Boekhouder of accountant: wat is het verschil?

Accountant, fiscalist, boekhouder, financiële professional: what's in a name? Als de cijfers maar kloppen en je zo weinig mogelijk belastingen betaalt, toch? Dat neemt niet weg dat er toch een klein verschil is tussen een boekhouder en een accountant.


Eigenlijk is het eenvoudig. Zowel boekhouders als accountants zijn financiële professionals die helpen met boekhouding en zakelijk advies. Denk maar aan de geschikte juridische vorm voor je zaak, investeringen of subsidies, je financieel plan en grote financiële mijlpalen. Een accountant is daarbovenop ook wettelijk bevoegd voor een aantal extra taken, zoals het uitreiken van de zogenoemde ‘accountantsverklaring’ bij de jaarrekening van vennootschappen.Heb ik die expert wel nodig?

Als startende ondernemer heb je dus meestal genoeg aan een boekhouder. Verplicht is zo’n expert niet, maar wel erg aan te raden. Een goede financiële professional bespaart je namelijk elk jaar opnieuw een veelvoud van de investering erin. Bovendien doet een boekhouder meer dan puur cijferwerk: hij/zij adviseert ook en helpt je groeien.

Wél kan je de kost van je boekhouder wat drukken door orde te scheppen in je papierberg. Hou alle bewijzen (facturen, ticketjes en btw-bonnen) nauwkeurig bij per soort. Trouwens … ook de factuur van je boekhouder is een aftrekbare beroepskost!Hoe zoek ik een boekhouder of accountant?

Prijs-kwaliteit is het belangrijkste criterium. Maar maak op voorhand ook een lijstje van zaken, naast de klassieke boekhouderstaken, waarbij je hulp wil. Zoals je businessplan, advies over alternatieve vormen van financiering of loonoptimalisatie. Ga daarmee langs bij een paar experts en peil naar hun kennis en ervaring. Een eerste gesprek is namelijk meestal gratis.

Sowieso is het een aanrader om een erkende professional te zoeken die aangesloten is bij een beroepsinstituut: IAB voor accountants of BIBF voor boekhouders. Zo heb je de garantie dat je specialist bijgeschoold is. Bovendien is hij/zij ook verzekerd, mocht er ooit iets verkeerd gaan.

Wat met boekhoudsoftware?

Meer en meer boekhouders en accountants gebruiken gespecialiseerde softwarepakketten om je cijfers bij te houden. Vaak hangt daar ook een facturatiemodule aan, waardoor je hele administratie via één tool kan verlopen. Je boekhouder kan dan over je schouder meekijken of alles correct verloopt. Belangrijk is wel dat zo’n programma perfect beantwoordt aan de noden van je zaak. Daarvoor win je best professioneel advies in bij … inderdaad, een boekhouder!