Vergunning beenhouwer-spekslager aanvragen

Het beroep van slager is één van de oudste ambachten ter wereld. In Wallonië en Brussel moet je een vergunning beenhouwer-spekslager aanvragen om dit edele vak uit te oefenen. Xerius helpt jou graag bij de procedure, en zorgt in één moeite door ook voor je inschrijving in de KBO.

Enkel voor beenhouwers in Brussel en Wallonië

Voor je verder leest, eerst even dit: wil jij je slagerij openen in Vlaanderen? Dan moet je geen vergunning beenhouwer-spekslager aanvragen. In Brussel en Wallonië is dat wel het geval. Daar stelt de overheid – op vraag van de beroepsverenigingen zelf – bepaalde eisen aan het uitoefenen van dit eeuwenoude metier.


In Vlaanderen vertrouwt men voor de kwaliteitscontrole op de sector zelf, en trok men een streep door deze zogenaamde vestigingswet.


Wanneer ben je een slager of beenhouwer?

Heel simpel: wanneer je vers, bereid of verduurzaamd vlees verkoopt of bewaart. Ook wild en gevogelte vallen onder de noemer “vlees”.


Met andere woorden: we spreken over haast alle vlees dat op je bord of boterham belandt. Van runderbiefstuk tot varkenshaasje, van kalfsworsten tot hamburgers, van gerookte tot gezouten ham. Al dat lekkers is te vinden in de volgende winkels:

  • de klassieke slagerij
  • een speciaalzaak in wild en/of gevogelte
  • de slagerij-afdeling met verstoog van een supermarkt
  • het beenhouwerskraam op de markt
  • elke zaak waar vers vlees of charcuterie verpakt wordt, om te verdelen naar supermarkten of andere winkels
  • elke zaak die slachtvlees aankoopt, versnijdt en verwerkt tot eetbaar vlees.

Belangrijk:

Winkels of supermarkten die alleen voorverpakt vlees verkopen, hebben geen vergunning nodig. Zo moet de bakker die ook wat charcuterie verkoopt niet naar de bevoegde overheidsdienst hollen. Ontsnapt eveneens aan de vergunningsplicht: elke plaats waar dieren geslacht worden zonder het vlees te versnijden of te verwerken.

Welke informatie heeft Xerius van jou nodig?

Onze experts weten precies bij welke overheidsdienst ze daarvoor moeten aanbellen. Want dat durft wel eens verschillen in Brussel en Wallonië. Al wat we van jou nodig hebben, is een antwoord op de vraag:




Wie is de “vakverantwoordelijke” van de slagerij?

Met andere woorden: wie beschikt over de vakkennis nodig om het slagersvak volgens de regels van de kunst uit te oefenen? Zijn of haar naam komt eveneens op de vergunning. In 99% van de gevallen is dat uiteraard de slager zelf.

Deze vakkennis moet je zwart op wit kunnen bewijzen. Dat kan op twee manieren:

  • heb je ervaring als zelfstandig slager? Dan zoekt Xerius zelf de nodige documenten bij elkaar.
  • sprokkelde je jouw ervaring in loondienst bij een andere slagerij, of behaalde je een passend diploma? Bezorg ons dan de documenten die dit aantonen.

Open je een extra vestiging? Geen probleem. Je vergunning beenhouwer-spekslager is geldig voor je volledige onderneming en alle vestigingen die eronder vallen. Er is dus geen aparte vergunning per vestiging nodig.

Vergunning aanvragen

Zo zorgt Xerius voor je vergunning beenhouwer-spekslager

Neem contact met ons op vóór je de slagerij opstart. Wij speuren dan naar bewijsstukken van je vakkennis, zoals documenten over je ervaring. Vinden we niets? Dan kloppen we daarvoor bij jou aan.


Met je aanvraag en de bewijsstukken stappen wij naar de juiste overheidsdienst in Brussel of Wallonië. Deze dienst gaat na of jij aan alle voorwaarden voldoet. Is dat inderdaad het geval? Dan is het bingo: jij krijgt je vergunning binnen de 2 weken na je aanvraag.


Vervolgens noteert Xerius je onderneming in de KBO, en sturen wij jou een uittreksel als bevestiging.




Is je zaak al opgestart?

Dan vragen wij meteen je vergunning aan.


78,65 euro

inclusief btw

voor de samenstelling van je dossier en de opvolging van je aanvraag.



Is je zaak nog niet opgestart?

Neem dan een stapje terug en start je zaak op. Maar geen nood. Ook daarvoor kan je bij Xerius terecht. Nog beter zelfs, wij zorgen daarvoor en vragen tegelijk je vergunning beenhouwer-spekslager aan.

Je eenmanszaak opstarten

Misschien vraag je je dit nog af?

  • Wat heb ik – naast mijn vergunning beenhouwer-spekslager – nog meer nodig om een slagerij te starten?

    We zetten het even voor jou op een rijtje:

    • je ondernemingsnummer
    • je btw-nummer
    • een eetwarenvergunning
    • sta je ook op de markt? Dan moet je ook een machtiging ambulante handel op tafel leggen.

    Een indrukwekkend lijstje, inderdaad. Gelukkig kan je al deze documenten via Xerius aanvragen.

  • Hoe bewijs ik mijn ervaring?

    Sprokkelde je ervaring als zelfstandige? Dan verzamelt Xerius zelf de nodige documenten. We gaan op zoek naar een totale beroepservaring van 3 jaar in hoofdberoep of 4 jaar in bijberoep.


    Werkte je in loondienst? Dan kan Xerius de documenten niet zelf opsporen, en is dat dus een job voor jou. Bezorg ons loonfiches of individuele rekeningen en probeer daarbij aan eenzelfde totaal te geraken: 3 jaar in hoofdberoep of 4 jaar in bijberoep. Vermelden de documenten niet dat je als beenhouwer werkt of werkte? Dan is een kopie van je arbeidscontract ook nodig.

  • Met welke diploma kan ik mijn vakkennis aantonen?

    Je hebt het juiste diploma op zak wanneer je je broek versleet in één van de volgende studierichtingen:

    • een diploma beenhouwer-spekslager afgeleverd door een beroepsschool
    • een getuigschrift van leertijd voor het beroep van beenhouwer-spekslager
    • een getuigschrift enkel gericht op wild en gevogelte.

Wat vind je op deze pagina?