Doorwerken tijdens je pensioen: alles wat je moet weten

Ga je binnenkort met pensioen, maar blijf je liever nog wat doorwerken als zelfstandige? Dan hebben we goed nieuws, want bijverdienen als gepensioneerde mag! Meer nog, in veel gevallen kan het zelfs onbeperkt zonder je uitkering te verliezen. Op voorwaarde dat je je aan enkele spelregels houdt.


Steeds meer zelfstandigen kiezen ervoor om nog wat te blijven doorwerken. Hoeveel inkomsten je uit je beroepsactiviteiten mag halen zonder je pensioenuitkering te verliezen, wordt voornamelijk bepaald door je leeftijd:

Jonger dan 65? Onbeperkt bijverdienen vanaf een loopbaan van 45 jaar

Ben je jonger dan 65 jaar, maar heb je al minstens 45 loopbaanjaren op de teller, dan mag je onbeperkt bijverdienen zonder je pensioenrechten te verliezen. Kom je niet aan dat aantal, dan moet je bepaalde inkomensgrenzen respecteren. Die zijn afhankelijk van de aard van je pensioen:

Toegelaten netto belastbaar jaarinkomen 2019

Rustpensioen

Overlevingspensioen

Kinderen ten laste

€9.807

€18.291

Geen kinderen ten laste

€6.538

€14.633

En wat als je over je inkomensgrens gaat? Dan wordt je pensioen verminderd met het percentage van de overschrijding. Bijvoorbeeld: je verdient 30% meer dan het toegelaten jaarinkomen, dus gaat er 30% van je pensioenbedrag af. Je uitkering vervalt helemaal vanaf het moment dat je het dubbele verdient van je limietbedrag.65 jaar of ouder? Onbeperkt bijverdienen, behalve wie enkel een overlevingspensioen heeft

Vanaf het begin van het jaar waarin je 65 wordt, mag je onbeperkt bijverdienen zonder je pensioenuitkering te verliezen. Alleen wie enkel een overlevingspensioen ontvangt, moet zich dan nog aan inkomensgrenzen houden:

Toegelaten netto belastbaar jaarinkomen 2019

Overlevingspensioen

Kinderen te laste

€22.969

Geen kinderen ten laste

€18. 883

Ook hier geldt: overschrijd je je limietbedrag, dan vermindert je overlevingspensioen  met datzelfde percentage. En je uitkering vervalt helemaal vanaf het moment dat je het toegelaten inkomen verdubbelt.

LET OP: Ook wanneer je echteno(o)t(e) mee onder het gezinspensioen valt, moet je specifieke regels in acht nemen.

Wat met de sociale bijdragen? Voordeeltarief vanaf je pensioendatum!

Werk je door als gepensioneerde, dan blijf je natuurlijk ook sociale bijdragen betalen op je inkomsten als zelfstandige. Wel geniet je vanaf je pensioendatum een voordeeltarief: met een rustpensioen – of een overlevingspensioen vanaf je 65ste  – betaal je slechts 14,7% sociale bijdragen in plaats van 20,5%. Moet je je aan een inkomensgrens houden? Dan mag je opnieuw tot het dubbele ervan verdienen met behoud van het voordeeltarief.

En er is nog meer goed nieuws: de verlaagde sociale bijdragen gaan al in vanaf het kwartaal van je pensionering. Word je bijvoorbeeld in december 65 jaar, dan geniet je al het volledige vierde kwartaal van het gunsttarief.

Je pensioen voorbereiden? Ga tijdig een gesprek aan met onze pensioenadviseurs. Zij maken je wegwijs en helpen je de meest voordelige formule te kiezen.