Wat houdt een maatschap als ondernemingsvorm concreet in?

23 januari 2017 door Pieter Devloo

people-office-group-team.jpg

Een maatschap voor je eigen zaak: heel vaak komt deze ondernemingsvorm niet voor. Toch kan het een interessante piste zijn voor tijdelijk samenwerkende ondernemers, ook wel ‘maten’ genoemd. Maakt onbekend onbemind? Accountant en gastblogger Pieter Devloo doet twee maatschapsvormen uit de doeken, met elk hun voor- en nadelen.

Zoals elke ondernemingsvorm heeft een maatschap een ondernemings- en btw-nummer. Maar aan een maatschap zijn enkele specifieke voordelen verbonden:

  • Flexibel contract: je geniet van een grote vrijheid bij het opstellen van een maatschapscontract. Zo bepalen de partijen of ‘maten’ onderling de winstverdeling.
  • Eenvoudige oprichting: de maatschap is eenvoudig op te richten en te ontbinden, en op maat in te vullen. Ideaal dus voor een tijdelijke samenwerking.
  • Goedkoop: bij de meeste ondernemingsvormen staat de notaris je bij wanneer je een bedrijf opricht. Hij zorgt ervoor dat je onderneming wettelijk in orde is, en zet onderlinge afspraken tussen de oprichters op papier. Bij een flexibel en eenvoudig op te richten maatschap, hoeft dat niet. Door zelf je maatschap op te richten, bespaar je boekhoudkosten.
  • Enkele boekhouding: een vereenvoudigde boekhouding – een oplijsting van al je inkomsten en uitgaven – volstaat. Dat overzicht geef je vervolgens aan bij de overheid.

In de praktijk wordt het onderscheid gemaakt tussen commerciële en burgerlijke versies. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

1. Commerciële maatschap

  • Voor wie interessant? Twee stielmannen die werk verrichten voor dezelfde klant.
  • Voorbeeld? Stel dat een loodgieter en een elektricien voor eenzelfde klant werken en samen factureren, dan kunnen ze een maatschap oprichten voor gezamenlijke karweien. Die ondernemingsvorm staat volledig los van hun respectievelijke vennootschappen voor aparte klanten.
  • Nadelen? Iedereen is even aansprakelijk. Als de elektricien bij een bepaalde klant puik werk levert, maar de loodgieter er een zootje van maakt, dan kan de klant eventueel de hele maatschap aanklagen. In de praktijk komen commerciële maatschappen daarom minder vaak voor. Meestal factureren de partijen apart, of richten ze een bvba op.

2. Burgerlijke maatschap

  • Voor wie interessant? Vrije beroepen die gezamenlijke kosten delen, maar een afzonderlijke praktijk hebben. Iedereen binnen de maatschap stort maandelijks een voorschot, op het einde van het jaar volgt een verrekening.
  • Voorbeeld? Twee advocaten werven samen een secretaresse aan. Een aparte medewerker voor elke praktijk zou immers te duur uitvallen.
  • Nadelen? Alle diensten of goederen in de maatschap zijn collectieve eigendom. Er worden best op voorhand afspraken gemaakt in verband met de opsplitsing van eigendom, voor wanneer de maatschap wordt ontbonden. Zo vermijd je misverstanden.
Pieter Devloo

Geschreven door Pieter Devloo

Accountant Pieter Devloo is zaakvoerder van VDV Accountants, een gerenommeerd boekhoudbedrijf met kantoren in Gent en Aalst. Pieter is gespecialiseerd in startersadvies aan zelfstandigen en kmo’s. Vanuit die expertise is hij ook docent bij Syntra Gent en een veelgevraagd gastspreker. Bij Pieter ligt de klemtoon op fiscale optimalisatie. Of, zoals hij het verwoordt: de weg van de minste belasting.

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger