Investeren in je zaak? Dit zijn je mogelijkheden tot financiering

Om je zaak te laten groeien en bloeien moet je investeren: in versterking, opleiding, technologie, machines, werkkapitaal, en ga zo maar door. Alleen heb je die centen doorgaans niet onder je matras liggen. Bij familie en vrienden aankloppen dan maar? Of naar de bank? Valabele pistes, maar weet dat er ook nog een aantal andere mogelijkheden zijn om kapitaal bijeen te sprokkelen.

1. Financiering of subsidie?

Eerst en vooral dit: de termen financiering en subsidie worden vaak op een hoopje gegooid. Onterecht, want er is een wezenlijk verschil tussen beide:

  • Bij een financiering beschikt je onderneming gedurende een bepaalde periode over een bepaalde som geld. Bij een lening, bijvoorbeeld, betaal je het geleende bedrag terug met daarbovenop meestal een intrest. Of je gebruikt het geld in het kader van een kapitaalsverhoging en geeft aandelen uit aan je investeerders.
  • In het geval van een subsidie, daarentegen, krijg je een som geld. Je hoeft dus niets terug te betalen. Om ervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan specifieke voorwaarden voldoen. Zo kom je als lokale starter in verschillende steden en gemeenten in aanmerking voor premies om je handelspand te renoveren of in te richten. De subsidieadviseurs van Xerius helpen je trouwens bij het opmaken en indien van jouw subsidiedossier. Hier doen we het hele verhaal over subsidieadvies uit de doeken.

Wist je dat...

... de overheid een online toepassing heeft ontwikkeld die je helpt met je kredietaanvraag. Met Ready4Credit ontdek je op basis van een aantal elementen van je bedrijf de sterke en zwakke punten van je kredietaanvraagdossier.

2. Verschillende financieringsmogelijkheden:

 1. De Winwinlening

Met dit initiatief creëert de Vlaamse overheid een wettelijk kader dat particuliere leningen aan kmo’s mogelijk maakt. Via een achtergestelde lening tot 200.000 euro kunnen particulieren fiscaal voordelig geld lenen aan je kmo, waarmee jij dan werkkapitaal of investeringen kan financieren.

Een achtergestelde lening, wat betekent dat? In geval van terugbetalingsproblemen of faillissement worden eerst alle andere schuldeisers terugbetaald. Dit soort lening heeft als grote voordeel dat je makkelijker een aanvullende lening krijgt bij de bank. 

 2. Tax Shelter voor startende ondernemingen


Particulieren kunnen van een fikse belastingvermindering – 30 tot 45% van hun investeringsbedrag – genieten als ze kapitaal verschaffen aan je startende vennootschap. Via de Tax Shelter-regeling kan je als vennootschap tot maximum 250.000 euro ophalen tijdens de eerste vier jaar dat je onderneming bestaat.

 3. Crowdfunding


Bij deze innovatieve financieringsvorm schakel je het grote publiek in om geld te verzamelen voor je project. Het principe: aan heel veel verschillende mensen en/of bedrijven vraag je een kleine som geld. Er bestaan heel wat nationale en internationale crowdfundingplatformen waar je je zaak aan investeerders kan voorstellen. Er bestaan 4 crowdfundingtypes:

  • Donation crowdfunding: de investeerder schenkt zijn geld.
  • Reward crowdfunding: in ruil voor zijn schenking ontvangt je investeerder een niet-financiële beloning.
  • Debt crowdfunding of crowdlending: de investeerder leent zijn geld in ruil voor een belofte van terugbetaling en intrest.
  • Equity crowdfunding: in ruil voor zijn geld ontvangt de investeerder aandelen van je onderneming.

 

3. Check de Subsidiedatabank

Naast de Winwinlening, Tax Shelter en crowdfunding zijn er nog tal van andere steunmaatregelen en financieringsmogelijkheden. Handig: de Vlaamse overheid verzamelde de mogelijkheden van de verschillende overheden allemaal in haar Subsidiedatabank. Een niet te missen halte dus in je zoektocht naar een gezonde financieringsmix. Wallonië heeft een soortgelijk initiatief.