Studeren en ondernemen: perfect haalbaar als student-zelfstandige!

Tot 2017 waren het vooral de scholen die ondernemende studenten een voorkeursbehandeling gaven. Denk maar aan een flexibel lessenrooster of gratis coaching. Maar sinds 2017 is ook het sociaal statuut voor de student-zelfstandige aantrekkelijker geworden. Welke voorwaarden en voordelen daarmee gepaard gaan, zetten we in deze blogpost op een rij.


Wat houdt het officiële statuut in?

Onder het nieuwe statuut student-zelfstandige geniet je dezelfde voorwaarden als jobstudenten. Zo betaal je als student-zelfstandige geen sociale bijdragen als je netto belastbaar inkomen lager ligt dan 6.923,69 euro. Tot aan 13.847,39 euro betaal je een verminderde bijdrage van 20,5% op het verschil* (je totale jaarinkomen min 6.923,69). Verdien je meer dan 13.847,39 euro, dan betaal je dezelfde bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep.

Netto belastbaar jaarinkomen

Sociale bijdragen

< €6.923,69

Geen

€6.923,69 tot €13.847,39

Je betaalt 20,5% sociale bijdragen op alle inkomsten boven de €6.923,69

> €13.847,39

Dezelfde bijdragen als een zelfstandige in hoofdberoep (minstens €731,32 per kwartaal)

Een netto belastbaar jaarinkomen, hoe bekom je dat?

Het netto belastbaar inkomen zijn de bedrijfsinkomsten die je over een volledig jaar had, na aftrek van de beroepskosten die je gemaakt hebt. Op dit bedrag worden niet alleen je sociale bijdragen berekend, maar ook je belastingen.

 

Bruto
- beroepskosten
- sociale bijdrage
=Netto belastbaar loonZo kan je als student-zelfstandige je sociale bijdragen en belastingen optimaliseren door meer of minder beroepskosten in te brengen. Deze lasten worden namelijk berekend op het netto belastbaar loon, na aftrek van beroepskosten dus, en niet op het brutoloon. Wat met je Groeipakket?

Je mag als student-zelfstandige niet meer dan 240 uur per kwartaal werken.

Vragen over je sociale bijdragen of Groeipakket (de vroegere kinderbijslag)? Je boekhouder weet ongetwijfeld raad.

Wat zijn de voorwaarden?

Om onder het statuut student-zelfstandige te kunnen vallen, moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen:

 • je bent tussen de 18 en 25 jaar oud;
 • je bent ingeschreven aan een Belgische of buitenlandse onderwijsinstelling voor minstens 27 studiepunten of 17 lesuren per week;
 • je moet een verklaring voorleggen dat je regelmatig les volgt;
 • je start een zaak zonder gezagsverhouding met een werkgever.


Een vliegende start naar student-zelfstandige

Kriebelt de ondernemingszin op de schoolbanken, maar weet je niet goed waar te beginnen? Deze initiatieven bieden de ideale springplank naar het jonge ondernemerschap:

 • Gentrepreneur: Gentse studenten en jongeren met ondernemingsambitie kunnen rekenen op praktische workshops, individuele coaching, advies van experts en een breed ondersteunend netwerk.
 • Sinc: deze Antwerpse studentenvereniging, voluit Students for Innovation and Cooperation, inspireert, informeert en activeert student-zelfstandigen. Met Xerius als partner kan je erop rekenen dat Sinc ook antwoorden biedt op je vragen over administratie of statuten. Mis ook de events met tal van boeiende sprekers niet!
 • AFC Leuven: het 'Student Startup Forum' van AFC Leuven is een inspirerend event dat medestudenten laat nadenken over ondernemen als een carrièreoptie.
 • TakeOffAntwerp: is een initiatief en (werk)plek van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen samen met de stad Antwerpen waar studenten de smaak te pakken krijgen om zich als ondernemer te ontwikkelen.
 • Start Academy: je gaat in teams met elkaar in de clinch. Tijdens workshops werk je gaandeweg je ondernemingsplan uit. Maar geen stress, want professionals helpen je hierbij.
 • Turbo: een Brugs project dat jongeren stimuleert die willen ondernemen. Of het nu een eigen bedrijfje, een LAN-party of gewoon een eigen blog is: TURBO is een open platform dat alle initiatieven van jonge Bruggelingen met ondernemingszin samenbrengt en ondersteunt. Want iets ondernemen, hoef je niet alleen te doen.
 • KDG: laat je tijdens je studentenperiode coachen door het KdG-ondernemerscentrum en bouw samen met KDG je netwerk uit, leer meer van de docent-ondernemers of kom naar één van hun inspirerende events!
 • Bryo Standup: dit project van VOKA - Vlaams netwerk van ondernemingen helpt je tijdens gratis werkbijeenkomsten je ideeën te verfijnen. Onder begeleiding van een coach werk je jouw ondernemingsplan uit. Formules op maat van de student-ondernemer helpen je een inzicht te krijgen in de haalbaarheid van jouw project.