Corona & jouw zaak: de meest gestelde vragen

Covid-19 – beter bekend onder zijn roepnaam “coronavirus” – houdt de wereld al maanden in een wurggreep. De pandemie brengt ook veel ondernemers in ademnood. Wat kan jij doen om het hoofd boven water te houden? Hier vind je een overzicht van de bestaande reddingsboeien, en de meest prangende vragen die zelfstandigen zich erover stellen.

Welke steunmaatregelen kan je genieten als zelfstandige? 

1. Relance-uitkering

Zelfstandigen die heropstarten na verplichte sluiting, maar een omzetdaling vaststellen, kunnen op deze uitkering rekenen.

 

2. Overbruggingsrecht

Ondersteunt je inkomen als zelfstandige bij tijdelijke onderbreking van je activiteit. De bestaande regeling is nu versoepeld, zodat deze vlot kan worden toegepast in coronatijden.


3. Uitstel van betaling sociale bijdragen

Zo kan je eerst je leveranciers betalen, en andere dringende facturen. Die sociale bijdragen komen later wel.


4. Vrijstelling sociale bijdragen

Ook deze bestaande regeling is versoepeld. Je kan makkelijker vrijgesteld worden van de sociale bijdragen bij financieel stormachtig weer.


5. Verlaging sociale bijdragen

Knaagt het coronavirus gevoelig aan je inkomsten als zelfstandige? Dan kan je een aanvraag indienen om lagere voorschotten te betalen.


6. Ziekte-uitkering

Wanneer je zelf het virus te pakken hebt en voor minstens 8 dagen arbeidsongeschikt bent.


7. Subsidie Vlaams beschermingsmechanisme

Deze steunmaatregel, die afhankelijk is van de omzet van het bedrijf, moet een faillissement voorkomen.


8. Corona-ouderschapsverlof

Moet je als zelfstandige tijdens de maanden mei of juni je activiteiten onderbreken om voor je kinderen te zorgen? Dan kan je corona-ouderschapsverlof nemen. Op deze pagina krijg je alle nodig informatie en kan je een aanvraag indienen.


Kom je van de regen in de drop terecht? Dan kan je deze steunmaatregelen combineren. Je hoeft dus geen keuze te maken. Zorg dan wel dat je bij controle achteraf kan bewijzen dat je voldeed aan de voorwaarden van elke steunmaatregel.


Wil je weten welke steun jij kan krijgen? Xerius vertelt het jou graag. Straffer nog: wij brengen die steun graag voor jou in orde.

Contacteer Xerius
Steun aanvragen

Meest gestelde vragen over de relance-uitkering

Wat is het verschil met het crisis-overbruggingsrecht?

De relance-uitkering beoogt een andere doelgroep. Het gaat bij de relance-uitkering om een steunmaatregel voor zelfstandigen die heropstarten na een verplichte sluiting. Het crisis-overbruggingsrecht is bestemd voor zelfstandigen die verplicht sluiten of door de coronacrisis minstens 7 opeenvolgende dagen in één maand hun activiteit onderbreken.


Hoe vraag ik de relance-uitkering aan?

De uitkering zal je eenvoudig online kunnen aanvragen via het formulier dat je gaat vinden op de algemene coronapagina. 
Wat als ik onterecht een uitkering kreeg?

Kreeg je voor een bepaalde maand een uitkering, maar voldeed je voor die maand niet aan de voorwaarden? Dan ben je verplicht om dit te melden aan Xerius en je uitkering terug te betalen.


Zo vermijd je dat je tegen de lamp loopt bij de controles die de overheid later uitvoert.

Veelgestelde vragen over het overbruggingsrecht

Wanneer kom ik in aanmerking voor het overbruggingsrecht? 

Ben jij

 • of zelfstandige in hoofdberoep?
 • of meewerkende partner?
 • of een zogenaamde primostarter? Dit wil zeggen: een starter in hoofdberoep die voor de eerste keer een activiteit als zelfstandige uitoefent, en daarbovenop gebruik maakt van de starterskorting?

Dan is het simpel: je hebt recht op een volledig overbruggingsrecht als je aan de voorwaarden voldoet, ongeacht je inkomen.


Ben jij

Dan heb je in de meeste gevallen momenteel geen recht. Je inkomen bepaalt of je  later toch nog recht hebt op het volledige of halve overbruggingsrecht.


En het blijft niet bij deze categorieën. Om overbruggingsrecht te krijgen moet je ook één van de onderstaande vakjes kunnen aankruisen:

 • Je bent als zelfstandige actief in de horeca. Je hebt dan zelfs recht op steun indien je de zaak niet helemaal sluit, bijvoorbeeld door het aanbieden van afhaalmaaltijden.
 • Je werkt niet in de horeca maar de overheid verplicht je toch om de zaak te sluiten, en dat voor minstens één dag.
 • Je bent actief in een andere sector dan de horeca, en je beslist zelf om de deuren te sluiten of je activiteiten minstens 7 dagen te onderbreken. Dat kan je bijvoorbeeld doen omdat je te weinig klanten hebt. Of simpelweg om te vermijden dat mensen ziek worden.

Er schuilt één addertje onder het gras. Je kan geen beroep doen op overbruggingsrecht als je de zaak opstartte na 10 maart 2020 en door corona meteen weer moest sluiten. Kan je aantonen dat je vóór de crisis al de nodige stappen zette voor de opstart? Dan kom je wel weer in aanmerking.

Kan ik als bedrijfsleider met een vennootschap een overbruggingsrecht krijgen?

