Startersleningen: gunstige kredieten voor ondernemers

Voor sommige starters volstaan een laptop en een gezond stel hersenen, anderen hebben flink wat centen nodig om een eigen zaak op poten te zetten. Denk maar aan investeringen in een pand, machines, materialen of IT. Wie een vennootschap opricht, moet bovendien nog een minimumkapitaal bijeenharken. Deze gunstige startersleningen kunnen al een deel van je financiële noden dekken.

Ons belangrijkste devies? Hoe gunstig de voorwaarden van een lening ook zijn, het goedkoopste geld zit nog altijd in je eigen spaarpot. Je betaalt daar immers 0 euro rente op. Bovendien bewijs je zo aan andere investeerders dat je overtuigd bent van je eigen potentieel en er 100% voor wil gaan. Kortom: bekijk een krediet altijd als aanvulling op je eigen inbreng.Startlening+: lenen bij de overheid

De Vlaamse Overheid komt tussen om je een duwtje in de rug te geven. Via de Startlening+ van Participatiefonds Vlaanderen kan je tot 100.000 euro lenen. Je maakt kans op de lening als je nog niet of maximaal 4 jaar als zelfstandige of in een vennootschap werkt. De troeven:

  • Het gaat om een achtergestelde lening: bij geldproblemen hoef je het Participatiefonds pas als allerlaatste te vergoeden. Dat geeft andere geldschieters (zoals banken) meer zekerheid.
  • Je krijgt veel flexibiliteit bij de terugbetaling. Zo los je tijdens het eerste jaar enkel de interesten af.
  • Er is een soepele waarborgregeling, die afhangt van project tot project.


Winwinlening: bij particulieren, via overheid

De naam zegt het al: bij deze starterslening winnen beide partijen. Een particulier investeert geld in jouw bedrijf aan gunstige voorwaarden (zoals een belastingvermindering), waardoor jij acht jaar kan lenen aan een rente van 2%. De overheid zorgt voor het wettelijk kader, en het platform www.winwinner.be brengt bedrijven en investeerders samen.


Lees meer over de voordelen van de Winwinlening.Nog kredieten en steunmaatregelen

Bovenstaande leningen hebben dan wel de grootste bekendheid en populariteit, er bestaan ook nog tal van andere kredieten gesteund door de overheid: microkredieten, zwaardere leningen op lange termijn of financiële steun voor bepaalde types bedrijven of ondernemers.


De snelste weg naar het volledige aanbod? Surf naar de Vlaamse subsidiedatabank, waar je kan filteren op ‘type tegemoetkoming’.Vergeet ook deze 3 vormen van financiering niet

  1. Crowdfunding: geld ophalen via de crowd zit enorm in de lift. Check de beste crowdfundingsites.
  2. Privé-investeerders: hoewel nog geen gemeengoed, vind je bij ons ook meer en meer business angels.
  3. Banken: interessant om bijvoorbeeld je starterslening aan te vullen. Een sterk financieel plan met een duidelijke ambitie is wel cruciaal.


De eerste stap naar je starterslening?

Een goed gesprek met een boekhouder of andere financiële specialist! Zorg ook dat je je businessplan of businessmodelcanvas al uitgedokterd hebt. Want enkel met een klare kijk op je financiële behoeften én ambities weet je er de juiste lening of steunmaatregel uit te pikken.