Bijberoep starten tijdens werkloosheid? Dit zijn de voorwaarden

Wie werkzoekende wordt, kan nu ook een bijberoep opstarten en intussen een uitkering behouden. Dat is de kern van de maatregel ‘Springplank naar zelfstandige’. Goed nieuws voor wie stapsgewijs uit de werkloosheid wil geraken, al moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen. 

Springplank naar zelfstandige

De cijfers liegen er niet om: jaarlijks maken zo’n 10.000 zelfstandigen in bijberoep de stap naar hoofdberoep. Dat toont duidelijk aan dat bijberoep een toegangspoort tot werk is. Om die trend te stimuleren, maakte de regering werk van een nieuwe maatregel: voortaan kan je als werkloze starten in bijberoep, en intussen maximaal een jaar uitkeringen ontvangen.


Wat zijn de voorwaarden?

  1. Je meldt de start van je bijberoep bij je uitbetalingsinstelling op het ogenblik van je uitkeringsaanvraag. Ontvang je al uitkeringen, dan doe je dat vóór je opstart. Opgelet: laat je dit niet tijdig weten, dan riskeer je uitkeringen te verliezen.

  2. Je mag je job als loontrekkende niet stopzetten puur om van deze maatregel te kunnen profiteren.

  3. Je mag je toekomstig bijberoep niet als hoofdberoep uitgeoefend hebben in de afgelopen zes jaar.

  4. Je mag je activiteit niet door derden laten uitoefenen, bijvoorbeeld door iemand aan te werven met een contract of via onderaanneming.

Lees meer over de voorwaarden, uitzonderingen en andere verplichtingen op de site van de RVA.Bijberoep: iets voor mij?

Wellicht heb je er niet om gevraagd, maar als werkzoekende heb je tijd. Tijd die je nuttig kan besteden in bijvoorbeeld het uitbroeden van een businessidee. Om na te gaan of je over de nodige goesting en skills beschikt om een zaak te starten, kan je jezelf aan deze ondernemerstests onderwerpen:


Alternatief: je eigen zaak voorbereiden (mét uitkering)

Een andere optie dan een bijberoep is ‘Maak werk van je zaak’. Dit starterstraject van VDAB en Syntra stoomt je maximaal een jaar lang klaar voor je eigen bedrijf. Intussen behoud je je statuut als werkzoekende en blijf je beschikbaar voor de arbeidsmarkt.