Zelfstandige worden in Antwerpen: 7 redenen om te ondernemen in ’t Stad

Het mag gezegd zijn: op een aantal vlakken is Antwerpen een voorloper op de rest van het land. Denk aan mode, architectuur, gastronomie … maar ook ondernemen. ’t Stad telt het grootste aantal starters en ondernemers van Vlaanderen. Geen toeval, als je kijkt naar de waaier aan organisaties en initiatieven die starten er makkelijker, goedkoper en simpelweg onweerstaanbaar maken. Zeven voordelen die je er als beginnend ondernemer geniet:

1. Gratis gesprek en begeleiding

Het Bedrijvenloket is het centrale contactpunt voor iedereen die onderneemt in Antwerpen. Eén telefoontje volstaat om een gratis startersgesprek aan te vragen. De stedelijke medewerkers helpen je met veel enthousiasme en deskundigheid op weg. Een warm aanbevolen eerste stap!2. Verschillende premies en financiële voordelen

Als starter kan je rekenen op tal van subsidies op Belgisch of Vlaams niveau – dit handig overzicht biedt de perfecte leidraad. Ook Antwerpen geeft startende ondernemers financieel een duwtje in de rug. Premies voor wie een handelspand renoveert, zijn bijvoorbeeld heel populair.


Zoals dat ook in andere steden gebeurt, betaal je normaal gezien een belasting aan stad Antwerpen voor elke vestiging die je als zelfstandige gebruikt. Is je ruimte niet groter dan 50 m2, dan ben je voor dat adres gelukkig geen vestigingstaks meer verschuldigd. Zo bespaar je jaarlijks minstens 200 euro.3. Starterstrajecten en -projecten

Gratis hulp als ondernemer in spe is sowieso mooi meegenomen. Afhankelijk van hoe je zaak er precies zal uitzien, heb je een paar opties:

  • Start it @kbc: met meer dan 400 start-ups de grootste start-up community in België. Naast Antwerpen als thuishaven heeft de incubator ook hubs in Brussel, Gent, Hasselt, Leuven en Kortrijk. Je kan je hier elk jaar inschrijven met een idee, dat je op het einde van de rit aan een jury mag ‘pitchen’. De beste voorstellen krijgen een jaar lang een gratis werkplek en begeleiding van ervaren coaches en mentoren.
  • BAAS: ook BAAS is een jaarlijks starterstraject, met dat verschil dat je een parcours kan volgen op maat. Pre-idee, pril idee, prestarter of starter: je kiest een reeks workshops die het best bij jouw ondernemingsstatus past. Deze 3 BAAS-laureaten blikken alvast enthousiast terug.
  • istart: nieuw incubatieprogramma voor technologische start-ups van imec dat gevestigd is in StartupVillage (waarover verder meer). Je krijgt er niet alleen trainingen, maar ook hulp om te internationaliseren en zelfs startkapitaal.
  • START! Antwerpen: via dit traject van Starterslabo leer je in vier workshops je ondernemingsplan Je werkt aan je plan in groep, maar krijgt ook persoonlijke tips.
  • Bryo, Voka’s afdeling voor jonge starters, organiseert regelmatig startersevents, infoavonden en roadshows in het teken van ondernemen.
  • Bijzonder waardevol voor scale-ups is het Antwerpse Netwerk Ondernemen, dat voor kruisbestuiving zorgt tussen ervaren bedrijfsleiders en


4. Coworkingspaces en andere hotspots

Niet geheel verwonderlijk was Antwerpen ook de thuisbasis van de eerste Belgische coworkingspace: Bar d’Office. Nadien schoten de flexplekken er als paddenstoelen uit de grond, zoals Plastron en BurooZ.


Vanaf juni opent StartupVillage in de Lange Gasthuisstraat. Deze tech incubator brengt verschillende internationale organisaties en scale-ups samen met begeleiders en investeerders (zoals imec en Cronos Groep). Het uiteindelijke doel? Een heus startersdorp creëren dat bruist van de creativiteit.'Wifi will do'

Daarnaast geldt natuurlijk ook: waar een wifi is, is een weg. Check dus zeker eens de connectie in deze knusse wifi-spots. Of combineer ’s zomers werk en een cocktail op deze wifi-terrassen.5. Laagdrempelig netwerken

Moet je nog een netwerk uitbouwen, dan zijn de Open Coffee-events zeker je cup of tea. Je kan er als zelfstandige ongedwongen een gesprek aanknopen of je pitch uittesten. Scan deze kalender op Open Coffee-afspraken dichtbij Antwerpen.


Zodra je begint te netwerken, kan BNI (Business Network International) een interessante piste zijn. Wereldwijd bestaat die vereniging al lang, maar nu is ze ook bezig aan een opmars in Vlaanderen (en Antwerpen). Het netwerk zet vooral in op mond-tot-mondreclame.


SINC, Students for Innovation & Cooperation, is een Antwerpse studentenvereniging opgericht voor en door studenten. De organisatie helpt je aan nuttige info en strategische contacten, en houdt je op de hoogte van evenementen in je buurt.


Ook via de community van Start it @kbc kom je in contact met andere start-ups, experten, bedrijven en mentoren zodat je elkaar belangeloos kan verder helpen volgens het ‘pay it forward’-principe.6. Opstap voor student-ondernemers

Als student-ondernemer geniet je voordelen zoals een flexibel examenrooster en professionele coaching. Verdere ondersteuning biedt TAKEOFFANTWERP, een initiatief van meerdere scholen. Er worden tal van interessante events georganiseerd en in hun coworkingspace kan je werken en vergaderen. Elke dinsdag staat een begeleider klaar om je prangende startersvragen te beantwoorden.


Het platform Start-upAntwerp, opgericht door de Antwerp Entrepreneur Academy, stimuleert studenten tot het ondernemerschap door inspirerende verhalen te delen van prille ondernemers.


Tot 2017 waren het uitsluitend de scholen die ondernemende studenten een voorkeursbehandeling gaven. Maar nu is er ook een officieel sociaal statuut voor de student-zelfstandige. Welke voorwaarden en voordelen daarmee gepaard gaan, zetten we in deze blogpost op een rij.7. De juiste keuze voor je formaliteiten

Waar je ook info inwint of welk traject je ook volgt, enkele formaliteiten zijn verplicht. Zo kan je jezelf pas officieel zelfstandige noemen als je ingeschreven bent bij een sociaal verzekeringsfonds zoals Xerius.Klaar om je zaak in 't Stad uit de grond te stampen?

Schrijf je online in als zelfstandige, da’s snel en eenvoudig.