Jazeker, op voorwaarde dat je onderneming gedwongen wordt om de activiteiten te onderbreken (of minstens 7 opéénvolgende dagen onderbreking in dezelfde maand bij niet-verplichte sluiting).Telt je vennootschap meerdere zaakvoerders? Dan kunnen jullie allemaal apart een aanvraag overbruggingsrecht indienen.


Bekleed je een mandaat in meerdere vennootschappen? Dan dien je de activiteiten in alle vennootschappen stop te zetten.
Ik ben zelfstandige in bijberoep. Kan ik overbruggingsrecht krijgen?

Dat is een moeilijke kwestie, die afhangt van hoe lang je zelfstandige bent..


1. Ben je 3 jaar of minder zelfstandige? Dan ben je een starter.


Om je aanvraag te kunnen beantwoorden, heeft Xerius je definitieve inkomen als zelfstandige nodig van het jaar 2020. Dat cijfer geeft de FOD Financiën pas over 2 jaar aan ons door. Bijgevolg kan je pas in 2022 de uitkering ontvangen.


Na het ontvangen van dit definitieve inkomen zijn er dan 3 mogelijke situaties:

 • je inkomen van 2020 is kleiner dan € 6.996,89. Dan heb je geen recht op overbruggingsrecht.
 • je inkomen van 2020 ligt tussen € 6.996,89 en € 13.993,78. Je hebt recht op een halve uitkering.
 • je inkomen van 2020 is groter dan € 13.993,78. Je krijgt een volledige uitkering.

  2. Ben je langer dan 3 jaar actief? Dan ben je een gevestigde zelfstandige.

  In jouw geval wordt eerst en vooral gekeken of je nu al recht hebt op een uitkering. Of dat zo is, hangt af van het inkomen waarop je voorlopige sociale bijdragen zijn berekend. Ter info: dat is je inkomen van 3 jaar terug.


  • Is dat inkomen uit 2017 kleiner dan € 6.996,89? Dan heb je momenteel geen recht.
  • Ligt dat inkomen uit 2017 tussen € 6.996,89 en € 13.993,78? Je hebt recht op een halve uitkering.
  • Is je inkomen uit 2017 groter dan € 13.993,78? Dan kan je een volledige uitkering krijgen.

  Een gouden raad voor jou als gevestigde zelfstandige: kijk goed uit dat je in 2020 geen vermindering van je bijdragen vraagt. Vraag je immers een vermindering onder de grens van € 6.996,89, dan verlies je het recht op de uitkering en wordt deze teruggevorderd.


  Lees hier wat er precies gebeurt wanneer Xerius je definitieve inkomen van 2020 doorkrijgt van de FOD Financiën.


  Let wel, in deze uitzonderingsgevallen moet je nog steeds voldoen aan de basisvoorwaarden om een overbruggingsuitkering te krijgen:

  • je bent door de overheid gedwongen je zaak minstens één dag te sluiten.
  • of je werkt in een andere sector waar je niet verplicht bent te sluiten, en je beslist toch je onderneming minstens 7 opeenvolgende dagen in eenzelfde maand volledig te sluiten. Bijvoorbeeld uit voorzorg, of omdat je te weinig klanten hebt.  Kan ik als student-zelfstandige of onder artikel 37 het overbruggingsrecht krijgen?

  Die beslissing hangt af van hoe lang je zelfstandige bent.


  Is dat 3 jaar of minder? Dan ben je een starter.


  In dat geval dient Xerius je definitieve inkomen als zelfstandige te kennen in 2020. Dat vernemen wij pas binnen 2 jaar, via de FOD Financiën. Daarom krijg je de uitkering pas in 2022.


  Voel je nu al aan je theewater dat je inkomen dit jaar hoger zal liggen dan € 6.996,89? Vraag dan nu al je overbruggingsrecht aan. Zo kan Xerius jou binnen 2 jaar uitbetalen.


  Klik hier om meer te lezen over de regularisatie.


  Is dat langer dan 3 jaar? Dan ben je een gevestigde zelfstandige.

  Xerius vlooit eerst even na of je nu al recht hebt op een uitkering. Dat doen we op basis van je inkomen van 3 jaar terug, waarop je voorlopige sociale bijdragen zijn berekend.

  Je krijgt dan als student-zelfstandige

  • geen uitkering als je inkomen uit 2017 kleiner is dan € 6.996,89.
  • een halve uitkering indien dat inkomen ligt tussen € 6.996,89 en € 13.993,78.
  • de volledige uitkering als je inkomen uit 2017 groter is dan € 13.993,78.

  Ben je aangesloten als zelfstandige onder artikel 37 (hoofdberoep gelijkgesteld met bijberoep)? Dan krijg je:

  • geen uitkering als je inkomen uit 2017 kleiner is dan € 6.996,89.
  • een halve uitkering indien dat inkomen ligt tussen € 6.996,89 en € 7.330,52
  • de volledige uitkering als je inkomen uit 2017 groter is dan € 7.330,52. In deze situatie zetten we je aansluiting vanaf 1 januari volgend jaar ook om naar zelfstandige in hoofdberoep. Dat merk je niet aan je sociale bijdragen, want je betaalt sowieso evenveel als iemand in hoofdberoep. Maar zo bouw je wel je eigen sociale rechten op. Best belangrijk als je bijvoorbeeld op een terugbetaling van ziektekosten rekent.
   

