Zelfstandig verpleegkundige worden: alles wat je moet weten

Je diploma verpleegkunde heb je op zak. En je deed ook al wat ervaring op. Dan is starten als zelfstandig verpleegkundige misschien wel iets voor jou. Je combineert vrijheid met flexibiliteit én bouwt intussen een vertrouwensband op met patiënten. Maar hoe begin je eraan? Wat met statuten, erkenningen, formaliteiten en beroepsverenigingen? Dit overzicht helpt je snel verder.

1. Vraag je erkenning aan

Om te starten als zelfstandige verpleegkundige kan je tot de conventie toetreden, zo krijg je een officieel nummer van het RIZIV. Want alleen dan hebben je patiënten recht op terugbetaling. Daarvoor laat je eerst je diploma reviseren door de Provinciale Geneeskundige Commissie. Daarna stuur je een kopie ervan door naar het RIZIV, samen met een aanvraag.


Meer info? Neem contact op met het RIZIV.
2. Praat eens met een boekhouder

Doen! Bij de meeste boekhouders is het kennismakingsgesprek gratis. Wellicht merk je na zo’n praatje dat een boekhouder je niet alleen kopzorgen zal besparen, maar je ook een pak geld kan opleveren. Denk maar aan je wagen en andere kosten (zie stap 6) die je kan inbrengen, of aan subsidies en interessante leningen.


Zo vind je een goede boekhouder.
3. Kies je statuut en ondernemingsvorm

Werk je nog vol- of deeltijds in loondienst als verpleegkundige? Dan kan je eventueel via het bijberoep uittesten of zelfstandige worden wel iets voor jou is. Als je je volledig zelfstandig wil vestigen, dan start je sowieso in hoofdberoep.


Lees meer over hoofd- en bijberoep.


Nog een knoop om vooraf door te hakken: start je als eenmanszaak of in een vennootschap? Je inkomsten zijn hiervoor veelal een graadmeter: als je relatief veel verdient, is een vennootschap interessanter. Maar er zijn nog andere criteria, zoals aansprakelijkheid.

Geen zorgen: een boekhouder (stap 2) begeleidt je in mensentaal naar de beste keuze.
4. Schrijf je in als zelfstandige

Om je in schrijven, ga je even langs in een ondernemingsloket in je buurt. Een eenmanszaak kan je online inschrijven. Verpleegkundige is trouwens een vrij beroep. Dat betekent dat je klanten geen btw hoeft aan te rekenen. Bij je inschrijving krijg je dan ook geen btw-nummer.


Een vrij beroep inschrijven, zoals zelfstandig verpleegkundige, is bij Xerius gratis.


Gelijktijdig met je inschrijving regel je de aansluiting bij het sociaal verzekeringsfonds. Elke drie maanden betaal je dan sociale bijdragen. In ruil bouw je rechten op, zoals kraamgeld, kinderbijslag, pensioenen, terugbetaling van gezondheidszorg enzovoort. Lees alles over sociale bijdragen.
5. Check je beroepsvereniging(en)

Als verpleegkundige kan je voor alle info over je sector bijvoorbeeld terecht bij het VBZV, de Vlaamse Beroepsvereniging voor Zelfstandig Verpleegkundigen. Zij kunnen je helpen bij al je vragen en weten je te vertellen waar je al je uitrusting, zoals de boekjes met getuigschriften, haalt. Je kan ook lid worden en geniet dan van een resem voordelen.
6. Maak eens de som

De beperkte kosten die je als zelfstandig verpleegkundige maakt, kan je allemaal inbrengen in je belastingen. Een eigen wagen en gsm zijn natuurlijk onontbeerlijk, net zoals medisch materiaal.

Alle kosten, sociale bijdragen en belastingen bij elkaar opgeteld, hou je netto gemiddeld ongeveer de helft over van je initiële inkomsten. Deze handige bruto-nettoberekening helpt je verder.
7. Kies een groep of ga solo

Je hebt verschillende opties. Maar welke keuze je ook maakt, je blijft altijd zelfstandige.

  • Eigen praktijk starten: je doet alles zelf, tot en met nieuwe patiënten aantrekken.
  • Beginnen in een bestaande (groeps)praktijk: zo krijg je de tijd om een vertrouwensband op te bouwen met patiënten voor je eventueel later zélf je eigen praktijk opent.
  • Erkende dienst voor thuisverpleging: één aanspreekpunt voor je vragen. Je kan er vaak opleidingen volgen rond zorgverstrekking, boekhouding, logistiek … Sommige patiënten vinden ook sneller de weg naar zo’n erkende dienst.8. Vergeet je verzekeringen niet

Als zelfstandige zijn enkele verzekeringen verplicht, andere zijn dan weer aanraders. Informeer zeker eens bij je boekhouder of bij je beroepsvereniging. En lees vooraf eens de blogpost hieronder met een duidelijk overzicht.


Meer info? Deze verzekeringen sluit je af als zelfstandige.
Meer info over zelfstandig verpleegkundige worden? Ontdek alles over hoe je start met een vrij beroep.