Zelfstandige worden in Gent: 8 concrete voordelen

30 januari 2017 door Evelien Verschroeven

ondernemen_gent.jpg

Ondernemen zit Gentenaren in het bloed: in 2016 zagen er maar liefst 2.688 bedrijven het licht, meer dan in welke andere Vlaamse stad ook. Het gunstige startersklimaat zit daar zeker voor iets tussen: lees meer over de voordelen voor beginnende zelfstandigen in Gent.

Onder het motto ‘Goed begonnen is half gewonnen’, krijgen in Vlaanderen beginnende zelfstandigen zelden meer advies, en financiële en netwerkmogelijkheden dan in de hoofdstad van Oost-Vlaanderen. Deze 8 pluspunten zetten ook jou op weg.

1. Inschrijving in de KBO terugbetaald

Hoe je officieel start met ondernemen? Xerius ondernemingsloket schrijft je in bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) voor 87 euro. De stad stort je dat bedrag integraal terug.

2. Starterscontract

Je bedrijf uit de grond stampen kan een stevige duit kosten aan cursussen, professioneel advies en andere investeringen. Met het Gentse Starterscontract krijg je daar tot 5.000 euro van terug. In juni 2016 hadden zich zo al 300 starters geëngageerd om professioneel advies (zoals een boekhouder) in te schakelen en cursussen op maat te volgen. En daar plukken ze de vruchten van: ruim 95% van de ondernemers met een starterscontract is na 3 jaar nog actief, een stuk meer dan gemiddeld.

3. Startersfabriek

In oktober 2016 richtte de stad – met de steun van enkele partners – de Startersfabriek op. Het doel is om alle Gentse startersinitiatieven te bundelen. Zo raken jonge ondernemers wegwijs in het ruime aanbod van ondersteunings-, vormings-, en begeleidingsmiddelen. Daarnaast heeft de stad ook een ‘hoofdkwartier’ voor ogen, waar ondernemers elkaar ontmoeten en infosessies volgen. Andere waardevolle kenniscentra zijn Groeiatelier en Netwerk Ondernemen.

4. Starterscongres

Noteer 23 maart 2017 alvast met stip in je agenda, want dan lanceert de Startersfabriek hun digitale platform op het eerste Starterscongres in De Krook: de gloednieuwe Gentse stadsbibliotheek die op 10 maart 2017 de deuren opent. Vanaf het congres doorloop je als beginnende ondernemer drie stappen op de website van de Startersfabriek:

  • 1. Startersprofiel: je krijgt een profiel op basis van je sector en ondernemingsfase
  • 2. To-dolijst: je ontvangt een to-dolijst op maat van je profiel
  • 3. Contact: je vraagt advies aan de 34 partners voor elk af te vinken vakje

Wil je vaker netwerken of met gelijkgezinden een pint gaan pakken? Schrijf je dan in op Startup Digest Ghent: een digitale agenda met een overzicht van alle Gentse evenementen voor starters.

5. Onderwijs en ondernemen

In drie jaar tijd is het aantal studenten dat tijdens hun studies een eigen bedrijf runt, verdubbeld. Alleen al in Gent zetten 150 jongelingen die stap in 2016. Sinds 1 januari 2017 kunnen student-ondernemers ook rekenen op een voordeliger statuut, waardoor ze fiscaal ten laste blijven van hun ouders. Nog vragen over het student-ondernemerschap? Het expertisecentrum Durf Ondernemen staat paraat.

Ter info: het project Student Ghentrepreneur – dat tot 2016 de Gentse student-ondernemer van het jaar verkoos – maakt nu deel uit van de Startersfabriek.

6. Coworkingspaces à volonté

Als startende zelfstandige is een eigen kantoor financieel vaak een zware dobber. Gelukkig vind je in Gent een rits betaalbare coworkingspaces, waar je een werkruimte deelt met andere bezige bijen tegen een schappelijke prijs. Meer info over coworking vind je in dit e-book.

7. Non-stop advies en financiële steun

Voor alle ondernemingshulp – groot of klein – moet je bij ‘t OOG (Ondersteuningspunt Ondernemers Gent) zijn. Word je zelfstandige, neus dan even rond op hun site of neem met hen contact op. Zo krijg je zicht op alle mogelijke informatie, eventuele subsidies en concreet advies.

Een greep uit het aanbod:

  • Je krijgt hulp in je zoektocht naar een geschikte bedrijfsruimte.
  • OOG wijst je de weg naar subsidies op Vlaams of nationaal niveau.
  • Renoveer je een handelspand, dan maak je kans op een subsidie van maximaal 17.500 euro.
  • Je krijgt een belastingvrijstelling op nieuwe bedrijfsvestigingen kleiner dan 500 m².
  • Als horeca-uitbater maak je al snel kennis met de Gentse horecacoach.

8. Lanceer jezelf

Wil je lean ondernemen en je product snel lanceren? Dan kan je terecht bij het initiatief Co.Station. Als je ervaren ondernemers wil overtuigen van je product of dienst met een elevator pitch, dan ben je bij Start it @kbc en The Birdhouse aan het juiste adres.

Starten met ondernemen in Gent?

Schrijf je online in als zelfstandige, da’s snel en eenvoudig.
Evelien Verschroeven

Geschreven door Evelien Verschroeven

Evelien heeft meer dan 10 jaar ervaring in het coachen van starters, start-ups en teams waardoor ze een breed inzicht heeft gecreëerd in de opstart en doorgroei fase van de start-ups. Haar sterke punt is de coaching op de ondernemer, de founders of het start-up team. Haar passie ligt bij innovatie, ondernemerschap en co-creatie. Ze beschikt over eens groot netwerk binnen het ecosysteem van start-ups in Vlaanderen en Brussel en legt voor Xerius de brug naar deze dynamische starterswereld.

Gratis e-book: In 4 stappen naar een topidee

Ontvang wekelijks een blogupdate

Reageer op dit artikel


Dit artikel gebruiken op je eigen website? Lees hier de voorwaarden.

Een goed idee voor een blogartikel? Laat het ons weten via communicatie@xerius.be of meld je aan als guestblogger