  Belangrijk: vraag in 2020 zeker geen vermindering van je bijdragen. Je verliest immers het recht op de uitkering als je een vermindering vraagt onder de grens van € 6.996,89. Dat bedrag wordt dan zelfs teruggevorderd.


  Wat is de volgende stap wanneer de FOD Financiën je definitieve inkomen van 2020 doorgeeft aan Xerius? Je leest er hier alles over.


  Let wel, in deze uitzonderingsgevallen moet je nog steeds voldoen aan de basisvoorwaarden om een overbruggingsuitkering te krijgen. Die lees je hierboven.
  Ik ben gepensioneerd en tegelijk actief als zelfstandige. Kan ik overbruggingsrecht krijgen?

  Dat kan. Je komt in aanmerking voor het halve overbruggingsrecht als je inkomen hoger ligt dan € 6996,89. Hou er wel rekening mee dat de combinatie van je brutopensioenbedrag en overbruggingsrecht wordt geplafonneerd tot maximum € 1.614,10. Het bedrag van je overbruggingsrecht wordt verminderd met het gedeelte dat deze grens overschrijdt.


  Belangrijk: ook gepensioneerden zelfstandigen moeten nog steeds voldoen aan de basisvoorwaarden om een overbruggingsuitkering te krijgen:

  • je bent door de overheid gedwongen je zaak minstens één dag te sluiten.
  • of je werkt in een andere sector waar je niet verplicht bent te sluiten, en je beslist toch je onderneming minstens 7 opeenvolgende dagen in eenzelfde maand volledig te sluiten. Bijvoorbeeld uit voorzorg, of omdat je te weinig klanten hebt.
  Ben je aangesloten bij Xerius?
  En kom je mogelijk in aanmerking als bijberoeper of gepensioneerde zelfstandige?
  Dan krijg je een bericht van ons om de aanvraag in orde te brengen. Je aanvraag doe je op deze pagina.  Hoeveel overbruggingsrecht krijg ik?

  Krijg je het halve overbruggingsrecht, dan bedraagt je uitkering € 645,85. Heb je een persoon ten laste bij het ziekenfonds? Dan stijgt het bedrag tot € 807,05.


  Heb je recht op het volledige overbruggingsrecht? Je volledige uitkering is dan € 1291,70. Met één of meerdere personen ten laste bij het ziekenfonds wordt dat € 1614,10. Wat onder “personen ten laste bij het ziekenfonds” precies verstaan wordt, kan je hier nalezen.


  Je kunt de uitkering krijgen zowel voor maart, april als mei, afhankelijk van de maanden waarin je jouw activiteiten onderbreekt. Is dat het geval in meerdere maanden? Dan krijg je voor al die maanden een uitkering overbruggingsrecht.
  Betaal ik belastingen en sociale bijdragen op het overbruggingsrecht?

  Ja en neen. Je uitkering is belastbaar, want het gaat om een vervangingsinkomen. Dit komt dus in Deel 1 / vak IV / code 1271 – 87/ 2271 – 57 van je belastingaangifte.


  Op het bedrag wordt echter geen bedrijfsvoorheffing ingehouden. Je krijgt hiervoor een fiscale fiche 281.18 (vervangingsinkomen).


  Het overbruggingsrecht wordt evenmin meegerekend voor je sociale bijdragen.  Met welke uitkeringen mag ik het overbruggingsrecht combineren?

  Dat is best wel een heel lijstje. Je mag het overbruggingsrecht combineren met:

  • gedeeltelijke uitkering mantelzorg
  • gedeeltelijke moederschapsuitkering
  • arbeidsongeschiktheidsuitkeringen die je niet gelijktijdig ontvangt, en dat in twee gevallen:
   • kreeg je een arbeidsongeschiktheidsuitkering vanaf 1 maart tot 16 maart en stopzetting vanaf 20 tot 28 maart? Dan krijg je overbruggingsrecht voor maart.
   • kreeg je overbruggingsrecht vanaf 20 maart tot 28 maart en was je arbeidsongeschikt vanaf 25 maart? Dan krijg je overbruggingsrecht voor maart, maar niet voor april. Je ontvangt dan ten vroegste vanaf april opnieuw arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.
  • uitkering vervroegd pensioen
  • uitkering wettelijk pensioen
  • uitkering overlevingspensioen
  • Pensioenuitkering om medische redenen voor de vervroegde pensioenleeftijd
  • uitkeringen van de RVA voor tijdelijke werkloosheid, transitiepremie of de vroegere werkhervattingstoeslag (op voorwaarde dat de cumul toegelaten is door de RVA. Steek daar dus zeker eens je licht op)
  • Uitkeringen tijdskrediet en loopbaanonderbreking

  Helaas bestaan er ook uitkeringen die je niet mag combineren met overbruggingsrecht:

  • arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, ook al heb je bij een progressieve tewerkstelling de goedkeuring van de adviserend geneesheer om onbeperkt te werken. Anders gezegd: je mag geen ziekteuitkering van je ziekenfonds ontvangen tijdens de periode van je overbruggingsrecht.
  • volledige uitkering mantelzorg
  • volledige uitkering moederschapsuitkering
  • bij gelijktijdige opname van geboorteverlof en overbruggingsrecht. Neem je het geboorteverlof (of vaderschapsverlof) en je overbruggingsrecht op in aparte tijdvakken? Dan mag de combinatie wel.
  • uitkering Kind&Gezin voor Brussel (NL) en Vlaanderen. Er bestaat geen cumulverbod vanuit het sociaal statuut, maar Kind&Gezin kent de tegemoetkoming niet toe aan onthaalmoeders met overbruggingsrecht. Daarom kan je beide uitkeringen in de praktijk niet combineren. 
  • uitkering ONE (Office de la Naissance et de l’Enfance) voor Brussel (FR) en Wallonië. Deze compensatie kan worden uitbetaald voor het financiële verlies dat je lijdt door corona, maar daarbij wordt rekening gehouden met andere steunmaatregelen die je krijgt, waaronder het overbruggingsrecht. Vraag daarom eerst overbruggingsrecht aan en pols vervolgens naar de uitkering bij ONE voor de rest van je financiële verlies.  Als ik een overbruggingsrecht krijg als bedrijfsleider, mag ik mezelf dan nog een loon uitkeren?

  Inderdaad, dat kan. Het toekennen van een overbruggingsrecht staat los van de bezoldigingen die je krijgt van je vennootschap. Die bezoldiging kan zowel een loon zijn als een voordeel alle aard.
  Mag je overbruggingsrecht aanvragen voor élke zelfstandige binnen het gezin?

  Ja: elke zelfstandige binnen het gezin, die voldoet aan de voorwaarden, kan een beroep doen op het overbruggingsrecht.
  Mijn zaak is verplicht dicht, maar mijn webshop is nog open. Kom ik in aanmerking voor overbruggingsrecht?

  Ja. Je recht blijft inderdaad bestaan. Je moet de zaak verplicht sluiten – waardoor je de uitkering krijgt – maar een webshop uitbaten is een toegelaten activiteit. In feite val je onder dezelfde regel als een gesloten restaurant dat afhaalmaaltijden blijft verkopen.


  Nee. Als je niet verplicht bent om te sluiten, maar toch de deuren dicht doet omdat er bijvoorbeeld geen klanten meer komen of je geen personeel meer hebt. Dan moet je je activiteiten volledig stoppen voor tenminste 7 opeenvolgende dagen en dus ook je webshop om recht te hebben op het overbruggingsrecht.
  Kan ik als zorgverlener of medisch beroep een overbruggingsrecht krijgen?

  Dat kan, indien je alle niet-dringende medische activiteiten minstens 7 opeenvolgende dagen stopt. Je komt dus nog enkel tussen voor dringende medische gevallen.
  Verlies ik mijn uitkering als ik voor mijn zaak de telefoon opneem?

  Dat zou nogal kras zijn. Beperkte activiteiten, gericht op het voortbestaan van je zaak, blijven toegestaan. Beantwoorden van telefoon en e-mail valt daar zeker onder.


  Andere activiteiten daarentegen zijn niet meer toegestaan. Denk aan een advocaat die zijn klanten blijft adviseren of een makelaar die doorgaat met huizen verkopen.
  Ik krijg een overbruggingsrecht. Mag ik aan de slag als uitzendkracht?

  Dat mag, al dien je het aantal gewerkte dagen goed bij te houden. Werk je genoeg dagen om mogelijk recht te hebben op een werkloosheidsuitkering? Dan krijgt dit voorrang en vervalt het overbruggingsrecht, zelfs indien de werkloosheidsuitkering lager is. Een tip: vraag dit zeker eens na bij de RVA.
  Wordt de periode van het corona-overbruggingsrecht afgehouden van de totale periode van overbruggingsrecht waarop ik als zelfstandige recht heb gedurende mijn loopbaan?

  Neen. Het corona-overbruggingsrecht voor maart, april en mei worden niet meegerekend om te bepalen hoeveel overbruggingsrecht je nog in jouw “rugzakje” hebt. Deze maanden komen dus bovenop de 24 maanden overbruggingsrecht waarop je recht hebt als zelfstandige, verdeeld over periodes van maximaal 12 maanden.
   


  Wat betekent het begrip “personen ten laste bij het ziekenfonds” op mijn aanvraag voor overbruggingsrecht?

  Dat kan je partner zijn, je kind of een familielid tot in de derde graad. Het beroeps- of vervangingsinkomen van de partner mag ook niet hoger liggen dan 2.534,53 euro bruto per kwartaal. Anders is er van “ten laste” geen sprake meer.


  Hou er rekening mee dat iemand maar ten laste kan zijn bij één van beide partners in het gezin. Met andere woorden: het kind is ten laste van papa of van mama, nooit van allebei tegelijk.


  Een gezinslid dat een werkloosheidsuitkering of een ziekte-uitkering krijgt, kan nooit ten laste zijn.
  Hoe vraag ik het overbruggingsrecht aan?

  Wil je een aanvraag doen voor het volledige overbruggingsrecht? Dat kan makkelijk door op de knop hieronder te drukken en het online formulier in te vullen.

  Volledig overbruggingsrecht aanvragen

  Een aanvraag voor het gedeeltelijk overbruggingsrecht doe je door op de knop hieronder te drukken en het formulier in te vullen. Hiervoor is er een beveiligde procedure. We vragen om je te identificeren via je unieke klantnummer Xerius, je elektronische identiteitskaart of via de app itsme.

  Gedeeltelijk overbruggingsrecht aanvragen

  Dien je aanvraag zeker tijdig in. Dat wil zeggen: vóór het einde van het tweede kwartaal volgend op het kwartaal van de tijdelijke onderbreking door het coronavirus. Met andere woorden: tegen 30 september 2020 voor een onderbreking in maart, tegen 31 december 2020 voor een onderbreking in april en mei.
  Wat als ik onterecht een uitkering kreeg?

  Kreeg je voor een bepaalde maand een uitkering, maar voldeed je voor die maand niet aan de voorwaarden? Dan ben je verplicht om dit te melden aan Xerius en je uitkering terug te betalen.


  Zo vermijd je dat je tegen de lamp loopt bij de controles die de overheid later uitvoert.

  Meest gestelde vragen over het uitstel van betaling sociale bijdragen

  Wie kan dit uitstel vragen?

  Simpel: iedere zelfstandige. Hoe hoog je inkomen ook is, of je nu in hoofdberoep zelfstandige bent of in bijberoep, het maakt allemaal niet uit.
  Voor welke bijdragen kan ik uitstel krijgen?

  Uitstel is mogelijk voor de sociale bijdragen voor alle kwartalen van 2020. Voor de regularisatiebijdragen van 2018 die in een kwartaal vallen waarvoor je uitstel vraagt, krijg je ook respijt.


  In deze tabel geven we je een handig overzicht van de vervaldata als je uitstel vraagt.

  Voor de (regularisatie)bijdrage met als vervaldatum…

  krijg je uitstel tot…

  31 maart 2020

  31 maart 2021

  30 juni 2020

  30 juni 2021

  30 september 2020

  30 september 2021

  31 december 2020
  15 december 2021

  Hou de nieuwe vervaldata goed in de gaten. Want alleen als je tijdig betaalt, behoud je al je sociale rechten. Daarom stuurt Xerius jou elk kwartaal een afrekening met alle openstaande bijdragen met hun vervaldatum.


  Belangrijk: je kan geen uitstel krijgen voor bijdragen die reeds betaald moesten zijn, noch voor een lopend afbetalingsplan. Uiteraard kunnen we wel een nieuw of aangepast afbetalingsplan afspreken. Maar daar komen altijd de wettelijke verhogingen bovenop.
  Ik kreeg uitstel van betaling, maar betaal mijn sociale bijdragen automatisch, via domiciliëring. Wat nu?

  In dat geval houdt Xerius de domiciliëring tegen. Het geld zal dus niet van je rekening gaan.
  Ik heb uitstel gevraagd maar betaal toch niet mijn bijdragen binnen de verlengde termijn. Op welke blaren moet ik dan zitten?

  Dan verlies je het voordeel van het uitstel. Bijgevolg worden er verhogingen aangerekend en moet je onterecht gekregen uitkeringen terugbetalen . Geen goede zet, dus.
  Moet ik de jaarlijkse vennootschapsbijdrage betalen voor 30 juni?

  NEE. Voor de betaling van de jaarlijkse vennootschapsbijdrage krijgt iedere vennootschap tijd tot 31 oktober. Dit uitstel wordt automatisch toegekend. Je hoeft hier geen aanvraag voor te doen.


  Normaal krijg je deze afrekening eind mei. Dit jaar zal deze uitzonderlijk ook iets later in de bus vallen.
  Waar vraag ik dit uitstel van betaling aan?

  Je bent daarvoor bij Xerius aan het juiste adres. Klik vóór 15 december op de knop hieronder en ga naar het webformulier. Ook mooi meegenomen: je krijgt meteen een bevestiging, zodat je op beide oren kan slapen.

  Uitstel aanvragen  Kan ik de betaling van de sociale bijdragen uitstellen? En ondertussen gebruik maken van het geboorteverlof of moederschapsuitkering?

  Ja, als je aan de voorwaarden voldoet:

  • Een voorwaarde om recht te hebben op geboorteverlof is dat voor de twee kwartalen die voorafgaan aan de bevalling de sociale bijdragen betaald zijn.
  • Om recht te hebben op een moederschapsuitkering moeten het tweede en derde kwartaal voorafgaand aan de bevalling betaald zijn.

  Vroeg je voor deze kwartalen uitstel aan, dan beschouwen wij deze voorlopig als in orde. Zorg ervoor dat je de bijdragen voor de uitgestelde kwartalen zeker betaalt voor de nieuwe vervaldatum.


  Breng je de uitgestelde bijdragen niet in orde voor de nieuwe datum? Dan vervallen al je rechten. Concreet wil dit zeggen dat je je geboorteverlof of je moederschapsuitkering moet terugbetalen. Daardoor valt ook het kwartaal vrijstelling na je bevalling en de 105 gratis dienstencheques weg.

  Meest gestelde vragen over de vrijstelling sociale bijdragen

  Wie kan deze vrijstelling aanvragen? En wanneer?

  Vrijstelling kan je krijgen als je zelfstandige bent in hoofdberoep en financieel slagzij maakt door de coronacrisis. Vraag de vrijstelling pas aan na ontvangst van je afrekening voor het kwartaal of de kwartalen waarvoor je vrijstelling wil vragen. Een vrijstelling aanvragen voor een toekomstig kwartaal gaat niet, dus zo kan je meteen een aanvraag indienen voor alle gewenste kwartalen.
  Waar vraag ik de vrijstelling aan?

  Je kan de vrijstelling aanvragen via Xerius, door het formulier af te printen en aan ons te bezorgen per post of via e-mail. Of je richt je aanvraag rechtstreeks tot het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, de instantie die de knoop doorhakt.

  Bij je aanvraag moet je bewijzen uploaden. Een document waarin je verwijst naar de coronacrisis volstaat.

   
  Kan ik een vrijstelling vragen voor een kwartaal waarvoor ik al uitstel vroeg?

  Ja, dat kan. Een vrijstelling van de bijdragen aanvragen blijft mogelijk, zelfs als er in eerste instantie om uitstel is gevraagd.

