Welke vergunningen heb je nodig om een food truck te beginnen?

Je kunt er niet omheen: elk muziekfestival en stadspleintje wordt dezer dagen ingepalmd door kleurrijke food trucks. Van plan om zelf een food truck op te starten, maar weet je niet waar te beginnen? Dit overzicht bevat alle vergunningen waarover je moet beschikken.

Onze typische Belgische frieten gaan nog steeds vlotjes over de toonbank, maar dagjestoeristen en festivalbezoekers willen steeds meer verrast worden. Food trucks met exotische gerechten of traditionele hapjes in een nieuw kleedje zijn erg populair.

Van studentenjob tot volwaardige zaak: Snack DjendoEen food truck kan een erg leuke bijverdienste zijn. Dat was initieel ook het uitgangspunt van Diego Cauwelier, die in 2006 als student Snack Djendo oprichtte. Hij trok met de occasiewagen die hij zelf had opgeknapt naar fuiven om er hamburgers te serveren. Diego begon zijn project als zelfstandige in bijberoep, maar na vier jaar breidde hij zijn zaak uit en maakte hij er zijn hoofdberoep van. Momenteel baat hij zelf twee food trucks uit en heeft hij twee jonge ondernemers die in franchise ook elk een food truck runnen.


“Het opstarten van een food truck valt op organisatorisch vlak echt wel mee. Het aanvragen van de vergunningen ging erg vlot. Van nul beginnen betekent wel dat je voor een grote investering staat. Zowel op het vlak van materiaal als op het vlak van marketing en reclame.”“Ik ben tijdens mijn studentenjaren gestart in bijberoep, dus ik kon rustig groeien. Wanneer je er meteen je hoofdberoep van maakt, dan is het volgens mij niet eenvoudig. In franchise starten als jonge ondernemer kan een optie zijn. Op die manier moet je niet alle investeringen op je nemen en kan je meteen rekenen op een gevulde agenda.”
Voor Diego Cauwelier vielen de administratieve formaliteiten voor het opstarten van zijn food truck goed mee. En met dit overzicht van alle vergunningen waarover je moet beschikken voor je foodtruck, wordt jouw route ook weer wat eenvoudiger.

Vergunningen voor een food truck
Om een food truck op gang te trekken hoef je geen opleiding restauranthouder-traiteur te hebben gevolgd, wat bij het opstarten van een restaurant wel het geval is. Het kan wel handig zijn om enkele praktische opleidingen te volgen om de kneepjes van het vak te leren.


 

 • Machtiging ambulante handel
  Je hebt deze vergunning nodig om jouw gerechten te mogen verkopen op openbare plaatsen en markten. Deze vergunning kan je enkel aanvragen bij het ondernemingsloket.

   
 • Eetwarenvergunning
  Je bent van plan om in jouw food truck hapjes te bereiden en te verkopen. Hiervoor moet je in het bezit zijn van een vergunning van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen).

  Aandachtspunten voor deze vergunning: stromend water om je handen te wassen, een nette werkplek, nauwgezet de koude- en warmteketen van de voeding opvolgen. Na een controle van jouw food truck krijg je - als alles in orde is - een vergunning die je moet afficheren.

  Opgelet: wanneer je de ingrediënten van jouw gerechten op een andere plek voorbereidt, zoals in jouw persoonlijke keuken, dan moet die plek ook voldoen aan de hygiënevoorwaarden van het FAVV.

   
 • Lokale vergunningen
  Om op een openbare plek jouw goederen te verkopen, moet je naast een machtiging ambulante handel ook de toestemming hebben van de gemeente. Informeer je dus goed voor je ergens je food truck parkeert.

Doorgaans staan food trucks op publieke evenementen, denk bijvoorbeeld aan Barrio Cantina, of op privéfeesten. Ga je enkel op deze gelegenheden aan de slag, dan hoef je geen vergunning aan te vragen aan die specifieke gemeente.