Interim en zelfstandige in bijberoep: mag je combineren?

Heel wat uitzendkrachten dromen ervan om een zelfstandige activiteit op te starten. Nog anderen willen simpelweg een mooie cent on the side bijverdienen. Helaas bestaat nog wat verwarring rond de combinatie interim en bijberoep. Daardoor durven lang niet alle interimmers de stap zetten. Deze blogpost schept klaarheid: hieronder lees je de voorwaarden én enkele concrete voorbeelden.

Eerst nog dit. Interimwerk is misschien niet de gedroomde carrièresituatie, maar er zijn ook voordelen. Zoals het bijberoep. De werkonzekerheid die week- of dagcontracten veroorzaken, kan je counteren door je zelfstandige activiteit uit te voeren of voor te bereiden. Tijdens vrije dagen kan je aan je businessplan schaven, met een boekhouder praten en je marketing (zoals je website en sociale media) op poten zetten.Twee concrete voorwaarden

De standaardregel voor bijberoep? Je bent minstens halftijds via een contract aan de slag. Bij interimmers is dit gelijkaardig: je moet kunnen aantonen dat je in één kwartaal 235 uur gepresteerd hebt en dat minstens halftijds als loontrekkende. Hou dus goed je contracten en loonbrieven bij!


Let op: er zit een addertje onder het gras. De allereerste dag van je bijberoep moet je volgens de wet ook werken als loontrekkende. Het best schrijf je je in op een werkdag … of als je op voorhand zeker weet wanneer je via een tijdelijk contract aan de slag bent.Wat als je hier niet aan voldoet?

Dan word je automatisch zelfstandige in hoofdberoep. Dat kan perfect terwijl je nog werkt als interimmer. Je ‘kiest’ dus niet tussen hoofd- en bijberoep, maar het aantal uren dat je effectief als loontrekkende werkt, bepaalt je statuut. Het enige nadeel: in hoofdberoep betaal je altijd een minimale sociale bijdrage van 719,34 euro per kwartaal, hoeveel (of hoe weinig) je ook verdient.


Lees meer over het verschil in sociale bijdrage tussen hoofd- en bijberoep.Voorbeeld: hoofd- of bijberoep?

Tom werkt al jaren via een interimkantoor met regelmatige opdrachten. Is er onvoldoende werk, dan zit hij thuis. Omdat Toms passie ligt in het schilderen van huizen, wil hij hiervan zijn bijberoep maken. Via een kennis kreeg hij de vraag om de woning een nieuw kleurtje te geven.


Tom schrijft zich in als zelfstandige op 5 juli, de dag van zijn eerste opdracht in bijberoep. Maar zijn volgende interimopdracht (voltijds) start pas op 12 juli. Daardoor wordt hij voor het kwartaal juli – september beschouwd als zelfstandige in hoofdberoep. Intussen blijft hij gewoon uitzendwerk verrichten.Eerst bijberoep en dan pas interim: kan dat?

Absoluut. Als je de pech hebt dat je je vaste job verliest, kan je je bijberoep behouden en aan de slag gaan als uitzendkracht. Onder dezelfde voorwaarde: je moet minimaal 235 uur werken per kwartaal.Voorbeeld: ontslag en opzeg

Julie, webdesigner in bijberoep, kreeg haar ontslag op 10 mei. Omdat ze al een hele poos bij hetzelfde bedrijf werkte, krijgt ze een opzeggingsvergoeding tot 31 december. Haar bijberoep kan ze probleemloos behouden: die ruim 7 maanden durende vergoeding wordt gelijkgesteld met een vast loon.


Heeft Julie na de opzegperiode nog geen nieuwe vast job? Dan zijn er deze opties:

  • Bijberoep houden en werken op interimbasis (minimaal 235 uur per kwartaal).
  • Een uitkering combineren met bijberoep (onder specifieke voorwaarden).
  • Een starterstraject volgen (via de VDAB) om zelfstandige in hoofdberoep te worden.