  Meest gestelde vragen over verlaging sociale bijdragen

  Kom ik in aanmerking om deze verlaging aan te vragen?

  Ben jij een zogenaamde gevestigde zelfstandige, die langer dan 3 jaar aangesloten is bij een sociaal verzekeringsfonds? Lees dan vooral verder, want deze informatie is echt voor jou bestemd.


  Ben jij minder dan 3 jaar actief, en dus een starter? Dan kan je geen beroep doen op deze verlaging. Je komt misschien wel – als je zelfstandig bent in hoofdberoep – in aanmerking voor de starterskorting. Je betaalt dan lagere sociale bijdragen tijdens de eerste vier kwartalen als zelfstandige. Hier lees je er alles over.
  Aan welke voorwaarden moet ik voldoen ?

  Alle categorieën van zelfstandigen – zowel in hoofdberoep als bijberoep – kunnen de verlaging aanvragen. Daarvoor moet je deze beide vakjes kunnen aanvinken:


  • het coronavirus steekt stokken in je wielen, bijvoorbeeld in de vorm van omzetverlies.
  • je weet zeker dat je inkomen van 2020 jaar lager zal zijn dan je inkomen van 2017, het jaar waarop de berekening van je voorlopige sociale bijdragen is gebaseerd.  Hoeveel kunnen mijn sociale bijdragen verlagen?

  Deze tabel geeft jou een voorbeeld van de drempelbedragen voor zelfstandigen in hoofdberoep.

  Wil je een overzicht van de drempelbedragen voor alle categorieën? Dat vind je hier.

  Met een inkomen in hoofdberoep van…

  …is je verlaagde sociale bijdrage

  minder dan €13.993,78
  €739,05 per kwartaal
  tussen €13.993,79 en €17.631,06
  €931,15 per kwartaal
  tussen €17.631,07 en €22.213,74
  €1.173,18 per kwartaal
  tussen €22.213,75 en €27.987,56
  €1.478,11 per kwartaal
  tussen €27.987,57 en €39.580,39
  €2.090,36 per kwartaal
  tussen €39.580,40 en €55.975,11
  €2.956,22 per kwartaal

  Een berekening als voorbeeld:

  • Je voorlopige sociale bijdragen die je nu betaalt als zelfstandige in hoofdberoep zijn gebaseerd op je netto belastbaar jaarinkomen van 2017. Dat bedroeg toen bijvoorbeeld € 35.000.
  • Door de coronacrisis verwacht je dit jaar echter slechts een inkomen van € 20.000.
  • Daarom kan je een verlaging aanvragen tot de drempel van € 22.213,74.
  • Je betaalt dan een kwartaalbijdrage van € 1.173,18 in plaats van € 1.848,46.

  Een gouden tip: zorg ervoor dat je uiteindelijke inkomen inderdaad lager ligt dan de drempel die je kiest, bijvoorbeeld door onkosten te maken. Anders krijg je een boete op je boterham. Lukt het niet om onder die drempel te blijven? Stort dan bij voor je sociale bijdragen in 2020.

  Ben je zelfstandige in bijberoep?

  En liggen je verwachte inkomsten voor het volledige jaar lager dan €1.548,18? Dan kan je de sociale bijdragen verlagen tot €0.


  Ben je als zelfstandige actief na je pensioen?

  En ligt je verwachte jaarinkomen lager dan €3.096,37? Dan kan je eveneens je sociale bijdragen verlagen tot €0.


  Volg de snelste weg voor je aanvraag van de verlaging sociale bijdragen

  Door de aanvraag online in te dienen, krijg je meteen een antwoord.

  • Optie 1: contacteer je boekhouder. Wanneer hij de aanvraag online ingeeft bij Xerius, volgt er snel een goedkeuring.
  • Optie 2: dien zelf de aanvraag in via MijnDossier .
  • Optie 3: vul het formulier in op onze website.  Wat is de impact van regularisaties op mijn overbruggingsrecht als zelfstandige in hoofdberoep?

  Als zelfstandige in hoofdberoep betaal je steeds de wettelijke minimumbijdrage, ook na het krijgen van een vermindering. Regularisaties of verminderingen hebben dus geen impact op een tijdelijke crisismaatregel zoals jouw corona overbruggingsrecht.
  Wat is de impact van regularisaties en verminderingen op mijn overbruggingsrecht als zelfstandige in bijberoep, onder artikel 37 of als actieve gepensioneerde?

  In dat geval zijn er 3 scenario’s mogelijk.

  Scenario 1: je hebt geen recht op het overbruggingsrecht omdat je inkomsten in 2017 lager liggen dan € 6.996,89. Met vrijwillig hoger betaalde bijdragen mag geen rekening worden gehouden.


  Wat gebeurt dan in 2022, wanneer je inkomsten van 2020 definitief worden vastgesteld?

  • Zijn deze inderdaad lager dan € 6.996,89, dan gebeurt er niets.
  • Zijn je definitieve inkomsten hoger dan € 6.996,89? Dan kom je in aanmerking voor minstens een halve uitkering.
  • Zijn je definitieve inkomsten hoger dan € 13.993,77, dan kom je in aanmerking voor de volledige uitkering. Die krijg je dan retroactief uitgekeerd. Let wel: als gepensioneerde krijg je maximaal een halve uitkering.

  Scenario 2: je hebt recht op het volledige overbruggingsrecht omdat je de bijdragen betaalt die minstens gelijk zijn zoals die van iemand in hoofdberoep. Je inkomsten in 2017 liggen dus hoger dan € 13.993,77.

