – komt echter in tal van maten en gewichten. Met deze checklist weet je er de geknipte verzekering uit te pikken.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Ziek of arbeidsongeschikt als zelfstandige: wat nu?

10 mei 2017 door Toon De Schutter

Als startende ondernemer doe je alles voor je bedrijf. Door een verkoudheid of griepje laat je je niet uit je lood slaan, want de business moet draaien. Maar wat doe je bij een ernstige ziekte of ongeval? Een tegenslag mag natuurlijk niet de doodsteek voor je zaak betekenen. Ga daarom stapsgewijs te werk om te bepalen hoeveel bescherming je precies nodig hebt.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

9 vragen die elke starter zich best stelt vóór 2017

15 december 2016 door Evelien Verschroeven

Ah, de eindejaarsperiode. Dé tijd van het jaar om met je familie door te brengen, menig kerststronk te verorberen en terug te kijken op de afgelopen 12 maanden van je leven. En die van je ontluikende onderneming. Stel jezelf als starter deze 9 vragen vooraleer je de champagne ontkurkt. Zo bereid je jezelf en je onderneming al voor op 2017. Schol!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

De RIZIV-toelage voor zelfstandig verpleegkundigen: hoe werkt het?

29 augustus 2016 door Daan Weigand

De zorgsector smeekt om vakkundig personeel – een trend die door de vergrijzing niet onmiddellijk zal veranderen. Goed nieuws voor wie overweegt om zelfstandig verpleegkundige te worden. Maar de sociale bescherming en het pensioen zijn niet om over naar huis te schrijven. Die kan je opvangen met fiscaalvriendelijke verzekeringen. En vanaf 2016 krijg je daar van de overheid een mooi startbudget voor: het RIZIV Sociaal Statuut van 500 euro.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

9 essentiële starterstips van… Xerius-klant Wim Robberechts

29 juli 2015 door Wim Robberechts

Advies voor startende zelfstandigen komt in allerlei vormen en soorten. Maar de beste raad komt doorgaans van andere ondernemers. Zeker als die al heel wat watertjes doorzwommen hebben. Zoals luchtfotograaf Wim Robberechts. Meer dan 30 jaar ondernemen en samenwerken met andere zelfstandigen bracht deze gastblogpost voort. Take it away, Wim!

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Zelfstandig boekhouder of accountant worden: alles wat je moet weten

11 mei 2015 door Danny De Pourcq

De finesses van de fiscaliteit ken je als geen ander. Je weet uiteraard ook dat je financiële kennis van pas zal komen bij de opstart als ondernemer. En toch: om zélf zelfstandig boekhouder of fiscalist te worden, dien je rekening te houden met nog tal van andere zaken. Dit handige overzicht helpt je snel verder.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

Welke verzekeringen sluit je af als zelfstandige?

02 februari 2015 door Kathleen De Buyzer

Ondernemen is: je eigen boontjes doppen. Maar een tegenslag mag natuurlijk niet de doodsteek voor je zaak betekenen. Daarom speel je als zelfstandige maar best op zeker. Enkele verzekeringen voor zelfstandigen zijn verplicht, en de meeste hieronder zijn bijzonder nuttig. Een overzicht.

Meer lezen [fa icon="long-arrow-right"]

[fa icon="comment"] 0 Reacties

Geschreven door

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger