Stopzetten

1. Overzicht
2. Wat moet je doen?
3. De gegevens van je onderneming in de KBO
4. Na de stopzetting

1. Overzicht

Toen je gestart bent als zelfstandige of als ondernemer, heb je een aantal dingen in orde moeten brengen. Als je wilt stopzetten is dat niet anders.

1. Je moet je onderneming laten stopzetten in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO).

  • Heb je een eenmanszaak, dan is de kous daarmee af.
  • Heb je een vennootschap, dan kan je die laten ‘bestaan’ als slapende vennootschap. Wil je de vennootschap ook opheffen, dan moet je ze laten ontbinden en vereffenen.

2. Je moet de btw-administratie op de hoogte brengen van de stopzetting.

3. Als je niet meer werkt als zelfstandige, dan moet je je sociaal verzekeringsfonds daarvan op de hoogte brengen.

Is het je niet duidelijk wat jij precies moet stopzetten? Misschien kunnen onderstaande situaties je helpen.

2. Wat moet je doen?

 

Je stopt met werken als zelfstandige

Dan moet je de aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds stopzettenWat gebeurt er met de onderneming waarin je actief was?

  • De onderneming wordt ook stopgezet. Je regelt de stopzetting via het ondernemingsloket. Wij zetten de onderneming stop in de KBO, brengen de btw op de hoogte, en zetten je aansluiting bij de sociale kas stop.
  • De onderneming zet haar activiteiten verder zonder jou. Er verandert dus iets in de onderneming. Controleer dan even of de gegevens in de KBO nog correct zijn, en of er misschien een wijziging nodig is.

 

Je zet je onderneming stop

Dan moet je het ondernemingsloket op de hoogte brengenWat betekent die stopzetting voor jouw loopbaan als zelfstandige?

  • Je stopt ook met werken als zelfstandige. Je meldt bij het sociaal verzekeringsfonds waar je aangesloten bent, dat je alle zelfstandige activiteiten hebt stopgezet.
  • Je blijft actief in een of meerdere andere ondernemingen. Je blijft dus ook aangesloten als zelfstandige. Breng wel je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte, zodat je dossier up-to-date blijft!

3. De gegevens van je onderneming in de KBO

Het ondernemingsloket zet alle gegevens in de KBO stop die ze bij de start van je onderneming heeft ingeschreven:  de vestiging(en), de activiteiten, het bankrekeningnummer en de ondernemersvaardigheden.

Let op: het ondernemingsloket is niet de enige instantie die gegevens over je onderneming in de KBO registreert. Ook de btw-administratie en de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) doen dat. En in het geval van een vennootschap: ook de griffie van de Rechtbank van Koophandel.

Het ondernemingsloket heeft geen bevoegdheid over de gegevens die een andere instantie voor je onderneming in de KBO registreert. Wij kunnen alleen optreden als tussenpersoon om de stopzetting van je activiteiten te melden bij deze instanties.

Vraag de stopzetting van je activiteiten bij de btw-administratie tegelijk aan met de stopzetting van je onderneming! Voor de stopzetting van gegevens met betrekking tot de RSZ, verwijzen we naar het sociaal secretariaat waarbij de onderneming aangesloten is (of was) voor het loonbeheer van haar werknemers.

4. Na de stopzetting

Heb je na je stopzetting geen ander sociaal statuut (werknemer, ambtenaar,...) dan kom je eventueel in aanmerking voor: