Mag ik een bijberoep opstarten tijdens tijdskrediet?

Tijdskrediet was nog nooit zo populair. Hoewel de regels errond de afgelopen jaren allesbehalve versoepelden, nemen steeds meer Belgen een time-out van het werk. Het geknipte moment om een mooie cent bij te verdienen als zelfstandige in bijberoep? Dat hangt er maar van af. Bijberoep tijdens tijdskrediet kan, maar onder enkele strikte voorwaarden.


Eerst wat spraakverwarring wegwerken: tijdskrediet krijg je als werknemer in de privésector. Loopbaanonderbreking komt ongeveer op hetzelfde neer, maar daar heb je alleen recht op als je als ambtenaar werkt voor de overheid.Voorwaarde 1: twee jaar anciënniteit

Deze voorwaarde heeft weinig te maken met bijberoep op zich, maar alles met het tijdskrediet zelf. Om het aan te vragen, moet je namelijk al 2 jaar aan de slag zijn bij je werkgever.Voorwaarde 2: enkel met motief

Sinds 2015 krijg je enkel nog een onderbrekingsuitkering van de RVA voor tijdskrediet mét motief. Dat betekent dat je tijd vrij neemt om voor je kindje te zorgen, om je te ontfermen over een ziek of gehandicapt familielid of om een erkende opleiding te volgen. Alle voorwaarden vind je haarfijn uitgelegd op de site van de RVA. De onderbrekingsuitkering vervangt dan zogezegd je hoofdberoep, waardoor jij je zelfstandige activiteit in bijberoep kan opstarten.

Uiteraard kan je nog altijd een carrièrepauze inlassen om een eigen zaak op poten te zetten. Alleen krijg je er geen uitkering meer voor. En dat doe je dan onmiddellijk als zelfstandige in hoofdberoep.Voorwaarde 3: maximaal 1 jaar bijberoep

Eens je effectief in bijberoep bent gestart, markeer je maar beter de einddatum in je agenda. Na 1 jaar stoppen je uitkeringen. Vanaf dan heb je geen vast basisinkomen meer om op terug te vallen, waardoor je geen sociale rechten meer opbouwt.


Gevolg? Je gaat automatisch van bijberoep naar hoofdberoep. Met gevolgen voor je sociale bijdrage: je betaalt dan per kwartaal minstens 731,33 euro sociale bijdragen.En wat met deeltijds tijdskrediet?

Tijdskrediet kan je ook deeltijds opnemen. Aangezien je in dat geval nog sociale rechten opbouwt via je hoofdberoep, kan je ook hier starten als bijberoeper. Je krijgt dan wel geen uitkering meer. Logisch, want dan heb je al een (deeltijds) loon als werknemer én inkomsten als zelfstandige.Vraag altijd na bij de RVA!

Voor je je halsoverkop online inschrijft als zelfstandige: hold your horses! Zit je al in het systeem van tijdskrediet, ga dan zeker eerst na bij de RVA of je mag starten als bijberoeper. Zij kunnen jouw situatie tot in de puntjes aftoetsen met de wet.

Ben je al zelfstandige in bijberoep?

… en overweeg je om tijdskrediet aan te vragen? Dan kan je je bijberoep behouden, volgens dezelfde principes als hierboven. Eén belangrijke extra voorwaarde: je moet al minstens 1 jaar zelfstandige in bijberoep zijn vóór je tijdskrediet begint.

Meer opheldering over de combinatie bijberoep en tijdskrediet? Contacteer een RVA-kantoor in je buurt. Zij helpen je graag verder.