  Wat gebeurt er in 2022, wanneer je inkomsten van 2020 definitief worden vastgesteld?

  • Liggen deze effectief hoger dan € 13.993,77, dan behoud je gewoon de volledige uitkering.
  • Liggen je definitieve inkomsten toch lager? Dan was de uitkering onterecht, maar toch vordert Xerius deze niet terug. Ook in dat geval behoud je de volledige uitkering.

  Scenario 3: je hebt recht op het halve overbruggingsrecht. Je inkomsten in 2017 situeren zich dus tussen € 6.996,89 en € 13.993,77.

  Bij de vaststelling van je definitieve inkomen in 2022 gebeurt dan het volgende:

  • is dat definitieve inkomen lager dan € 6.996,89? Dan kreeg je de uitkering onterecht, maar zal Xerius toch geen terugvordering doen.
  • ligt je inkomen tussen € 6.996,89 € 13.993,77? Dan had je inderdaad recht op het halve overbruggingsrecht. Alles blijft dus zoals het is.
  • is je definitieve inkomen hoger dan € 13.993,77? Dan heb je recht op een volledige uitkering, terwijl je maar een halve kreeg. In dat geval betaalt Xerius jou ook het andere deel uit. Dat gebeurt volledig automatisch, jij hoeft zelf niets te doen.  Wat gebeurt er als ik een aanvraag indien voor vermindering?

  Dan wijzigen je voorlopige bijdragen. Op basis van deze nieuwe bijdragen bekijkt Xerius dan of je in aanmerking komt voor het halve of volledige overbruggingsrecht.

  • Vraag je bijvoorbeeld een vermindering tot € 0, dan kom je niet meer in aanmerking voor het overbruggingsrecht.
  • Vraag je een vermindering tot de drempel van € 6.996,89? Dan kan je nog recht hebben op maximaal een halve uitkering.

  Werd de vermindering toegestaan vóór de coronacrisis uitbrak, half maart? Dan kan je deze verzaken en toch de wettelijk verschuldigde bijdragen betalen. Zo kan je in aanmerking komen voor het overbruggingsrecht.


  Diende je de aanvraag tot vermindering in tijdens of na de coronacrisis?Dan gaan we ervan uit dat je dit doet met kennis van zaken. Let dus op als je een aanvraag vermindering doet. Je kan in uitzonderlijke gevallen het overbruggingsrecht verliezen door je sociale bijdragen teveel te verminderen.

  Meest gestelde vragen over de Subsidie Vlaams beschermingsmechanisme

  Wat is de Subsidie Vlaams beschermingsmechanisme?

  Door de strenge coronamaatregelen dreigen sommige zelfstandigen over kop te gaan. Deze steunmaatregel, die afhankelijk is van de omzet van het bedrijf, moet een faillissement voorkomen.
  Wanneer kom ik in aanmerking?

  Dat kan als je omzet tussen 01/08/2020 en 30/09/2020 daalde met 60% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit omzetverlies moet je kunnen bewijzen met dagontvangsten, geleverde prestaties of tijdsregistratie. Daarnaast voldoe je aan de voorwaarden om recht te hebben op de eerste compensatiepremie of de hinderpremie.


  Ben je actief als traiteurszaak of verkoop je maaltijden? Dan moet je de zogenaamde “witte kassa” gebruiken om deze premie te kunnen krijgen.
  Wanneer kan ik geen subsidie krijgen?

  Dat is het geval wanneer je nog steeds verplicht gesloten bent. Dan heb je immers recht op de dagpremie van € 160.
  Hoeveel bedraagt de premie?

  Je krijgt 7,5% van de omzet die je vorig jaar boekte tussen 1 augustus en 30 september, met een maximum van € 15.000 (BTW exclusief).


  Was je zaak minder dagen geopend dan vorig jaar in deze periode? Dan krijg je de helft, dus 3,75% van je omzet. Dat is ook het geval voor zelfstandigen in bijberoep.
  Waar vraag ik de Subsidie Vlaams beschermingsmechanisme aan?

  Dat is vanaf 30/09/2020 mogelijk via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dien je aanvraag zeker in voor 15/11/2020. Belangrijk: je kan een voorschot van maximaal € 2.000 aanvragen als je verplicht gesloten bent door de maatregelen van de overheid.

  Veelgestelde vragen over de ziekte-uitkering

  Krijg ik een uitkering als ik zelf ziek word? Hoeveel is dat dan?

  Ben je als zelfstandige in hoofdberoep of meewerkende partner minstens 8 dagen arbeidsongeschiktheid? En betaalde je keurig de sociale bijdragen van het tweede en derde kwartaal voorafgaand aan je arbeidsongeschiktheid? Dan zorgt je ziekenfonds vanaf de eerste dag voor de volgende uitkering:

  • met gezinslast : € 62,08 per dag
  • als alleenstaande : € 49,68 per dag
  • als samenwonende : € 38,10 per dag

  Ben je minder dan 8 dagen ziek? Dan krijg je helaas geen uitkering – dat is de beruchte carensperiode.
  Hoe vraag ik zo’n ziekte-uitkering aan?

  In deze tijden is het niet vanzelfsprekend om je huisarts te bezoeken. Daarom stelde de overheid een nieuw, tijdelijk getuigschrift van arbeidsongeschiktheid op. Dat mag enkel gebruikt worden als je het coronavirus onder de leden hebt. Na een telefoontje van jouw kant kan je dokter dit attest afleveren via post of e-mail.


