Crowdfunding in België: de beste sites en platformen

Crowdfunding zit duidelijk in de lift: vorig jaar werd in België zo’n 4 miljoen euro opgehaald via crowdfunding, vier keer zoveel als het jaar ervoor. Enkele populaire platformen maakten die opmars mee mogelijk.

Welke platformen zijn er?

Je inschrijven op zo’n platform is kinderspel, maar ga niet over één nacht ijs: uiteindelijk moet je mensen zo ver krijgen dat ze hun geld toevertrouwen aan jouw zaak. De sites vragen dan ook om je bedrijfsmissie en ambities duidelijk te formuleren. Vaak kan je ook een video uploaden om investeerders te overtuigen. Neem er zeker de nodige tijd voor, want hiermee kan je je crowdfundingproject maken of kraken!Angel.me (Belgisch)

Angel.me is er voor innovatieve en creatieve starters. Ofwel bied je je investeerders aandelen, ofwel kies je voor een beloningsysteem. Je kan je crowdfunders visibiliteit (sponsoring dus), kortingen of speciale aanbiedingen geven.


Voorbeeld? Rock & Rum is een gratis rockfestival voor jonge bands. Om het gratis te houden, verzamelden de organisatoren sponsors die hun bedrijf op het festival in de schijnwerpers konden zetten.
Bolero (Belgisch)

Via het Bolero-crowdfundingproject van KBC kan je aandelen of obligaties van je zaak verkopen. Je kan met Bolero tot 300.000 euro ophalen, wat het ook geschikt maakt voor grotere bedrijven.


Voorbeeld? BenSBugS verkoopt voeding op basis van insecten. De start-up haalt geld op om bijvoorbeeld heerlijke meelwormburgers aan de man te brengen.
Look & Fin (Belgisch)

Look & fin richt zich op groeiende kmo’s. Via het platform kan je enkel geld ophalen via leningen.


Voorbeeld? De winkels van Australian Home Made Icecream vind je terug in tal van Vlaamse winkelstraten. Ook op de Meir in Antwerpen, dankzij 101 investeerders die in amper één dag 250.000 aan de keten leenden.
KissKissBankBank (Belgisch)

Via KissKissBankBank ronsel je ‘kissbankers’, geldschieters voor je creatieve project (kunst, design, journalistiek, entertainment …). Je vindt er geen aandeelhouders, maar kiest zelf de beloning voor investeerders.


Voorbeeld? Het Franstalige magazine Medor, gespecialiseerd in ‘deep journalism’, zag het licht dankzij 213 kissbankers.
Spreds (Belgisch)

Spreds richt zich exclusief naar start-ups en werkt met leningen of aandelen. Er valt geld te rapen bij zowel het grote publiek als private investeerders.


Voorbeeld? 2-observe, een start-up uit de medische sector, ontwikkelde een bewakingscamera voor patiënten met behulp van 50 investeerders, goed voor 11% van de aandelen.
Ulule (Europees)

Ulule is de grootste Europese crowdfundingsite. Je vindt er veel kunstprojecten en journalistiek, maar ook gaming, technologie en goede doelen. Geldschieters worden geen investeerders, maar je kan ze wel beloningen uitdelen.


Voorbeeld? Charlie Magazine, een gratis online blad met de betere verhalen, wist onlangs 30.000 euro in te zamelen om zijn bestaan te verzekeren.
Kickstarter (Internationaal)

Kickstarter is wellicht de bekendste site voor crowfunding. Puur op donaties en sponsoring blies Kickstarter al 40.000 creatieve projecten leven in.


Voorbeeld? De jonge designer Ruben Opheide kon dankzij Kickstarter zijn eigen label, Ruben-O, op poten zetten. Dankzij hem kan je vandaag tegen een betaalbare prijs een designerbroek op maat laten maken.
Kadonation (Benelux)

Kadonation is een jong donatie-gebaseerd crowdfundingplatform (2017) waarop iedereen die een goed doel of de verwezenlijking van een sociaal project financieel wil ondersteunen, geld kan inzamelen. Dit alles met de laagste kost in de Benelux zijnde 4%.
Een site voor elke sector

Het gaat hard in de wereld van crowdfunding. Heel wat sectoren hebben hun eigen platform: AppsFunder voor app developers, Socrowd voor sociale projecten enzovoort. Ook lokaal schieten de initiatieven als paddenstoelen uit de grond, zoals het Brusselse Growfunding en Crowdfunding.gent.