  Vervolgens bezorg je dit getuigschrift binnen 8 kalenderdagen aan je ziekenfonds. Wees niet te laat, want dan kan je uitkering verminderen met 10%.
  Ik krijg een uitkering overbruggingsrecht, maar ik werd ziek. Wat nu?

  Vanaf de volgende maand krijg je een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Die komt dan in de plaats van je overbruggingsrecht.

  Extra vragen waar je misschien mee worstelt

  Kan ik zowel overbruggingsrecht als de hinderpremie aanvragen?

  Ja, dat kan. Je mag alle steunmaatregelen combineren waar je recht op hebt. Dat is in feite de logica zelf. Elke steunmaatregel heeft immers een specifiek eigen doel:

  • het overbruggingsrecht dient om je inkomen als zelfstandige te ondersteunen.
  • de hinderpremie verlicht mee de kosten die een vaste locatie met zich meebrengt.


  Ik ben als werknemer tijdelijk werkloos. Mag ik mijn bijberoep nog uitoefenen?

  Dat mag zeker, op voorwaarde dat je dit bijberoep al minstens 3 maanden uitoefende voor je de werkloosheidsuitkering aanvroeg. Je kan dus geen bijberoep beginnen tijdens je werkloosheid. Een gouden raad: vraag aan je uitbetalingsinstelling of aan de RVA of zij akkoord gaan dat je in bijberoep actief blijft.
  Ik wil als werkgever tijdelijke werkloosheid inroepen, kan dat?

  Het systeem van de tijdelijke werkloosheid is een kluwen van regels en systemen. Daarom vind je hier een schema om te weten welk type je kunt inroepen.


  Tijdelijke werkloosheid door het coronavirus is retroactief mogelijk van 13 maart 2020 tot en met 5 april 2020. Deze periode kan verlengd worden tot 30 juni 2020.


  Let erop dat je voor je werknemer in tijdelijke werkloosheid de looncode “werkloosheid overmacht” ingeeft.
  Wat is de Covid-19 toeslag?

  Kwetsbare gezinnen in Vlaanderen kunnen via de Covid-19 toeslag tijdelijk rekenen op extra steun.

  Waaruit de steun bestaat, aan welke voorwaarden je moet voldoen en hoe je de steun precies aanvraagt, lees je bij onze collega’s van MyFamily.
  Ik vrees dat ik mijn sociale bijdragen niet kan betalen. Wat nu?

  Het antwoord hangt af van dossier tot dossier. Daarom staat er een team van experten klaar om jou op maat te adviseren. Zie je, ondanks de steunmaatregelen, geen licht aan het einde van de tunnel? En worstel je met het betalen van je sociale bijdragen? Bel ons of stuur een e-mail. Spreek je liever iemand in virtuele levende lijve? Boek dan een afspraak in voor een videogesprek en babbel rechtstreeks met een medewerker die spreekt met kennis van zaken. Samen komen jullie vast en zeker tot een oplossing.


  Klik op jouw kantoor om nu online je afspraak voor een videogesprek te boeken:

  Vóór je afspraak krijg je een e-mail met een link. Je hoeft niks speciaals te installeren om met een van onze experten te spreken.

  Meer lezen over corona?

  Over het virus zelf: ga naar de webpagina van de FOD volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.


  Over de gevolgen van het coronavirus voor ondernemingen: lees meer op de website van de FOD economie.


  Over de impact voor jou als werkgever? Dan ben je welkom bij onze partner SD Worx of Voka.


  Over de impact voor jouw Groeipakket (kinderbijslag): een antwoord op alle vragen hierover op de website van MyFamily.

  Meest gestelde vragen over de Subsidie Vlaams beschermingsmechanisme

  Wat is de Subsidie Vlaams beschermingsmechanisme?

  Door de strenge coronamaatregelen dreigen sommige zelfstandigen over kop te gaan. Deze steunmaatregel, die afhankelijk is van de omzet van het bedrijf, moet een faillissement voorkomen.
  Wanneer kom ik in aanmerking?

  Dat kan als je omzet tussen 01/08/2020 en 30/09/2020 daalde met 60% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit omzetverlies moet je kunnen bewijzen met dagontvangsten, geleverde prestaties of tijdsregistratie. Daarnaast voldoe je aan de voorwaarden om recht te hebben op de eerste compensatiepremie of de hinderpremie.


  Ben je actief als traiteurszaak of verkoop je maaltijden? Dan moet je de zogenaamde “witte kassa” gebruiken om deze premie te kunnen krijgen.
  Wanneer kan ik geen subsidie krijgen?

  Dat is het geval wanneer je nog steeds verplicht gesloten bent. Dan heb je immers recht op de dagpremie van € 160.
  Hoeveel bedraagt de premie?

  Je krijgt 7,5% van de omzet die je vorig jaar boekte tussen 1 augustus en 30 september, met een maximum van € 15.000 (BTW exclusief).


  Was je zaak minder dagen geopend dan vorig jaar in deze periode? Dan krijg je de helft, dus 3,75% van je omzet. Dat is ook het geval voor zelfstandigen in bijberoep.
  Waar vraag ik de Subsidie Vlaams beschermingsmechanisme aan?

  Dat is vanaf 30/09/2020 mogelijk via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO). Dien je aanvraag zeker in voor 15/11/2020. Belangrijk: je kan een voorschot van maximaal € 2.000 aanvragen als je verplicht gesloten bent door de maatregelen van de overheid.